İncirlik'teki utanç pazarı kesat

ABD askeri hava üssüyle ortaya çıkan "Amerikan pazarı"nın eski canlılığını kaybettiği ifade ediliyor. Esnaf Irak'a gitme hesabında.

soL (HABER MERKEZİ) İncirlik hava üssünün kurulmasıyla ABD askerleri için bir pazar haline gelen İncirlik beldesinde askerlerin sayılarının azalmasıyla utanç pazarı daralmaya başladı. İncirlik'teki esnaf şimdi Kuzey Irak'ta iş yapmanın yollarını arıyor.

İncirlik Hava Üssü'nün 1954'te faaliyete geçmesi ve ABD askerlerinin üsse gelmesiyle, daha önce tarım, hayvancılık ve işçilikle uğraşan belde halkı, tamamen askerler ve ailelerin ihtiyaçlarına göre yeniden yapılandı. Beldede ABD'lilerin ihtiyaçlarını karşılayacak yüzlerce dükkan açılırken, ABD'lilerin zevkine uygun evler yapıldı, arabalar satın alınıp kiralandı.

ABD'de gerçekleşen 11 Eylül saldırısının ardından beldedeki işler yavaşlamaya başlarken, bu yavaşlama ABD'nin Irak işgali ardından, askerlerin ailelerini ülkelerine göndermesiyle daha da arttı. İlerleyen yıllarda hava üssündeki ABD'li askerlerin sayısında yaşanan azalmanın ise İncirlik'te kurulan ABD pazarına son darbeyi indirdiği ifade edilirken şimdi İncirlik esnafının gözlerini Irak'a çevirdiği belirtiliyor.

İncirlik Esnafı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdulkerim Estetik, 2003 yılının milat olduğunu söylerken, "Bu tarihten sonra sokaklarında Türk vatandaşından çok ABD'lilerin dolaşması nedeniyle 'Küçük Amerika' olarak tanımlanan İncirlik için sıkıntılı günler başladı. 22 bin olan ABD'li asker sayısı bin 300'e düşürüldü. Bu da esnaf için sonun başlangıcı oldu" şeklinde konuştu. İncirlik'te 2003'ten sonra günlük cironun büyük oranda düştüğü belirtilirken, esnafın büyük bölümünün ABD'nin Irak'taki yeni üslerinin olduğu yerlere gittiği ifade ediliyor. Beldedeki ABD pazarının durma noktasına gelmesinin, dükkan ve ev kiralarının da düşüşünü beraberinde getirdiği söylenirken, geride kalan esnafın da Irak'a gitme planları yaptığı kaydediliyor.