Hey gidi Çiçek'in 'kullanılmış gençliği'

Başbakan Yardımcısı Çiçek, Çankaya Üniversitesi'nde yaptığı açılış konuşmasında, üniversite yıllarından bahsederken, "hepimiz kullanıldığımızı anladık ama iş işten geçti" dedi.

soL (HABER MERKEZİ) Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Çankaya Üniversitesi'nin ve Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü'nün (TODAİE) açılış törenlerinde konuştu. Vakıf üniversitelerden biri olan Çankaya'da "hepimiz gençliğimizde kullanıldık" diyen Çiçek, TODAİE'de kamu reformu ve yeni anayasa tartışmalarını gündeme getirdi.

Çiçek, Çankaya Üniversitesi'nde yaptığı açılış konuşmasına, üniversite öğrenciliği yıllarında yaşadıklarından edindiği "deneyimleri" paylaşarak başladı. 1966 yılında üniversiteye girdiğini, o dönemde soğuk savaşın konusu olan bir ülkede üniversite öğrenimi yaptıklarını söyleyen Çiçek, üniversiteye ilk girdiği yıllarda özgür bir tartışma ortamı olduğunu ifade ederek, "aslında üniversiteler özgür ortamlardır. Ülkenin sorunları burada konuşulacak ve konuşulmalıdır" dedi.

Çiçek'in çıkardığı "dersler"
"Özgürce tartışan, konuşan insanların", daha sonra birbirlerini suçlamaya başladıklarını söyleyen Çiçek, o günlerini anlattı:

"Bizim üniversite yıllarımız, önyargıların kavgasıyla geçen yıllardır. O zaman iki grubuz. Bir kısmımız 'Türkiye'yi Rusya'ya satacaklar', bir grubumuz da 'Türkiye'yi Amerika'ya peşkeş çekecekler'... Bu tartışmalar bir süre sonra sağ yumruklar, sol yumruklar, bu kafi gelmedi sopalar ve taşlar, o da yetmedi silahlar, tabancalar... Sene kayıplarımız oldu, hayatını kaybedenlerimiz, sakat kalanlarımız oldu. Hepimiz kullanıldığımızı anladık ama iş işten geçti."

Konuşmasında özellikle Ergenekon sonrasının moda söylemlerinden "hepimiz kullanıldık" argümanını kullanan Çiçek, sözlerini "Türkiye'nin bir sloganlar ülkesi olduğunu" söyleyerek sürdürdü. ''Gerçekten slogan üretmekte üzerimize yoktur. Sloganla ne ülkenin sorunu çözülüyor ne de birbirimizi yeteri kadar anlayabiliyoruz" dedi. Çiçek'in bir vakıf üniversitesi olan Çankaya Üniversitesi'nde, kendisinin de "fahri Çankaya Üniversiteli" olduğunu söylemesi dikkat çekti.

"Ah şu yeni anayasa bir çıksa"
Çelik'in bir başka açılış konuşması da TODAİE'nin 2008-2009 eğitim-öğretim döneminin başlangıç gününde oldu. Burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin pek çok sorunu arasında, kamu yönetimi sorununun başta geldiğini söylerken, "değişen şartlara ve ihtiyaçlara göre eğer siz kamu yönetiminde reform yapmazsanız, yeniden bir yapılanmaya gitmezseniz, eski müesseseler de yeni sorunları çözmekte bazen zorlanır" dedi. "Değişen şartlara ve ihtiyaçlara göre" kamu reformu, kamu hizmetlerinin yerelleşmesi ve piyasalaşmasında daha ileri adımlar atılması anlamına gelirken, Çiçek'in bu konuda "ümit ederiz ki, en başta anayasa olmak üzere, ona dayalı olarak çıkarılabilecek düzenlemelerle işin bir kısmını çözebiliriz" demesi dikkat çekti.