İlker Belek'ten Kaan Arslanoğlu'na: 'Bakan beni neden çağırmıyor?'

soL yazarı İlker Belek, diğer soL yazarı Kaan Arslanoğlu'nun Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile gerçekleştirdiği röportaja tepki gösterdi. AKP'nin sağlık istatistiklerinin arkasında yatan gerçeğe dikkat çeken Belek, sağlığın AKP'nin siyasetinden bağımsız düşünülemeyeceğini vurguladı.

soL yazarı Kaan Arslanoğlu, katkıcısı olduğu Tıp Bu Değil isimli kitabından yayınından sonra Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile yaptıkları söyleşiyi köşesine taşımıştı.

Yine soL yazarı İlker Belek ise, Arslanoğlu'nun Recep Akdağ ile gerçekleştirdiği söyleşiye tepki gösterdi. AKP'nin sağlık alanındaki "başarısı"nın altında yatan gerçeklere dikkat çeken Belek, halk sağlık düzeyini ölçmede kullanılan yöntemlere değinerek, AKP'nin bu başlıklarda da başarılı sayılamayacağını vurguluyor:

"Şurası tamamen net bir olgudur: Türkiye’de bebek ölüm hızı üzerinden ölçtüğümüz halk sağlığı düzeyi kötüleşmektedir. İşte Kaan Arslanoğlu’nun yarattığı yanılsama da bu noktayla ilişkilidir.

(...)

Bir ülkede ülkelerin genel ekonomik durumlarındaki olağan gelişme, ki bu da kişi başı ulusal gelirle ölçülür, nedeniyle, Sağlık Bakanlığı hiçbir şey yapmasa bile bebek ölüm hızı ve diğer bütün sağlık göstergeleri iyileşir. Bu nedenle de tek başına bebek ölüm hızındaki iyileşme, o ülkenin sağlıkla ilgili olarak iyi işler yaptığı anlamına gelmez.

Türkiye’de, daha önce yine soL’da yazdığım gibi, bebek ölüm hızı düşüyor. Üstelik bebek ölüm hızındaki düşüş hızı AKP döneminde, son 30 yılı değerlendirdiğimizde, en yüksek ivmeye sahip.

Ancak, aynı anda, yine daha önce yazdığım gibi, iki şey daha oluyor: Bir yandan bebek ölüm hızı ve başka göstergeler açısından bölgeler, kır/kent, eğitim grupları arasındaki bebek ölüm hızı eşitsizlikleri azalmıyor ve hatta çoğu durum için artıyor. Öte yandan da Türkiye’de bebek ölüm hızı halen gelirine göre beklenen düzeyin %70 kadar üzerinde seyretmeye devam ediyor. Beklenen ile gerçek bebek ölüm hızları arasındaki farklılık son 20 yıldır aynı düzeyini koruyor."

Belek, sağlıktaki "başarı" ile AKP'nin ulusal ve uluslararası siyasetteki konumu arasında da bağlantı olduğunu vurguluyor ve şöyle yazıyor:

"Hepimizin artık gayet iyi bildiğimiz gibi emperyalizm Türkiye’yi, cari açığının ulusal gelirindeki payının anormal derecedeki yüksekliğine rağmen yemlemeye devam ediyor. Orta Doğu ülkelerinin “baharlı” dolarları Türkiye hazinesinin ve bankalarının kasalarını dolduruyor. Türkiye’de devlet, bankalar ve onlar üzerinden haneler çok rahat borçlanıyor, para harcıyor. Sağlık Bakanlığı köylerde ebe istihdam etmek yerine doğurma zamanı yaklaşan gebeleri bu dolarlarla finanse ettiği helikopterlere yükleyerek hastanelere naklediyor."

İlker Belek'in Serbest Kürsü bölümündeki yazısını okumak için tıklayınız:

Evet, hasımlarımızın yaptığı işler çok kötüdür ya da Bakan beni neden görüşmeye çağırmıyor?

(soL - Haber Merkezi)