İncirlik nükleer silah zengini!

Amerikan Bilim İnsanları Federasyonu tarafından yayınlanan raporda ABD'nin Avrupa'daki nükleer silahlarının üçte biri Adana'daki üste.

soL (HABER MERKEZİ) ABD'nin İngiltere'deki nükleer silahları İncirlik'e kaydırdığı ortaya çıktı. Amerikan Bilim İnsanları Federasyonu'nun yaptığı araştırmaya göre, Avrupa'da bulundurulan ABD'ye ait nükleer silahların yaklaşık üçte biri İncirlik'te depolanıyor. Pentagon'un nükleer vurucu gücü güneye kaydırma planının parçası olarak İngiltere'deki bombaları İtalya ve Türkiye'ye çektiği belirtiliyor.

Araştırmaya göre Avrupa'daki 150 ila 240 nükleer bombanın 50 ila 90 tanesi İncirlik'te. Bununla birlikte İncirlik'te bu bombalar için gerekli ağır bombardıman uçakları şimdilik bulundurulmuyor. Ancak bu bombaları İncirlik'te bulundurulan F-16'lar da gerektiğinde kullanabiliyor.

Bilindiği gibi İncirlik'teki nükleer silahlar zaman zaman kamuoyunun gündemine girse de konuya ilişkin hiçbir resmi açıklama yapılmıyor. Bombaların kontrol ve denetimi tamamen Amerikalıların elinde. Yıllardır bu durumu protesto edenler, söz konusu nükleer silahların Türkiye'nin güvenliğini ve egemenliğini açık bir biçimde tehdit ettiğini ileri sürüyorlar. İncirlik'te nükleer bombaların yanı sıra nükleer mayınların da bulundurulduğu, bunların Türkiye'nin "düşman" eline geçmesi durumunda stratejik noktalarda patlatılmak üzere bekletildiği de konuya ilişkin iddialar arasında.

2006 yılının Haziran ayında konu CHP milletvekili Şükrü Elekdağ tarafından meclis gündemine taşınmış ama herhangi bir gelişme kaydedilememişti. O zaman da ABD Ulusal Kaynaklar Savunma Konseyi İncirlik'te 90 nükleer bombanın depolandığını açıklamıştı.