İkinci Davutpaşa raporu yetkilileri akladı, ölenleri suçladı

21 kişinin öldüğü İstanbul Davutpaşa'daki patlamaya ilişkin ikinci bilirkişi raporu, ilkiyle çelişti. İlk raporda kusurlu görünen yetkililer suçsuz bulundu.

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre İstanbul Davutpaşa’da, 2008 yılında havaifişek atölyesinde meydana gelen, 21 kişinin ölümü ve 115 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan patlamanın altıncı yıldönümü geride kalırken davaya ulaşan ikinci bilirkişi raporu ilkiyle çelişti. 2008’deki ilk raporda onda üç kusurlu bulunan ve ancak üst mahkemeye itiraz üzerine hakkında dava açılabilen Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, davaya iki hafta önce ulaşan yeni bilirkişi raporunda ‘kusursuz’ bulundu. Yine ilk raporda kusurlu bulunan, fakat ‘itiraz süresi geciktiği’ için dava açılamayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, BEDAŞ ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) da ikinci raporda aklandı. Buna karşılık ilk raporda tali kusurlular arasında sayılan, patlamada ölmüş işletme sahibi bu kez ‘asli fail’ ilan edildi.

Denetim görevini yapmayan onda bir kusurlu
Rapora, heyetten bir bilirkişi itiraz ederek denetim eksikliğine dikkat çekti ve “Aydın yargılanmalı” dedi.

Emek İş Merkezi’nde 31 Ocak 2008 günü bir havaifişek imalathanesinde meydana gelen patlama sonucu 21 kişi ölmüş, 115 kişi yaralanmıştı. Savcılığın talebiyle hazırlanan 31 Mart 2008 tarihli ilk bilirkişi raporunda binanın deniz kumuyla yapıldığı, çok az çimento kullanıldığı ve iskânının olmadığı saptandı. Havaifişek imalathanesinin sahibi Selçuk Başlar’ın işletme izin belgesi ve ruhsatı olmaksızın çalıştığı belirlendi. Zabıtaların sık sık denetime geldikleri halde işlem yapmadığı, elektrik ve su bağlandığı kaydedildi. Patlamada can veren işletme sahibi Selçuk Başlar’ın onda iki, iskânsız binada ruhsatsız işletmeye göz yuman Zeytinburnu Belediyesi’nin onda üç, iskânsız binaya su ve kanalizasyon hizmeti veren İBB’nin onda üç, elektrik bağlayan BEDAŞ ve denetim görevini yapmayan ÇSGB’nin onda bir kusurlu olduğu belirtildi.

Savcılığın itirazı geç geldi
Bakırköy Savcılığı, kusurlu bulunanlara soruşturma açtı. BEDAŞ, İSKİ ile ÇSGB çalışanları hakkında ise soruşturma izni istendi. Bu izin verilmedi. Savcılık da idare mahkemesine itiraz etti. Ne var ki, nasıl olduğu anlaşılamayan şekilde, ‘savcılığın itirazı geç geldiği için’ bu kurum çalışanları yargılanmaktan kurtuldu. Geriye sadece Zeytinburnu Belediyesi’nden emekli olmuş beş işçi ile binanın iki sahibi kaldı. Bu sanıklara ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak’tan dava açıldı. Bu arada Başkan Aydın’a dava açılabilmesi için de ayrı bir mücadele verildi. Aydın hakkında verilen “Soruşturmaya yer yoktur” kararı Danıştay’da bozuldu. Savcılık, bir haftada kovuşturmaya yer olmadığına hükmetti. Ailelerin bunu üst mahkemede kaldırtmasıyla Aydın sanıklar arasına katıldı.

Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı ikinci kez bilirkişiye gönderdi. İTÜ’den beş akademisyen ve iki mühendisten oluşan heyet, 15 Ocak 2014’te raporunu sundu. Raporda bu kez, ölen işletme sahibi Başlar asli kusurlu sayıldı. Bina sahipleri ve beş belediyeci tali kusurlu görülürken, Belediye Başkanı Murat Aydın suçsuz bulundu. BEDAŞ, İSKİ ve ÇSGB de kusursuz bulundu.

18 yıldır denetim yok
Heyette yer alan Yrd. Doç. Dr. Cenk Şahin rapora şerh koydu. Binanın 1990’da inşa edildiğini ve 1992’den beri faaliyette olduğunu kaydeden Şahin, o tarihten bugüne yapı kullanma izin belgesinin alınmadığını belirtti. 18 yıldır denetim yapılmadığına dikkat çeken Şahin, şöyle dedi: “Gereği gibi organize olmuş bir belediyede bu süre zarfında gerekli denetim, önlem ve yaptırımların gerçekleştirilebileceğinden şüphe duymamak gerekir. Denetim yetersizlikleri bakımından personel eksikliğinin gösterilmesi de geçerli bir mazeret değildir. ”

Şahin, “belediye görevlileri üzerindeki denetim yükümlülüğünü ihmal ettiği, takibat, işlem ve organizasyonda özeni göstermediği için sorumlu bulduğu” Aydın’a da yargılama istedi.

Yakınlarını Davutpaşa’da kaybeden aileler yarın saat 11.00’de patlamanın olduğu yerde anma düzenleyecek. Ardından saat 13.00’te Galatasaray Meydanı’nda ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ tutulacak.