Haydarpaşa'daki ebola vakasında skandal iddia: Hemşirelerin hayatı tehlikeye atıldı

Ebola şüphesiyle Haydarpaşa Numune Hastanesi'ne kaldırılan ve karantinaya alınan 66 yaşındaki hastayı almaya giden iki hemşirenin hastanın yanına hastanın durumunu bilmeden ve korunaksız gittiği iddia edildi. Sağlık durumu hiçe sayılan hemşireler doktor tarafından eve yollandı.

Neslihan Koçaslan

İstanbul'da dün hac dönüşü yüksek ateş ve öksürük nedeniyle fenalaşan ve hastanede izole edilen 66 yaşındaki H. E., Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne ebola şüphesiyle getirilmiş ve paniğe sebep olmuştu. Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili yaptığı açıklamada hastaya yapılan tetkikler sonucu hastaya MERS-CoV ön tanısı konulduğunu ve hastanın karantinaya alındığını duyurmuştu.

Hemşirelerin haberi yoktu
Vakayla ilgili olarak skandal bir iddia ortaya çıktı. Buna göre, ebola konusunda bilgili olduğu anlaşılan hastanın yakınları hastaneyi aradıklarında, hastanın hacdan yeni döndüğünü, dolayısıyla ebola riski olabileceğini bildirdi. Fakat hastayı almaya giden ambulansta çalışan iki hemşirenin hastanın durumundan ve ebola şüphesinden haberi yoktu. Hemşireler ebola şüphesinden habersiz oldukları için sadece ellerinde eldiven ile hastayı almaya gittiler. Burada hastanın hacdan yeni geldiğini söylemesi üzerine sağlık çalışanları korkuya kapıldı ve maskelerini taktı.

Ebola hastalığının sağlık çalışanları arasında ciddi panik yaratmasının nedeni, gerekli önlemler alınmadan hastaya temas halinde bu ölümcül hastalığın son derece bulaşıcı olması. Hastalık şimdiye kadar 200'den fazla sağlık çalışanını öldürmüş durumda.

Hasta hastaneye götürüldüğünde doktorun hemşirelere, “Siz bu hastayı nasıl böyle getirirsiniz” diye kızdığı, hemşirelerin ise, “Esas siz durumu bize nasıl söylemezsiniz” diyerek tepki gösterdiği öne sürülüyor.

Hemşireleri eve gönderdiler
Hastane yönetiminin hemşirelere “Hastada zaten eboladan şüpheleniliyor, henüz teşhis konulmadı. Size geçmiş olsa bile daha 15 gün kuluçka süresi olduğundan bir sıkıntı olmaz, hastanın testleri doğrulanırsa sizi arayıp karantinaya alırız, eve gidin dinlenin” diyerek hemşirelerin eve gönderildiği öğrenildi.

İddiaya göre hasta, henüz teşhis konulmadan önce iki kere karantina odasından çıktı ve kimse bu durumu umursamadı.


soL'un ulaştığı bilgiler ve dile getirilen iddialar, Anadolu Ajansı'nın dün vakayla ilgili olarak servis ettiği fotoğrafla uyuşmuyor. Hastanın getirilme anında korunaklı giysilerle görünen sağlık çalışanlarının ambulanstan mı çıktığını yoksa hastanede ambulansı mı karşıladığını soL teyit edemedi.

İddialarla ilgili bilgi almak üzere aradığımız Haydarpaşa Numune Hastanesi Acil Servisi ve Başhekimliği yetkilileri, "müsait olmadıkları" gerekçesiyle görüş vermekten kaçındı.