Hüseyin Avni Mutlu kimdir?

AKP'nin İstanbul Valiliğine atadığı Hüseyin Avni Mutlu, eski Vali Muammer Güler'le bir dönem yakın çalışmıştı. Diyarbakır Valiliği'nden İstanbul Valiliği'ne atanan Mutlu, Diyarbakır'da AKP politikalarıyla uyumlu bir idarecilik yaptı.

Bakanlar Kurulu'nun onayından geçen Valiler Kararnamesi ile Muammer Güler'in yerine İstanbul Valiliği görevine getirilen Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, yeni görevine başlamadan önce Diyarbakır esnafı ve kentin önde gelen kuruluşları ile yaptığı veda görüşmelerinde "helallik" istedi. AKP hükümetinin bir yıla yaklaşan "Demokratik Açılım" projesine uyumu ile göz dolduran Vali Mutlu, Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'e de bir veda ziyareti gerçekleştirdi.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın hemşehrisi olan ve AKP hükümetine yakınlığı ile bilinen Mutlu, 1994 yıllarında Şırnak-Silopi İlçe Kaymakamlığı, 1994-1995 yıllarında Şırnak Vali Yardımcılığı, 1995-1997 yıllarında Şırnak-Silopi'de Habur Kara Hudut Sınır Kapısı'nda Mülki İdare Amirliği görevinde bulunduktan sonra 5 yıl süreyle Çanakkale Vali yardımcılığı görevinde bulundu.

Hüseyin Avni Mutlu, 2005 yılında başladığı Siirt Valiliği görevinin ardından, Eylül 2007 tarihinde Diyarbakır Valiliği'ne atanmıştı. Siirt Valiliği'nden önceki görev yeri ise İstanbul'un Kürt nüfusu yoğunluğu ile bilinen Bağcılar ilçesinin kaymakamlığıydı.

Muammer Güler mi referans oldu?
2003-2005 yılları arasında Bağcılar Kaymakamlığı görevini yürüten Hüseyin Avni Mutlu, 2003'ten sonra İstanbul Valisi olan Muammer Güler ile de yakın bir çalışma yürütmüştü.

AKP'nin iktidara gelişi ile atandığı İstanbul Valiliği görevinde, 7 yıl 3 ay görev süresi ile son 50 yılda en uzun süre kalan üçüncü vali olarak tarihe geçen Muammer Güler, Mutlu hakkında, "İstanbul'a atanan meslektaşım, Bağcılar Kaymakamlığı döneminde beraber çalıştığımız Hüseyin Avni Mutlu arkadaşımın da bizden aldığı bayrağı bizden daha iyi şekilde ileriye taşıyacağına da inanıyorum" diyordu.

Yerel seçimlerde AKP'ye çalıştı
"İnsani ilişkilerinin ve iletişiminin iyi olduğu" söylenen Hüseyin Avni Mutlu, Diyarbakır'dan önce Valilik yaptığı Siirt'teki bir yerel basın mensubu tarafından da "hükümete yakın bir çizgi izleyen bir vali" olarak tanımlanıyordu. Nitekim, Siirt'te bu şekilde tanınan Mutlu, Diyarbakır'daki görevi sırasında da buna dair işaretler vermişti.

29 Mart 2009 yerel seçimleri, başta Doğu ve Güneydoğu'daki belediyeleri almak için ciddi bir enerji harcayan AKP adına seçim çalışması yapan vali ve kaymakamlarla anılmıştı. Bu konuda öne çıkan Tunceli Valisi olmuş, Vali beyaz eşya ve mobilya dağıtımı ile oy toplamaya çalışmış ve Valiliğe ait binalarda AKP seçim broşürü ve pankartı bulundurduğu öğrenilmişti. Diyarbakır Valisi Mutlu da ismi öne çıkmasa da yerel seçimlerde çalışan isimlerdendi.

Diyarbakır Valisi Mutlu'nun daha farklı bir yöntem izleyip, tam da yerel seçim atmosferine girildiği dönemde, çoğunluğunu AKP'ye yakınlığıyla bilinen Eğitim Bir-Sen'e üye okul müdürü, idareci ve öğretmenlerin oluşturduğu geniş bir grupla toplantı yaparak, "Aile İnceleme Formu" ile her öğretmenin en az 120 aile ile birebir görüşmesi ve "hangi konuda yardıma gereksinimleri olduğunun tespit edilmesi"ni istedi.

Diyarbakır'daki yarısından fazlası KESK'e bağlı Eğitim-Sen üyesi olan yaklaşık 12 bin kadrolu öğretmen bulunmasına rağmen Diyarbakır Valiliği, eğitim alanı ile ilgili gibi görünmekle birlikte seçim çalışması anlamına gelen görevlendirmeleri, Eğitim Bir-Sen üyesi yaklaşık 1500 öğretmen içinden yapmıştı. Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi yöneticileri, ailelere AKP propagandasının açıktan yapıldığını ve yapılan yardımların kömürle sınırlı olmadığını belirtmiş, AKP'ye oy verecek ailelere buzdolabından çamaşır makinesine kadar çeşitli beyaz eşyaların verileceğini söyleyip, 6 binden fazla üyeye sahip olmalarına rağmen kendilerinin bu çalışmanın dışında tutulmasının durumu yeterince "açıkladığı"nı vurgulamışlardı. Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı'nın, "AKP, okullara giderek öğrencilere yardım yapmış. Oysa siyasi partiler okullara giremez. Bu nedenle daha aktif olabilmeleri için bu işi Valilik ile yürütüyorlar" demişti.

Mektupla seçim çalışması
Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 29 Mart yerel seçimleri öncesi binlerce yoksul aileye gönderdiği "mektup"la da bin 200 TL ve beyaz eşya yardımı yapılacağını haber vermiş, Vali'nin bu adımı da AKP lehine seçim çalışması olarak yorumlanmıştı.

Mutlu'nun imzasını taşıyan fakat sayı ve tarih içermeyen Valilik antetli kağıda yazılmış mektuplar, kentin en yoksul ilçelerinden Bağlar'daki mahalle muhtarlarına gönderilerek "hedef"lere ulaştırılması istenmiş, mektuplarda, "Başbakanlık SYD (Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı) Genel Müdürlüğü'nce 'Sizin önceliğiniz, bizim önceliğimizdir' Projesi kapsamında verilen yardımları yoksul vatandaşlarımıza ulaştırmak amacıyla, ailelerimizin sosyal-ekonomik durumunun tespiti yönünde yapılan çalışmalar sonucu, pek çok ailelerimize bin 200 TL nakdi yardım ve beyaz eşya yardımı yapılmasına karar verilmiştir. Bu yardımların dağıtılmasıyla birlikte, Ocak ayından itibaren Valiliğimizden yardım almayan vatandaşlarımızın dilekçeyle yoğun müracaatları olmuştur. Sizin de bu amaçla valiliğimize dilekçeyle yardım talebinde bulunduğunuz görülmüştür. Bu münasebetle valiliğimizce en kısa zamanda yeni bir çalışma daha başlatılacak ve aileniz mutlaka ziyaret edilecek, tarafınıza yardım yapılacaktır" ifadeleri yer almıştı.

Mektupta söylendiğinin aksine, Valiliğe "yardım alamadığı için" herhangi bir dilekçeyle müracaat etmeyen binlerce aileye yardımlar seçim ayı olan Mart'ta dağıtılmıştı.

Fethullahçı örgütlenmelerden memnun Vali
Mutlu, Diyarbakır Valiliği'ne atanmasının üzerinden birkaç ay geçmişken, Ocak 2008'de, PKK’ye karşı girişilen operasyonlara paralel olarak gündeme gelen ve özellikle Fethullah Gülen Cemaati'nin başını çektiği Doğu ve Güneydoğu illerine dönük gerici çıkartmadan da övgüyle bahsederek devamını dilemişti.

(soL-Haber Merkezi)