Hükümet'ten Gül'e referandum uyarısı

Yerel seçimlerin öne alınması konusunda açıklamada bulunan Çelik'in, Cumhurbaşkanı Gül’ün kararını verirken “referandumun kamuya getireceği maliyet ve iklim şartlarını” göz önünde bulunduracağını belirtmesi, Hükümet'in Gül'e mesajı olarak yorumlandı.

AKP Genel Başkanı Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, AKP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında yerel seçimlerin erkene alınması konusuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çelik, Cumhurbaşkanı Gül’ün kararını verirken “referandumun kamuya getireceği maliyet ve iklim şartlarını” göz önünde bulunduracağını belirtmesi, Hükümet'in Gül'e mesajı olarak yorumlandı.

Anayasa değişikliği 360 oyla kabul edilse de 367 oyun altında kaldığı için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün önünde yasayı geri çevirmek ya da referanduma götürme seçenekleri bulunmakta.

“Cumhurbaşkanı referandumun maliyetini göz önünde bulunduracaktır”
Kanun teklifinin Cumhurbaşkanlığı’na arz edildiğini söyleyen Çelik şunları kaydetti:

“Bu aşamada 367'nin altında kaldığı için Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanıp Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesi şansı yoktur ama Sayın Cumhurbaşkanımız kararını verirken, şundan eminiz, özellikle referandum şıkkı söz konusu olduğu zaman bunun ülkeye getireceği, kamuya ve millete getireceği maliyet ve iklim şartları şüphesiz ki göz önünde bulundurulacaktır. Biliyorsunuz mahalli seçimlerin öne çekilmesi, malumunuz, zaten mart ayında hem ülkemizin birçok yerinde karlar yerdeyken mahalli seçimlerin ve seçimlerin yapılmasının zorluğundan kurtulmaktı amaç. Eğer bir referandum söz konusu olursa bu aralık sonu ocak başı demektir ve zaten böyle bir sıkıntıyı referandumla birlikte yaşayacağız anlamına gelir.”

“Temennide bulunmadım”
Gül’ün kararı üzerine konuşurken “referandumun kamuya getireceği maliyet ve iklim şartları” konusuna değinen Çelik’in Gül’ün kararı üzerine temennide bulunmadığını söyleyerek şöyle devam etti:

''Sayın Cumhurbaşkanımızın niçin iade etmesi gerektiğini söylemiş falan değilim. İade etsin gibi bir temennide de bulunmadım. Sayın Cumhurbaşkanımız onaylayabilir, iade edebilir. Onaylarsa farklı şeyler yapılması gerekiyor, iade ettiği zaman farklı şeyler yapılması gerekiyor. Onun üzerinde bir polemiğe girmiyorum.”

“TBMM'de her ihtimal gündemdedir”
Değişikliğin Meclis gündemine gelmesi üzerine CHP ve BDP ile bir temas olup olamayacağı sorusuna “TBMM'de her ihtimal gündemdedir” cevabını veren Çelik, alternatiflerin Gül’ün kararını vermesinden sonra konuşulacağını belirtti.

Erdoğan yorum yapmadı
Başbakan Erdoğan, yerel seçimlerin öne alınmasını öngören anayasa değişikliği teklifinin referandum eşiğinde kabul edilmesine ilişkin şunları kaydetmişti: ''Maalesef beklenen sayı elde edilemediği için Meclis'ten Anayasa değişikliğini sağlayacak neticeyi çıkaramadık. Ondan sonraki sürece yönelik Cumhurbaşkanımızın tavrı ne olur, bunu tabii belirlemek bana ait olan bir şey değil. Cumhurbaşkanımızın iradesine saygısızlık yapma hakkına sahip değilim. Cumhurbaşkanımız nasıl bir irade ortaya koyarlarsa bu iradeyi ortaya koyduktan sonra biz de onun üzerinde çalışmamızı yapacağız ve ona göre adımlarımızı atacağız''

(soL - Haber Merkezi)