İçki yasağı hız kesmiyor

AKP'nin eğlence mekanlarını şehrin dışına taşımasının ardından Meclis'e sıçrayan alkol yasağında son nokta üniversite kampüslerinde içki servisinin yasaklanması oldu.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl yaptığı “içki yasağı görevimiz” açıklamasının ardından başlayan yasak, hızla çeşitli alanlara yayılıyor. Belediyelerin içkili mekanları kapatıp şehir dışına itelemesiyle başlayan süreçte yasaktan meclis ve son olarak üniversiteler nasibini aldı.

AKP'li belediyelerin hemen her ilde sırayla gündeme getirmeye başladığı alkol yasağının ilk uygulandığı yer Afyon olurken Mersin, Anamur, Denizli, Kütahya, Bursa Karacabey, Çankırı ve Galata da Afyon’nun akıbetini paylaşmıştı. Son olarak Pendik Belediyesi 100 metrelik bir alan dışında kimseye içki ruhsatı vermeyeceğini açıklarken, Kırıkkale’nin AKP’li Belediye Başkanı Veli Korkmaz da çarşı esnafı ile halkın birahane ve içkili mekanların merkezde ticaret yapıyor olmasından "rahatsız" olduğunu ileri sürerek içkili eğlence mekanlarının kent dışına taşınması için çalışmaların başlatılacağını ilan etti.

Başbakanın “Bakanıma emir verdim” cümlesinde sözü geçen Sağlık Bakanı da daha önce içki yasağına vurgu yapmış ve obeziteyle ilgili verdiği bir röportajda kapsamlı bir alkol yasağının sinyallerini verirken, içki yasağı için “sırası var” diye konuşmuştu. Bakan Recep Akdağ “Biz Sağlık Bakanlığı olarak şu anda dikkati iki noktaya yoğunlaştırıyoruz. Aslına bakarsanız dört noktaya yoğunlaştırmaya çalışacağız. Bir sigara kullanmayın. Orada bayağı başarılı olduk. Sigara kullanım oranı yüzde 33’lerden, yüzde 27’lere düştü. İki alkol kullanmayın. Henüz girmedik bu konuya. Çünkü, alkol sigara kadar büyük bir sorun değil Türkiye’de. Bu konuya da gireceğiz. Ama sırası var...”

Aslında AKP’nin içki yasağı İçişleri Bakanlığı’nın 2005 yılında valiliklere gönderdiği bir genelge ile başlamıştı. Söz konusu düzenlemede yasaklı alanlar, "Hükümet binaları, hapishaneler ve ıslahevleri, her tür mabet, dini kurum ve kuruluşlar, sanat müessesesi, maden ocağı, inşaat yerleri, patlayıcı, parlayıcı vb. maddeler üreten, satan yerlerin yakınında otoyol ve karayollarına 200 okul, ilk ve ortaöğretim yurdu ve anaokullarına 100 metreden yakın mesafede içkili yer bölgesi olamayacağı" tariflenirken, önce piknik alanları yasak kapsamına alındı. Son uygulamalar sonunda ise yasaklar meclis ve üniversite kampüslerine uzandı.

Mecliste içki yasağı
Sağlık Bakanının "sırası var" dediği içki yasakları ilk olarak şehirlerdeki içkili eğlence mekanları hedef alırken, bunu Meclisteki yasak uygulaması takip etti. Meclis kampusu içinde "tabur" diye tabir edilen lokantada içki servisinin yasaklanmasını isteyen AKP’li vekiller gerekçe olarak lokantaya eş ve çocukların tabura gelmelerini gösterdi. Bu nedenle içkinin burada doğru olmayacağını söyleyen AKP, milletvekillerinin alkollü olarak genel kurula gelebileceğini söyleyerek tabur tabir edilen restorantta içkinin yasaklanmasını istedi. Bu talep üzerine Meclis kampüsü içinde bulunan eski askeri tabur restoranının Meclis yönetimine devrinden sonra Başkanlık Divanı kararı olmadan “alkollü içki servisi”nin kaldırılmasına karar verildi.

TBMM Başkanlık Divanı’nın yeni yasama yılında gerçekleştirdiği ilk toplantıya da alkol yasağı damga vururken CHP’den gelen itiraz üzerine Meclis içinde daha “gözden ırak” olan Tepe Lokantası'nda vekillerin ve misafirlerinin içki içebileceğinde görüş birliğine varıldı.

Üniversitele kampuslarında içki yasağı başladı
AKP’nin içki yasağı Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) aracılığıyla üniversite kampüslerine de uzandı. YÖK yayınladığı genelge ile üniversite yerleşkeleri içinde bulunan sosyal tesislerde alkol kullanımı ve satışını yasakladı.

Erdoğan temmuz ayı sonunda katıldığı bir televizyon programında, Efes Pilsen One Love Müzik Festivali’nde getirilen alkol yasağından önce İstanbul Bilgi Üniversitesi yöneticilerini bizzat arayıp uyardığını açıklayarak, “Allah aşkına bir üniversitenin içinde, restoranlarında alkollü içki satılmasına müsaade edilebilir mi, böyle bir şey olabilir mi? Öğrenci oraya gelip de alkolü alıp kafayı mı bulacak, yoksa ilmi alıp kendini mi bulacak?”açıklamasını yapmıştı.

Başbakanın açıklamasının hemen ardından YÖK Başkanlığı üniversitelere “Kampus içi ve dışı düzenlemeler” konu başlıklı bir yazı göndererek,“Kurulumuza, yükseköğretim kurumlarına ait kampus içi ve dışındaki mekanlarda alkollü içki tüketimi ve sigara yasağına ilişkin mevzuat hükümlerine aykırı uygulamalar yapıldığı yönünde haber ve bilgiler intikal etmiştir” dedi. YÖK yazısında, Anayasanın “Gençliğin korunması” başlıklı 58’inci maddesi ile Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkileri Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik anımsatılırken üniversitelere, “hassasiyetle gereken tedbirleri alın” talimatı verildi.

YÖK tarafından Türkiye'deki tüm üniversite rektörlükleri, Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörlüğü ve Vakıf Meslek Yüksek Okulları Müdürlükleri'ne gönderilen genelgeye göre üniversite kampüsleri içinde bulunan sosyal tesislerde içki kullanımı ve satışı yasakladı. Uygulama ilk olarak Ankara Üniversitesi’nin Tandoğan Kampüsü'nde bulunan Akademi Restoran’da başlarken, bunu aralarında Diyarbakır Dicle, Kayseri Erciyes ve Denizli Pamukkale Üniversitelerinin de bulunduğu 9 üniversite takip etti. Üniversitelerin sosyal tesislerinde içki satışı durduruldu.

Akdeniz Üniversitesi'nde içki yasağını protesto eden Prof. Dr. Ökçesiz, "AKP üniversitelerde dinsel mobbing uyguluyor" demişti. Öğretim üyeleri içki yasağını şarap içerek protesto etmişlerdi.

Antalya Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü de aldığı kararla içki yasağını uygulayan üniversiteler arasına katıldı. Daha çok öğretim üyelerinin yararlandığı tesislerdeki uygulama tepkilere neden oldu.

Kampusta içki içmek disiplin suçu
Yasak devlet üniversiteleri başta olmak üzere vakıf ünivesitelerini de kapsarken Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'ne göre Yükseköğretim kurumunda alkollü içki içmek disiplin suçu olarak değerlendirilecek.

Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmeliğe göre sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde tütün mamüllerinin satışının yapılamayacağını belirten YÖK yazısında, ilgili yönetmelikte "öğrenci yurtları, spor kulüpleri, her türlü öğretim ve eğitim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastahane, bezik ve briç salonlarına alkollü içki satışı yapılamaz" hükümlerinin yer aldığı anımsatılarak ayrıca Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre de "Yükseköğretim kurumunda alkollü içki içmenin disiplin suçu olarak kabul edildiği"nin altı çizildi.

(soL-Haber Merkezi)