İlhan Cihaner'e saldıranlar haksız çıktı

İsmailağa cemaatini kurtarmak için İlhan Cihaner'in açtığı davada yapılan ayak oyunuyla dava Erzurum'a aktarılmıştı. Ancak Erzurum'da sürdürülen davada ortaya konan görüş, bu ayak oyununun haksızlığını ortaya koydu.

Vatan gazetesinden Kemal Göktaş'ın haberi şu şekilde:

Eski Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, gözaltına alınması, tutuklanması, dava açılması ve Başsavcılık görevinden alınarak düz savcı olarak tenzili rütbeye uğramasının temel gerekçesi yapılan İsmailağa cemaati soruşturması konusunda haklı çıktı.

Soruşturma yaptı diye dava açıldı
Cihaner, İsmailağa cemaatine ilişkin "izinsiz eğitim kurumu açmak" kapsamında soruşturma yürütürken, Erzurum özel yetkili Savcısı Osman Şanal, Cihaner'den ilişkin soruşturma dosyasını kendisine göndermesini istemişti. Şanal, gerekçe olarak cemaatin silahlı olduğu ve Anayasal düzene karşı suç işlediği yönünde gelen bir 'isimsiz' ihbar mektubunu göstermişti. Cihaner ise bu yönde bir delil olmadığını belirterek, önce yürütmeye devam etmiş, ancak sonra baskılara dayanamayarak dosyayı Erzurum'a göndermişti. Adalet Bakanlığı müfettişleri Cihaner hakkında soruşturma açmış ve düzenledikleri raporda, İsmailağa dosyasını özel yetkili savcılğa göndermemesi nedeniyle hakkında dava açılması gerektiğini belirtmişlerdi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin de bu rapora "olur" vermiş ve Tunceli Başsavcılığı Cihaner'e dava açmıştı. Cihaner, İsmailağa cemaati soruşturmasını Albay Dursun Çiçek imzalı İrtica ile Mücadele Eylem Planı doğrultusunda yürüttüğü iddiasıyla Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanmıştı.

"Anayasal düzene karşı suç yok"muş
İsmailağa soruşturması sanıklarının dinlenen telefon görüşmelerinde dosyanın Erzurum'a gönderilmesini birbirlerine müjde olarak haber verdikleri ortaya çıkmıştı. Oysa Erzurum'daki savcılık Anayasal düzene karşı suç iddiasıyla müebbet hapis cezası istiyordu. Cihaner ise 1 yıla kadar hapis öngören 'izinsiz eğitim kurumu açmak' suçundan işlem yapmıştı.

Delil yok
İsmailağa cemaatine ilişkin dava özel yetkili Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor. Davanın iki ay önce, 26 Ekim'de yapılan duruşmasında özel yetkili Savcı Ender Karadeniz'in esas hakkındaki görüşünde, Cihaner'in haklılığını ortaya koyan bir değerlendirme yaptığı ortaya çıktı. Duruşma tutanağına göre Karadeniz, sanıkların hakkında "cebir ve şiddet kullanarak anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçunu işledikleri yönünde delil olmadığını belirterek, bu suçtan beraatlerine karar verilmesini istedi. Savcı Karadeniz, sanıklar Adem Sayar, Cemal Gündoğdu, Bahatin Burhan, İsa Keleş, Cenk Demirkutlu, Şevket Gökşan, Bahadır Altınel, Kadir Naci Köktaş, Zülkarneyn Canbaba, Fatih Kaya ve Murat Sessiz'in Erzincan ve Erzurum'da faaliyet gösteren Medine ve Vuslat Vakıfları adı altında açmış oldukları kurslarda 'kanuna aykırı olarak öğrenci eğitimi yaptıkları' için 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası talep etti. Davada karar Ocak ayı içinde yapılacak duruşmada verilecek.

Savcı Karadeniz'in görüşü, İsmailağa dosyasının özel yetkili savcılığın değil, Erzincan Başsavcılığı'nın yetkisinde olduğunu ortaya çıkardı. Yani Savcı Şanal'ın dosyayı talep etmesinin haksız olduğu da böylece zımni olarak kabul edilmiş oldu.