IMF'ye tepki seçimden sonra bitti

Seçim öncesinde IMF'yi eleştiren Başbakan Erdoğan, seçimlerin ardından IMF ile görüşeceklerini ve süratli mesafe almaları gerektiğini söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Başbakan Tayyip Erdoğan seçimlerin ardından IMF konusunda çark etti. G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak için İngiltere'ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, IMF ile süratle yol almaları gerektiğini söyledi.

Erdoğan "Sizin seçimden önce açıkladığınız, IMF ile uzlaşmazlık konularından biri de 'nereden buldun'u çağrıştırmayacak bir çapraz denetim mekanizmasıydı. Bununla ilgili bir çalışma yapıldığını biliyoruz. Acaba bu çalışma size sunuldu mu? Burada bir aşama kaydedildiyse acaba IMF heyeti ne zaman çağrılacak? IMF anlaşmasına ilişkin bir takvim oluştu mu? Ayrıca, G20 Zirvesi kapsamında IMF ve Dünya Bankası başkanlarıyla ikili görüşmeler yapacak mısınız?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Nereden buldun, sorusuna yönelik olarak, buna yönelik herhangi bir kayda arkadaşlar açık değil. Bunu çok açık ve net söylüyorum. Çünkü biz Varlık Barışı ile ilgili yasayı çıkarmış bir hükümetiz. Dolayısıyla varlık barışı ile ilgili yasayı çıkaracaksın arkasından da nereden buldun veya nerede tükettin? Bu tür anlayışları ben özellikle piyasalardaki likiditenin akışını tehdit eden unsurlar olarak görüyorum, bundan dolayı da böyle bir şeye imza atmamız mümkün değil. Gerek Dünya Bankası gerekse IMF ile ilgili çok uzun uzadıya görüşme fırsatlarımız olmayacak ama her ikisiyle de orada görüşme imkanımız, zeminimiz var. Bu görüşmeleri de şu anda zaten yapmak durumundayız. Ben de bakanlarım da kendileriyle bu görüşmeleri yapacaklar ki süratli bir mesafe alalım."