İngiliz Büyükelçi'den savaş tamtamları: 'NATO askeri bir örgüt, özüne dönecek'

4-5 Eylül’de düzenlenecek olan NATO zirvesi öncesinde, İngiltere Büyükelçisi Richard Moore ‘NATO en başta askeri bir örgüt olarak kurulmuştu, özüne dönecek’ diyerek Türkiye'nin de bu sürece dahil olacağının altını çizen ve bölgede askeri müdahale sinyali veren sert açıklamalar yaptı.

İngiliz Büyükelçi Moore, Irak, Ukrayna ve Suriye'deki tehditlere karşı NATO'nun artık askeri olarak caydırıcılığını ortaya koyacağını ve gerekirse bu tehditleri mağlup edebileceğini göstereceğini söyledi. NATO zirvesinin bu açıdan kritik önemde olduğunu vurgulayan Moore "Türkiye'nin bu konulara dahil olmaması düşünülemez" dedi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Moore'un oldukça sert bir üslup kullandığı görüldü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e 'yalancı' diyen Moore, NATO'nun askeri bir örgüt olduğunu anımsatarak "NATO özüne dönecek" dedi.

"Bu zirve sayesinde NATO özüne dönecek, en başta askeri bir örgüt olarak kurulmuştu biliyorsunuz. NATO yine askeri kabiliyetini ortaya koyacak. Zirve, NATO’nun askeri olarak güçlü olduğunu, her türlü tehdidi göğüsleyebileceğini, caydırabileceğini ve gerekirse mağlup edebileceğini gösterecek.” diyen Moore, bölgesel gelişmelere ilişkin "yeniden dizayn" sinyali verdi.

'Putin aylardır yalan söylüyor'
Moore, Ukrayna konusuna özellikle değinerek Rusya Devlet Başkanı Putin için "aylardır yalan söylüyor, NATO zirvesinden ayrıldığında, attığı adımlara karşı ne kadar kararlı olduğumuzun net olarak idrakine varmalı" dedi.

Moore sözlerini şöyle sürdürdü "Rusya’nın Ukrayna’da attığı adımlar inanılmaz şekilde vurdumduymaz bir tavır ortaya koyuyor. İki, üç aydır Putin’in söylediklerinin hemen hemen hepsi yalanlandı. Değişen bir şey yok. Şu an kapı komşumuzda olan şey, kesinlikle kabul edilebilir değil. Rusya, Ukrayna’daki tavırlarıyla, başka bir ülkeden kendisine toprak almaya çalışarak, bir sonraki adımda Kırım’ı alma yolunda belki. Bunun için topçu birliklerini, askerlerini kullanıyor, bu da Rusya’nın Avrupa’da silahlı bir saldırı konumunda olduğunu gösteriyor. NATO’nun bu olaya karşı net bir tavır içerisinde olması son derece önemli."

Moore, Türkiye'nin IŞİD'e ilişkin tavrı için Diyanet İşleri Başkanı yorumlarına bakmış
Büyükelçi "NATO’da IŞİD terör örgütünün tam olarak ne olduğunun ve nasıl kendisine müdahale edilmesi gerektiğinin dilinin çok açık bir şekilde belirlenmesi gerektiğini ve bu ortak söylemde mutabakat sağlanması gerektiğini söylüyoruz’ dedi, Türkiye’nin bu konulara dâhil olmasını beklediklerini söyledi.

"IŞİD’in ne olduğuyla ilgili NATO üyeleri arasında algı farkı mı var" sorusuna yanıt veren Moore'un, Türkiye'nin IŞİD'e ilişkin tutumu için Dİyanet İşleri Başkanı'nın yorumunu adres göstermesi dikkat çekti. Moore “Bu konuda çok netim, NATO ülkeleri arasında IŞİD’in ne olduğu doğası yapısına yönelik herhangi bir fark yok, bir saç teli kadar ince bir ayrım yok. Her üye IŞİD’in ne olduğunu net olarak biliyor. İbrahim Kalın ile konuştuğumda ve Diyanet İşleri Başkanı’nın yorumlarına baktığımda, IŞİD’in kendini halifelik olarak göstermesi ve diğer saçmalıklarına gayet net bir tavırla karşı koyuyorlar. Üyelerin ve Türkiye’nin IŞİD’e yönelik tavırlarına dair benim herhangi bir şüphem yok” dedi.

‘400 – 500 Birleşik Krallık vatandaşı IŞİD ile birlikte savaşıyor’
Yabancı askerlerin Türkiye üzerinden Irak ve Suriye’ye girerek IŞİD’le savaşa katılmaları konusuna da değinen Moore

“Yabancı mücahitlerle mücadele çok hassas ve zor bir konu… Hem kaynak ülkeler için hem de geçtikleri ülkeler için zor. Bildiğim kadarıyla Birleşik Krallık’tan Suriye ve Irak’ta IŞİD ile beraber savaşmak için seyahat eden 400 – 500 vatandaşımız var. Bu kişilerin demokratik bir toplumda seyahatlerini engellemeden güvenlik görevinin de üstlenilebilmesi oldukça zor bir konu. Geçiş güzergâhında olan ülkeler için de büyük bir sorun teşkil ediyor bu. Bu kişilerin kim olduğunu tespit etmek kolay değil. Bu yönde Türkiye ve diğer Avrupa ülkeleriyle çok ciddi işbirliklerimiz ve başarılarımız var ama siz de takdir edersiniz ki konunun hassasiyetinden dolayı bu alanda kazandığımız başarılar kamuoyuyla paylaşılacak başarılar değiller" dedi.

Öte yandan İngiltere Başbakanı Cameron'ın, bir yasa talebini parlamentoyla paylaşması ve Birleşik Krallık’taki yabancı mücahitlerin ülke dışına çıkmasını engellemek üzere güvenlik güçlerine daha fazla yetki vermeyi hedeflediği belirtiliyor.

Moore, Alman Der Spiegel gazetesinde çıkan, İngiltere'nin Türkiye’deki resmi kurumların yetkililerini dinlediğine dair haberler için ise “50 yıla yakın bir süredir, Birleşik Krallık yetkilileri, istihbaratla ilgili hiçbir konuda yorum yapmıyoruz. İstihbaratla ilgili herhangi bir soruyu ne teyit ediyoruz ne yalanlıyoruz” dedi, bu konuda Türk yetkililerle henüz bir toplantı yapmadığını söyledi.