“Hayır çıkarsa kabus gibi olur”

Bakan Ertuğrul Günay, referandumda ‘hayır’ demenin darbeci zihniyetle işbirliği olacağını savunarak “Hayır çıkmasını çok ürkütücü buluyorum, kabus gibi” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, NTV’ye yaptığı açıklamalarda referandumda ‘hayır’ sonucu çıkmasını “kabus gibi” şeklinde değerlendirdi.

Günay, anayasanın alternatifinin “askeri rejimin devam etmesi” olduğunu savunan Günay, “Biz yargının elindeki prangayı kaldırıyoruz. Bu anayasa oylamasının sonunda batı bu madde kalktı mı kalkmadı mı diye bakacaktır. Hayır bunun kalmasını savunmak. Hayır demek, bilerek ya da bilmeyerek darbeci zihniyetle işbirliği demektir. Hayır oyu çıksa Türkiye bunu nasıl anlatır dünyaya? Bu darbelere bulaşmış olanlar, Türkiye'ye darbeye giden yolda tuzak kurmuş olanlar, cezaevlerinde insafsız davranmış görevliler hep hayır diyecekler. Peki siz niye hayır diyeceksiniz? Hayır çıkarsa Türkiye'yi dünya önünde küçük düşüreceksiniz, Türkiye'yi küme düşüreceksiniz. Vahim olan bu. Hayır çıkarsa Türkiye'nin askeri müdahaleleri içselleştirdiği, demokrat bir ülke olamadığı, vesayet altında olmayı kabul eden bir ülke olduğu, toplumun baskı altında kaldığı ortaya çıkacak. Bunu çok ürkütücü buluyorum, kabus gibi rüyada bile böyle bir şey görmek istemem” dedi.

“Kişisel tavrım ‘yetmez ama evet’e yakın”
Ertuğrul Günay, “'Yetmez ama evet' diyenleri çok anlayışlı karşılıyorum. Kişisel tavrım 'yetmez ama evet'e daha yakındır. Türkiye'nin mantığı itibariyle özgürlükçü yeni bir anayasa yapması lazım. YÖK duruyor hala. O zaman (82 anayasası) hayır dedim ama o zaman hayır demek demokrasiye evet demekti” diye konuştu.

Ertuğrul Günay açıklamalarında şunlara değindi:

Diyarbakır Cezaevi
“Diyarbakır Cezaevi kısmen yıkılacak, kısmen de korunması gereken yerler varsa korunacak. Tıpkı şu anda Ulucanlar Cezaevi'nde yaptığımız gibi. Nazım Hikmet'in, Necip Fazıl'ın, Bülent Ecevit'in yattığı yerler müze olacak. Resmi açılışını önümüzdeki günlerde yapacağız.”

Allianoi
“Allianoi'de ters düşme demeyelim. Sayın bakan da koruma kullanma dengesi konusundaki hassasiyetini belki biraz çıplak cümlelerle söyledi. Orada Roma ılıcası var. Arkeologlar da tartışıyor adı Allianoi midir, başka bir şey midir? Proje yapılırken bölgede araştırma yapılmamış. Kılı kırk yararcasına bir yol bulmaya çalışıyoruz. Bir koruma kullanma dengesi hassasiyeti var. Onu önümüzdeki günlerde herkesi tatmin eden bir yöntemle bulacağız.”

Sanatçıların görüşleri
“Sanatçıların ülkenin sorunlarına daha yakın davranmalarını, görüş açıklamasını çok insani çok gerekli buluyorum. Toplumun bir konuya dikkatini çekmek açısından dünyada da örnekleri var. Bazı sanatçılar evet görüşünü açıkladı ama onlara mahalle baskısı yapıldı. Bunu çok saygısızca kabul ediyorum. Hayır diyene de evet diyene de bir yakıştırma yapmak çok çirkin. Kendi görüşünü benimsemeyene kimse ağır söz söylememelidir, hakaret etmemelidir.”

(soL - Haber Merkezi)