İHD Güneş'e yapılan işkenceyi kınadı

Devrimci Karargah soruşturmasında tutuklanan Türkiye Gerçeği yazarı Mehmet Güneş’in cezaevinde işkence görmesi üzerine İHD açıklama yaptı.

Geçtiğimiz günlerde Devrimci Karargah soruşturmasında tutuklanarak Tekirdağ 2. No.lu F tipi cezaevine gönderilen Türkiye Gerçeği yazarı Mehmet Güneş’in cezaevi gardiyanları tarafından işkence gördüğü ortaya çıktı. Cezaevine kabulü sırasında ince aramaya tabi tutulmasını reddetmesiyle ağır darp ve tehditlere maruz kalan Güneş’e, 10 gün boyunca hücrede tutarak gazete, kağıt kalem ve sıcak su temini sağlanmadı.

İşkence uygulayan cezaevi görevlileri hakkında Tekirdağ Savcılığı’na suç duyurusunda bulunan Güneş’in avukatı Ercan Kanar ile birlikte İHD basın toplantısı düzenledi. İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu adına söz alan Sevim Kalman, "Ülkemiz hapishanelerindeki bu işkenceler, hapishanede kısa denmeyecek bir süre kalmış bir başbakanın mağduriyet söylemiyle iktidarını güçlendirmiş bir hükümetin varlığı koşullarında devam etmektedir" diyerek yaşananları aktardı.

Yırtılan gömleğini gösterdiler

Güneş’in avukatı Ercan Kanar, hayali delillerle tutuklanma sürecinin yaşandığını ve cezaevinde yaşanan işkencelere değinerek, Güneş’in dilekçe yazmak için istediği kağıdın ve kalemin bile verilmediğini söyledi. İşkence, yaralama, hakaret ve tehdit suçlarının işlendiği gerekçesiyle Tekirdağ Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını belirten Kanar, savcıların bu suçu işleyenler hakkında dava açması gerektiğini kaydetti. Kanar, açıklamasının ardından Güneş’in cezaevinde dayağa ve linçe maruz kaldığını kanıtlayan yırtılmış gömleğini basın mensuplarına gösterdi.

İHD İstanbul Şube Başkanı Av. Abdulbaki Boğa, Tekirdağ F Tipi Cezaevi'ne devlet tarafından özel şiddetin uygulandığını ve hükümetin emri dahilinde A takımı denen cezaevi görevlilerinin bu uygulamayı yürüttüğünü kaydetti.

(soL - İstanbul)