Hopa’da polis saldırdı: 1 ölü

Tayyip Erdoğan`ın Hopa`da yapacağı seçim mitingi öncesi protesto gösterisi yapan yüzlerce Hopalı`ya polis gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti. Saldırı nedeniyle kalp krizi geçiren emekli öğretmen Metin Lokumcu hayatını kaybetti.

Güncelleme 18:22
Hopalılar Erdoğan'ın sözlerine tepkili
Hastane önünde bekleyen kalabalık olaylar sırasında gözaltına alınan Erdil Ustabaş'ın serbest bırakılmasını talep ediyor.

Halk, Başbakan Erdoğan'ın Trabzon mitinginde sarf ettiği "Zira ben Hopa'ya eşkıyaların indiğini bilmiyordum. Meğerse eşkıya Hopa'ya da inmiş. Eli taşlı eşkıyalar oraya da inmiş" sözlerine de büyük tepki gösteriyor.

Ölen emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun cesedi otopsi için Trabzon'a sevk edildi.

Lokumcu'nun polisin copla müdahalesi sırasında göğüs kafesinin kırılmış olabileceği üzerinde duruluyor. Ancak Hopa Devlet Hastanesi'nde çalışan hekimler göğüs kafesinin kırıldığına dair net bir şey söyleyemeyeceklerini belirterek, otopsi sonucu gelene kadar kesin tanı konulamayacağını ifade ediyor.


Güncelleme 16:08
Hopalılar hastane önünde toplanıyor
Hopa halkının yaralılara destek olmak üzere Hopa Devlet Hastanesi önünde toplandığı bildiriliyor.

Ölen emekli öğretmen Lokumcu'nun ailesi ve eski öğrencilerinin de aralarında olduğu kalabalık içinde sinir krizi geçiren ve gazdan zehirlenen çok sayıda vatandaş bulunuyor.

Ayrıca Artvin CHP milletvekili adayları Uğur Bayraktar ve Yüsek Çorbacıoğlu'nun yanı sıra Bağımsız milletvekili adayı Birsen Kaya'nın da hastane önünde kısa birer konuşma yaptıkları belirtiliyor.

Yapılan ilk inceleme sonrasında emekli öğretmen Lokumcu'nun ölümünün göğsüne aldığı bir darbeye bağlı olarak gerçekleştiği belirtildi. Polisin Lokumcu'nun kaburgalarını kırdığı, nefes alamayan Lokumcu'nun bu nedenle öldüğü iddia edildi.

Ayrıca Başbakan Erdoğan'ın koruması olduğu belirtilen bir kişinin de ağır yaralandığı, ambulansla Rize'ye sevk edildiği öğrenildi.

Günler öncesinden Erzurum, Erzincan, Trabzon ve Rize'den bölgeye gelen kolluk kuvvetlerinin araçlarıyla ilçeyi terk etmeye başladığı ifade ediliyor.


Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, seçim çalışmaları kapsamında Sarp Gümrük Kapısı'nın Gürcistan bölümünün açılışına katıldıktan sonra Artvin‘in Hopa ilçesinde düzenleyeceği miting öncesinde kentte polis terörü estirildi. Başbakan Erdoğan'ın Hopa'ya gelişini protesto eden Hopa halkı, çay üreticileri ile siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri temsilcilerine polis müdahale etti. Müdahale sırasında emekli öğretmen Metin Lokumcu hayatını kaybetti.

Mitingin yapılacağı Hopa Meydanı‘nda AKP hükümetinin politikalarını protesto etmek üzere yüzlerce kişi bir araya geldi.Çoğunluğunu çay üreticilerinin oluşturduğu yüzlerce kişi, taleplerini dile getiren pankartlar taşıdı, "Çayın fiyatı belirlensin", "Sömürüye son" şeklinde sloganlar attı.

Protestocular, Hopa Meydanı‘na girmek isterken, polisin engellemesi ile karşılaştı. Burada bir basın açıklaması yapan protestocular, "Çayımıza, fındığımıza, derelerimize, suyumuza sahip çıkacağız" dedi.

TKP'den açıklama
Bu dünya size kalır mı?

Ancak açıklamadan sonra yeniden alana girmek isteyen yüzlerce kişiye polis gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti. Gaz bombalarından etkilenen onlarca kişi ambulanslarla hastanelere kaldırılırken, ÖDP üyesi emekli öğretmen Metin Lokumcu kalp krizi geçirdi.

Başbakan Erdoğan ilçeye gelmeden yaklaşık 1 saat önce Hopa halkının meydanı gören yüksek bir binaya "Karadenizin asi çocuğu çaya sahip çıkıyor", "Su haktır satılamaz" ve "Tayyip Hopa'yı terk et" pankartlarını asmasıyla polis müdahalesinin başladığı ifade ediliyor.

Polisin, bu sırada Cumhuriyet Meydanı, Orta Hopa ve ara sokaklarda eş zamanlı olarak müdahale ettiği belirtilirken, hayatını kaybeden Metin Lokumcu'nun meydanda horon ve halay çeken bir grubun içerisinde olduğu, polisin bu gruba da müdahale etmesiyle göğsüne darbe aldığı dile getiriliyor.

Çatışmalar sürüyor
Mitingin sona ermesine rağmen Hopa'da çatışmalar sürüyor. Polisin attığı gaz bombalarının pek çok kişinin kafasına isabet ettiği, onun üzerinde yaralı olduğu belirtiliyor. Yaralılara ilk müdahale Hopa Devlet Hastanesi'nde yapılıyor.

Çatışmaların Hopa halkı ile AKP'nin Rize ve Trabzon'dan otobüslerle getirdiği kalabalık arasında yaşandığı, polisin AKP'li kitleyi korumak için müdahale etmeye devam ettiği ifade ediliyor.

Erdoğan'ın konvoyu ilçeden apar topar hızla kaçırıldığı sırada Erdoğan'ın korumalarından biri otobüsten düştü. Korumanın düşmesi üzerine panik yapan konvoydaki polisler birden havaya ateş açmaya başladılar. Konvoy kısa süre sonra ilçeyi terk etti.

Ayrıca Kaymakamlık emriyle okullarda eğitime bir süre ara verildiği ve öğrencilerin okul dışına çıkmasının geçici bir süre yasaklandığı dile getiriliyor.

Emniyet güçlerinin bu hafta başından itibaren çevre illerden destek kuvvet sağladığı ve yığınak yaptığı biliniyor.

Alper Taş: Metin'in hesabını soracağız
ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Yaşananlar açıkça terördür. Başbakan Erdoğan otobüslerle dışarıdan getirdiği insanlarla miting yaparken, Hopa halkı mitinge katılmamış, protesto eylemi yaparak taleplerini dile getirmek istemiştir. Ama Hopa Meydanı’nda toplanan insanlara polis terör uygularcasına saldırmıştır. Başbakan’ın Hopa’yı seçmesi bile devrimcilere bir gözdağıdır. Bir arkadaşımız polisin coplu ve biber gazlı saldırısı sonucu yaşamını yitirmiştir. Metin arkadaşımız için çok üzgünüz. Bu işin peşini bırakmayacağız, Metin’in hesabını soracağız."

İlknur Birol: AKP faşizan yüzünü bir kez daha gösterdi
Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol, "Bu saldırı AKP’nin faşizan yüzünü bir kez daha göstermiştir. Metin arkadaşımız nasıl halkı ve değerleri için hayatı boyunca kararlılıkla mücadele ettiyse, biz de onun için, AKP’nin bu faşizan yüzünü halka göstermek için sokaklara çıkacağız. Bu faşist saldırının hesabını AKP'den soracağız" ifadelerini kullandı.

Cinayet İstanbul'da ve Ankara'da protesto edilecek
Hopa’da yaşanan olaylar üzerine kitle örgütleri ve siyasi partilerin çağrısıyla bugün (31 Mayıs Salı) İstanbul'da ÖDP, TKP, Halkevleri ve ESP'nin çağrısıyla saat 19.00’da Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması yapılacak. Ankara'da da saat 18.00'de Sakarya Meydanı'nda buluşulup AKP il binası önüne yürünecek. İzmir'de ise 18.30'da Konak eski Sümerbank önünde basın açıklaması yapılacak.

(soL - Haber Merkezi)