Hrant Dink Davası'nda üç tahliye

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davanın sekizinci duruşmasında üç tahliye kararı verildi. Duruşmada azmettirici olarak yargılanan Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in yumruklaşmaları öne çıkarken, Dink ailesi salonu terk etti.

soL (HABER MERKEZİ) Hrant Dink davasının sekizinci duruşması, dün Beşiktaş 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Mahkeme, tutuklu sanıklar Mustafa Öztürk, Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz'un tahliyesine karar verdi. Yasin Hayal'in avukatı Fuat Turgut'a, Dink ailesine yönelik hakaretleri nedeniyle kısıtlama getirildi. Sanıklardan Ogün Samast'ın katılmadığı duruşma, cinayeti ihbar eden Coşkun İğci ve Osman Hayal'in katılımıyla toplam yirmi sanıkla devam etti. Dink ailesinin yanı sıra TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, DTP Milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Akın Birdal izledi.

Davanın sekizinci duruşması, kavgaya da sahne oldu. Sanıklardan Yasin Hayal ve Erhan Tuncel, mahkeme salonunda yumruklaştılar. Osman Hayal'in ifade verirken "Kardeşimin başına ne geldiyse hepsi Erhan Tuncel'i tanıdıktan sonra geldi" demesi ve Tuncel'in bu söze cevap vermesi üzerine, Hayal, "Parayı sen alıyorsun, maaş alıyorsun, sıkıntıyı ben çekiyorum" diyerek Erhan Tuncel'e yumruklarla saldırdı. Yasin Hayal, Mahkeme Başkanı'nın talebi doğrultusunda görevliler tarafından salondan çıkartıldı.

İkinci bir kavga da, duruşma sonlarında, Dink ailesi, Yasin Hayal'in avukatı Fuat Turgut'un hakaretleri üzerine salonu terk ederken yaşandı. Dink ailesinin ayrılışı sırasında doğan boşlukta, Tuncel ile Hayal tekme tokat birbirlerine girdiler. Mahkeme Başkanı bu kez Tuncel'i de duruşma salonundan çıkarttı.

Ogün Samast'ın mazeret faksı ulaşmadı
Tutuklu sanık Ogün Samast'ın, cezaevi aracı şoförünce iletilen, "Rahatsız olduğu ve bu konuda Kandıra Cezaevi yönetimince mahkemeye faks çekildiği" yönünde beyanlarının olduğu, ancak faksın henüz mahkemeye ulaşmadığı belirtildi. Mahkeme Başkanı Erkan Canak, görüntü ve ses kaydı yapılan duruşmada, daha önceki celselerde verilen ara kararlardan bazılarının yerine getirildiğini, bazı makamlara yazılan yazılara ise henüz cevap verilmediği bildirdi. Canak, bir önceki duruşmada alınan ara karar gereği İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne yazılan yazıya cevap verildiğini, yazıda, Hrant Dink'e ait herhangi bir silah kaydı bulunamadığının belirtildiğini söyledi.

Başbakanlık Teftiş Kurulu raporu mahkemede
Canak, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nce 24 Kasım 2008'de mahkemeye verilen yanıtta, "Hrant Dink'in herhangi bir koruma talebinin olmadığı gibi, resmi birimlerce de 'korumaya gerek olduğuna' yönelik herhangi bir yazının bulunmadığı ve bu yüzden koruma verilmediği"nin bildirildiğini açıkladı. Canak, Rakel Dink'in başvurusu üzerine, MİT, Jandarma Genel Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı görevlilerinin söz konusu cinayette ihmallerinin olup olmadığına yönelik Başbakanlık Teftiş Kurulu'nca hazırlanan raporun mahkemeye gönderildiğini söyledi.

Basın davayı unuttu magazine kaydı
Hrant Dink davası, basın tarafından magazinleştirilmeye çalışıldı. Sabahtan gecenin geç saatlerine kadar adliye önünde bekleyen basın mensupları, magazin değeri taşıyan olayları kaçırmazken, katil zanlısı Ogün Samast'a aşık olduğunu söyleyen kadının daha önceki duruşmalarda olduğu gibi bugün de duruşmaya gelmesini, "Katilin peşini bırakmıyor" başlığıyla vermeyi tercih etti. Bazı gazeteler, "haber atlatarak", "Kolyesinde Ogün yazıyor" başlığını kullandı.