İlle Talabani ve Barzani de olacak

DTP, Newroz kutlamalarına Irak Cumhurbaşkanı Talabani ve Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani’yi de davet ettiğini açıkladı. Talabani, AKP hükümetinin de son zamanlarda “en sık görüşülenler” listesinde.

soL (HABER MERKEZİ) AKP hükümeti ile Irak yönetimi arasında, özellikle Kürtler ve Kuzey Irak konusunda trafik hızlanırken, DTP, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'yi ve Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'yi Diyarbakır'daki Newroz kutlamalarına davet ettiğini açıkladı.

Diyarbakır'da 21 Mart'ta yapılacak Newroz kutlamalarıyla ilgili düzenlenen basın toplantısına, DTP milletvekilleri Aysel Tuğluk, Gültan Kışanak, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve merkez ilçelerin DTP belediye başkan adayları katıldı. Tertip Komitesi adına basın açıklamasını okuyan DTP İl Başkan Yardımcısı Mehmet Akın, bu yıl kutlanacak Newroz'u sadece bir bayram olarak değil, halkın iradesine sahip çıkacağını göstereceği gün olarak gördüklerini söyledi ve "Newroz, 29 Mart günü sandıktan çıkacak iradeyi sahiplenmenin adı olacaktır" dedi. Akın, Diyarbakır'daki kutlamalara katılmaları için Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'ye davetiye gönderdiklerini bildirdi.

Irak Yönetimi ve Türkiye Hükümeti arasında sıklaşan görüşmeler
Ir
ak Cumhurbaşkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani, 5. Dünya Su Forumu'na katılmak üzere Türkiye'ye gelmişti. Talabani önceki gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yaklaşık bir saat görüştü. Erdoğan ve Talabani'nin bölgede "güvenlik ve terörle mücadele" konularını ele aldıkları açıklandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Mart ayı sonunda Irak'a yapması beklenen ziyaret dolayısıyla da, Talabani ve Barzani ile AKP hükümeti arasında bir süredir Kuzey Irak, Türkiye'deki Kürtler ve PKK konularında yoğun bir "trafik" yaşandığı biliniyor.

Talabani, son dönemde Türkiye'deki Kürtlere ilişkin açıklamalarıyla gündeme geldi. Bundan birkaç ay önce Türkiye'deki Kürtlerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve dillerine saygı gösterilmesi gibi talepleri karşılanırsa, PKK'nın silah bırakmaya hazır olduğunu söyleyen Talabani, kısa bir süre önce Sabah gazetesinden Nur Batur'a verdiği röportajda da Türkiye, İran, Irak ve Suriye'den bağımsız bir Kürdistan'ın hayal olduğunu söylemiş ve "Türk kardeşlerime söylüyorum. Kürdistan'ın bağımsızlık ilan etmesinden korkmayın diyorum" demişti.

Talabani'nin önerileri
Hürriyet gazetesinden Zeynep Gürcanlı da Talabani'nin Türkiye'ye PKK ve bölgedeki Kürtlerle ilgili "tekliflerle" geldiğini yazdı. Gürcanlı'nın haberine göre, Talabani, Türkiye'de yapacağı görüşmelerde ve Abdullah Gül'ün Irak ziyaretinde, PKK'lılara yönelik af ve uluslararası bir Kürt konferansı düzenlenmesi önerilerini gündeme getirecek.

Gürcanlı, af önerisinin, Kuzey Irak'taki PKK liderlerinin üçüncü bir ülkede yaşamalarına izin verilmesini ve Kuzey Irak'taki Türk vatandaşı olmayan alt düzeydeki PKK militanlarına Irak vatandaşlığı verilmesini kapsadığını yazdı. Konferansın da, İran, Türkiye, Suriye ve Irak'taki Kürt hareketlerinden temsilciler çağrılarak, Nisan ayında Erbil'de yapılması öneriliyor.