Hukukçulardan basın üzerindeki baskıya protesto

Çağdaş Hukukçular Derneği, yaptığı bir basın açıklamasıyla Günlük gazetesinin 1 ay süreyle kapatıldığını belirterek, muhalif basın üzerindeki baskıları kınadı.

soL (HABER MERKEZİ) Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Günlük gazetesinin 1 ay süreyle kapatılmasına dair bir açıklama yaparak, muhalif basın üzerindeki baskıların sürdüğüne dikkat çekti.

Açıklamada, "Terörle Mücadele Kanununun 6.maddesi gerekçe gösterilerek verilen karar, biliyoruz ki, muhalif basın üzerinde yıllardır süren baskıların ne ilkidir, nede sonuncusu olacaktır. Çünkü bu yasaya dayalı olarak "tedbir amaçlı" verilen yayın durdurma kararlarındaki gerekçeler artık traji-komik bir hal almıştır. Muhalif basını susturmak için, adeta kurt ile kuzu arasındaki meşhur hikayedeki "Suyu bulandırın" gerekçeleri yaratılmakta ve yayımı yapanların siyasi kimliği ve siyasi duruşu bir yayını durdurmak için yeterli görülmekte, yayının kendisi artık "teferruat" haline gelmektedir" denildi.

ÇHD açıklamasında Terörle Mücadele Kanunu'nun 6. maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğu belirtilerek, "Çünkü Anayasa'nın 28.maddesi sadece suç konusu olan yayının dağıtımının durdurulmasından ve toplatma kararından bahsetmektedir ve 28/4-8 'e göre "tedbiren dağıtımın durdurulması" ve "toplatma kararı" ancak basılmış bir yayın hakkında verilebilir. Bu düzenleme, bir yayının belirli bir süreyle veya süresiz (tedbir yoluyla veya ceza mahkumiyetinin sonucu olarak) yayımlanmasının durdurulmasını kapsamamaktadır" denildi.

ÇHD, tüm demokrasi güçlerini bu sürece karşı mücadeleye çağırdı.