Hrant Dink Vakfı’ndan “Sarı Gelin” davası

Hrant Dink Vakfı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Sarı Gelin” belgeselini tüm okullarda izletip sonuçlarına dair rapor istemesi hakkında İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne dava açtı.

soL (HABER MERKEZİ) Hrant Dink Vakfı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Sarı Gelin belgeselini okullarda izlettirmesi nedeniyle İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü hakkında dava açtı. Bakanlık, belgeseli aslında tarih öğretmenlerinin izlemesi için gönderdiğini iddia ederek kendini savunmuştu.

Vakfın dava dilekçesinde söz konusu belgesel filmin içeriği itibariyle tarihi olaylara ilişkin tek taraflı bir bakış açısına sahip olan ve bu anlamda bilimsel olarak değerlendirilmesi mümkün olmayan bir içeriğe sahip olduğu belirtilerek yürütmeyi durdurma kararı talep edildi.

Dilekçede "Henüz ilköğretim çağında olan çocukların psikolojik ve zihinsel gelişimi üzerinde ağır tahribat yaratacak parçanmış cesetler, insan kemikleri, kafatası yığınları, toplu mezarlar gibi vahşet ve şiddet içeren görüntüler ile yaşlı insanlar ağzından verilen 'Ermeniler Türkleri odun niyetine yaktılar, başını kestiler, etlerini yediler' gibi tüyler ürpertici ve korkutucu anlatımların yer verildiği belgeselin azınlık mensubu çocuklar üzerinde ikinci bir mağduriyete ve manevi şiddete yol açar" denildi.