İmam-hatipler Malatya'da da boş kaldı

Malatya'da bu sene açılan 19 imam hatibe okul başına 65 öğrenci düşerken, Yazıhan ilçesinde yalnızca 1 öğrenci kayıt yaptırdı. İlçe Milli Eğitim Müdürü buna rağmen, "Okulu kapatmayacağız, kayda özendirmek için çalışacağız" dedi.

soL Gazetesi'nin haberine göre, Malatya’da bu yıl açılan 19 imam hatip ortaokulunda toplam bin 228 öğrencinin eğitim gördüğü bildirildi. 6’sı merkezde, 13’ü ilçelerde olan imam hatip ortaokullarından Yazıhan ilçesinde açılan imam hatip ortaokuluna sadece bir öğrenci kayıt yaptırdı. İl genelinde açılan toplam 19 imam hatip ortaokuluna kayıt yaptıran öğrenci sayısı ise sadece bin 228.

Bu bilgiler Malatya İl Genel Meclisi Ekim ayı 3’üncü oturumunda, Malatya İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut tarafından verildi. Malatya Yenigün gazetesi de haberi dünkü sayısında manşetinden okurlarına duyurdu.

Meclis Başkanı Naci Şavata başkanlığında, önceki gün gerçekleştirilen toplantıda, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 2013 yılı yatırım programı görüşüldü. Toplantıda konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, 4+4+4 eğitim sistemiyle ilgili olarak Malatya’da her türlü çalışmanın yapıldığını savunarak, 5. sınıflar orta okula dahil edilince 200’ü aşkın sınıf öğretmeni fazlalığı oluştuğunu söyledi. Bütün branşlarda çok fazla öğretmen fazlalığı olduğunu kaydeden Bulut, “Bunları nasıl eriteceğimizle ilgili çalışıyoruz” dedi.

Ayrıcalıklı okul!
Bulut’un asıl önemli sözleri ise kentteki imam hatip ortaokullarıyla ilgili söyledikleri oldu. Malatya merkezde 6, ilçelerde ise 13 tane olmak üzere 19 tane imam hatip ortaokulu açtıklarını belirten Bulut, Yazıhan ilçesindeki imam hatip ortaokuluna 1 tane öğrencinin kayıt yaptırdığını, diğer 18 imam hatip ortaokulu ile birlikte kayıt yaptıran öğrenci sayısının bin 228 olduğunu söyledi. Bu, kentte imam hatip ortaokulu başına 64.6 öğrencinin düşmesi anlamına geliyor. Ülke genelinde bir sınıfa bu kadar öğrencinin düştüğü dikkat alındığında, Malatya’daki imam hatip ortaokullarının çoğunluğunun boşu boşuna açık tutulduğu anlaşılıyor. Bu verileri normal karşılayan İl Milli Eğitim Müdürü, sadece Yazıhan’daki İmam Hatip Orta Okulu’nu kapatabileceklerini söylemekle yetindi. Müdür aynı zamanda, "kayıtları özendireceklerini" de kaydetti.

Yazıhan İmam Hatip Ortaokulunun durumunu, açık olup olmadığını ve okula öğretmen, müdür ataması yapılıp yapılmadığını öğrenmek için aradığımız Yazıhan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde herhangi bir yetkiliye ulaşamadık. İlçe Milli Eğitimin İnternet sitesinde ise okullara ilişkin veriler güncellenmemiş durumda.

Sınıfların ortalama öğrenci mevcutlarını da açıklayan Bulut, “İlkokul ve orta okullarımızda derslik başına düşen öğrenci sayımızı 27 civarına kadar indirebildik” dedi. Ancak ortalamanın Türkiye ortalamasının çok altında olmasının imam hatip ortaokullarının neredeyse boş kalmasıyla bağlantısı olsa gerek. Bulut’un aynı konuşmada, “yer yer merkezdeki okullarımızda ihtiyaçlı yerlerimiz var. Mevcut okullarımızın arsaları küçük olduğu için ek binalar yapamıyoruz. Bu nedenle bazı sıkıntılar yaşıyoruz” dediği göz önünde bulundurulduğunda bu tespitin doğru olduğu anlaşılıyor. Bulut, Malatya’daki liselerde ise derslik başına düşen öğrenci sayısının 28’e kadar indirildiğini, meslek liselerinde ise bu sayının 32 olduğunu kaydetti.

Derslik başına 8-9 öğrenci
İl Milli Eğitim Müdürü’nün açıklamalarını değerlendiren CHP İGM Grup Başkanı Mustafa Mengüç, “Malatya merkezde Kemal Özalper İlkokulu var. Bu okulda sınıf mevcutları 45’in altına inmiyor” dedi. Dine karşı biri olmadığın söyleyen Mengüç, “İmam hatip ortaokullarında eğitim gören öğrenci sayısını dersliklere bölersek bu sayı 8 – 9 olacaktır. Ama yanı başımızda Kemal Özalper Okulu’nda ise 2 bin 500 öğrenci eğitim görmeye çalışıyor. Bu durumun bir an önce çözülmesi gerekiyor” diye konuştu.

İmam-hatip fiyaskosu
Görüşlerini aldığımız Eğitim Sen Malatya Şube Başkanı A. Ekber Baytemur, bunun herhangi bir hazırlık yapılmadan, sadece toplum mühendisliğiyle işlerin yürütülmesinin sonucu olduğunu ifade etti. İhtiyaçlar belirlenmeden, araştırma yapılmadan yeni eğitim sistemine geçildiğini, aynı şekilde imam hatip ortaokulları açıldığını kaydeden Baytemur, “Veliler televizyon gazete reklamlarıyla imam hatibe yönlendirildi. Ancak gelinen nokta imam hatip dayatmasının fiyaskoyla sonuçlandığını gösteriyor” diye konuştu. “İlkokullarda liselerde derslik açığı var aslında. Kentte 40-50 kişilik sınıflar varken, dindar nesil yetiştirme dayatması sonucu bir tarafta boş okullar, diğer tarafta kalabalık sınıflar ortaya çıkmıştır” diyerek sözlerini sürdüren Baytemur, bu modelin ölü doğmuş bir model olduğunun altını çizdi. Arguvan, Yazıhan gibi ilçelere zorla imam hatip okullarını dayatmanın demokratik olmadığını, okullara neredeyse hiç kayıt yapılmamasının bunu gösterdiğini anlatan Baytemur, siyasal iktidarın bu uygulamalardan vazgeçmesini istedi.

Telefonla görüştüğümüz Yazıhan İlçe Milli Eğitim Müdürü Fethulla Taylan, okula yeterince kayıt yapılmadığını doğruladı. İmama hatip lisesi bünyesinde bir sınıf açtıklarını söyleyen Taylan, kayıt olmamasına rağmen okulu kapatmayı düşünmediklerini, açık tutmak için ellerinden geleni yaptıklarını anlattı. Taylan, bu amaçla diğer okullarla görüşüp nakil almaya çalıştıklarını kaydetti.

Dinçer: Belki kapatacağız
Öte yandan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de imam hatip ortaokuluyla ilgili İstanbul’un kendilerini yanılttığını açıkladı. Dinçer şunları söyledi: “İstanbul’da açtığımız ortaokullardan yaklaşık 73’ünde yeteri kadar öğrenci yok. Bu 73 okulu da belki kapatacağız. O okullardaki öğrencileri, yine aynı ilçede açılmış başka bir okula kaydırarak yeniden ortaokula dönüştürebileceğiz, ama henüz karar veremedik.