Herne Peş marşına 'bilirkişi' bulundu!

Herne Peş marşının "PKK marşı" olup olmadığının tespiti için "bilirkişi" görevlendirildi. Herne Peş'i söylediği için, "Terör örgütü propagandası" suçlamasıyla yargılanan Zülküf Akelma'nın davasına gelen bilirkişi raporunda, Herne Peş marşı için "PKK örgüt mensuplarını övücü mahiyette bir marş" denildi.

Ankara'da Herne Peş marşından "terör" suçu yargılaması yapılan davaya ilginç bir bilirkişi raporu eklendi. Cegerxwin’in şiirinden 1970'li yılların başında bestelenen “Herne Peş” marşı için istenen bilirkişi raporu Ankara Emniyet Müdürlüğünden geldi. Raporda, "PKK örgüt mensuplarını övücü mahiyette bir marş olduğu tespit edilmiştir" denildi.

Herne Peş'i söylemek terör suçu
Radikal'den Mesut Hasan Benli'nin haberine göre, 13 Mart 2011 tarihinde Ankara’da, Türkiye Tabipler Birliği tarafından düzenlenen "Nitelikli Sağlık Hizmeti İçin Çok Ses Tek Yürek Mitingi"nde tıp öğrencisi Zülküf Akelma’ya "Herne Peş"i söylediği ve söylettiği gerekçesiyle "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan dava açılmıştı.

"PKK marşı mı değil mi" diye rapor istendi
Özel Yetkili Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Herne Peş marşının "PKK marşı" olup olmadığının belirlenmesi için bilirkişi istedi. "Kürtçe tercüman" sıfatını taşıyan D. T. isimli bilirkişi, raporunu mahkemeye sundu. Bilirkişi, eylemde polis tarafından çekilen görüntüleri izleyerek, grubun ve sanığın Herne peş isimli Kürtçe marşı söylediğini vurguladı.

"Bilirkişi" raporu Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden
Dava dosyasında Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün resmi yazısında, “Bahse konu Kürtçe marşın PKK / KCK terör örgütünün silahlı faaliyet gösteren mensuplarına atfen söylendiği belirtilmiştir” denildiğini aktaran bilirkişi, şu tespitte bulundu: “Zülküf Akelma’nın, Herne Peş (Daima ileri, öne geçin) ve Kürtçe marşını megafon ile gruba söylettiği, bu marşın PKK / KCK terör örgütünü, silahlı faaliyet yürüten örgüt mensuplarını övücü mahiyette bir marş olduğu tespit edilmiştir.”

"Kürt gençlerinin favorilerindendir"
Emniyet referanslı bilirkişi raporunda, Herne Peş marşı tarihçesi olarak, ”Herne pêş. Kürtçe marş. Şair Cegerxwin’in şiirinden bestelenmiştir. Sosyalist devrim mücadelesine çağrı yapan eserler arasındadır. 1970’lerden bu yana klasikleşmiş bir yapıttır. İsim olarak Türkçede ileri anlamına gelir, aynı zamanda Şivan Perwer ve Grup Yorum ’un albümlerinde yer almıştır. Kürt gençlerinin favorilerindendir” ifadelerine yer verildi.

Avukat: "Trajikomik bir durum"
Bilirkişi raporu hakkında avukat Mustafa Güler de, “Emniyet böyle söylediği için bu böyledir diyen bir bilirkişi raporu. Dosyadaki emniyet raporunu okumak için bilirkişi raporu alınmış oldu. Oysa mevcut durumda, bir ihtisas mahkemesi olduğu söylenen özel yetkili mahkemenin uzman hâkimleri şarkının propaganda niteliğinde olup olmadığını anlayabilmek için bilirkişiye başvurmuş durumdalar. Trajikomik bir durum” dedi.