İlaç reklamı serbest mi kalıyor?

Türkiye’de yasak olan ilaç reklamı bugün TBMM’de görüşülen bir yasa tasarısıyla serbest kalabilecek. Eczacılar ilgili maddenin tasarıdan çıkarılmasını istiyor.

Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarısı’nın 11’inci maddesi, halka yönelik ilaç reklamına olanak sağlayacak. Eczacılar yasa tasarısından ilaç reklamını düzenleyen maddenin çıkarılması için TBMM Başkanlığı’na faks çekme eylemi gerçekleştiriyor.

Reçetesiz ilaçların radyo ve televizyonlarda reklamının yapılmasını düzenleyen maddenin tasarıdan çıkarılmasını isteyen eczacılar, hazırladıkları dilekçeleri TBMM Başkanlığı’na fakslıyor.

İstanbul Eczacı Odası bir açıklama yaparak tüm eczacıları ve duyarlı kamuoyunu ilaç reklamına karşı çıkmaya çağırdı. Odadan yapılan açıklamada yasa tasarısından ilgili maddenin çıkarılması için hazırlanan dilekçeyi TBMM Başkanlığı’na faksla gönderme çağrısında bulunuldu.

İstanbul Eczacı Odası ilaç reklamının serbest bırakılmasının, ilaç tüketimini artırarak, gereksiz ve yanlış ilaç kullanımına neden olacağına, başta zehirlenmeler olmak üzere büyük halk sağlığı sorunlarına yol açacağına dikkat çekiyor.

Öte yandan dün CHP İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız’ın, tasarıyla önü açılan reçetesiz ilaç reklamının hangi ihtiyaçtan doğduğu şeklindeki soru önergesini yanıtlayan RTÜK Başkanı Davut Dursun, reçeteye tabi olmayan ilaç ve tedavilerin reklamlarıyla ilgili düzenlemenin AB Görsel-İşitsel Medya Hizmetleri Yönergesine uyum amacıyla yapıldığını söylemişti.

Reçetesiz ilaçların reklamına izin veren tasarının ilgili maddesi şu ifadeleri içeriyor: “Reçeteye tâbi olmayan ilaçlar ve tedavilerin reklâmları dürüstlük ilkesi çerçevesinde, gerçeği yansıtan ve doğrulanması mümkün unsurlardan oluşacak şekilde hazırlanır.”

(soL – Haber Merkezi)