HES eylemine katılan iki işçi işten çıkarıldı

Artvin'in Arhavi İlçesi'ndeki Kamilet Vadisi'nde yapımı süren hidroelektrik santral (HES) projesini protesto amacıyla düzenlenen gösteriye katılan özel çay fabrikası işçileri Osman Duman ile Aytaç Yılmaz işten çıkarıldı.

Cihani Deresi üzerinde geçen yıl yapımına başlanan 14 megavatlık Kavak HES projesini protesto eden ve kurdukları çadırda nöbet tutan yöre sakinleri, enerji şirketinin dere üzerine inşa ettiği ve kaçak olduğu ortaya çıkan köprüyü 10 gün önce taş koyarak trafiğe kapatarak protesto etti. HES çalışanları ile bölge halkı arasında çıkan arbedede 2 çevreci yaralandı. Olaylar üzerine çalıştığı fabrikadan eylemin yapıldığı alana giden Osman Duman ve Aytaç Yılmaz, "işyerinden izinsiz ayrıldıkları" iddiasıyla işten çıkarıldı.

'Emek ayaklar altına alınamaz'
İki işçinin işten çıkarılmasını protesto amacıyla jandarma ekiplerinin de güvenlik önlemi aldığı çay fabrikası önünde toplanan yaklaşık 100 kişi işletme aleyhine sloganlar attı. Burada açıklamada bulunan işten çıkartılan işçilerden Osman Duman, bölgede yapılan HES'e karşı çıkan köylülerin mücadelesine destek verdikleri için işten çıkarıldıklarını belirterek, "Bu olaydan önce de haklarımız gasp ediliyordu. Bu duruma sessiz kalmadığımız için fabrika yönetimi tarafından hedef olarak görüldük. Ne emeğe, ne de emekçiye saygı var. Emek en yüce değerdir ve ayaklar altına alınamaz. Sermaye topraklarımız üzerinde kendini egemen kılamaz. İşçilik onurlu bir meslektir. Hiçbir işçi, yaşamını, çayını, suyunu, köyünü savunan halka destek verdi diye işten kovulamaz" dedi.