Hüseyin Çelik: 'Irak bölünürse Kürdistan kardeşimizdir'

Hüseyin Çelik, Irak'taki son gelişmeleri değerlendirerek "Eğer Irak bölünürse ki bu kaçınılmaz görünüyor, onlar bizim kardeşimizdir" dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Financial Times Gazetesi’ne Irak'ta yaşanan son gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Irak’ta bağımsız bir Kürt devleti kurulması ihtimalinin devlet erkini eskiden olduğu gibi rahatsız etmediğini ve bazı şeylerin değiştiğini söyleyen Çelik, "Eskiden bağımsız bir Kürt devleti mevzusu Türkiye için savaş nedeni sayılıyordu. Hatta Kürdistan kelimesi bile insanları sinirli ve agresif yapmaya yeterliydi. Ama onların adı Kürdistan ve bunun kabul edilmesi gerekli” dedi. Çelik, açıklamasında “Eğer Irak bölünürse ki bu kaçınılmaz görünüyor, onlar bizim kardeşimizdir" ifadelerine yer verdi.

'Tampon görevi' yorumu
Gazete, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin (IBKY) petrol şirketlerinin hisselerine Türkiye’nin yatırım yaptığını belirterek pek çok alanda işbirlikleri bulunduğunu da aktardı. Financial Times, Çelik’in sözlerini aktardığı haberinde "Türkiye bağımsız Kürdistan’ı tanıma sinyali verdi" yorumuna da yer verdi. Gazete, Irak’ta kurulacak böyle bir devletin IŞİD gibi terör örgütleri ile Türkiye arasında tampon görevi göreceği için Türkiye’nin işine yaracağını da iddia etti.