'Hayata dönüş operasyonu' davasının ilk duruşması yapıldı

Devrimci tutsakların F tipi tecrite karşı başlattıkları ölüm oruçlarına son verme iddiasıyla gerçekleştirilen, 28 devrimcinin hayatını kaybettiği "Hayata Dönüş Operasyonu" davası başladı. Duruşmada operasyona katılan erler hazır bulunurken onlara emir verenler ve operasyonun siyasi sorumluları ortada yoktu.

Aralık 2000'de cezaevlerinde F tipi hapishanelere karşı başlıtalın ölüm oruçlarının ardından düzenlenen 'Hayata Dönüş Operasyonu'nda görevli askerler, 10 yıl sonra hakim karşısına çıktı.

Bayrampaşa Cezaevi'nde operasyonlara katılan erler, Bakırköy 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmada hakim karşısına çıktı.

Davanın görüldüğü sırada yaklaşık 100 kişilik grup da adliye önünde sorumluların cezalandırması için eylem yaptı. "Diri diri yakılanlarımız için adalet istiyoruz" diyen grup adına basın açıklamasını operasyon sırasında Bayrampaşa cezaevinde bulunan Mehmet Güvel yaptı. Güvel, "Teslim ol, çağrılarının ardından bir anda içeriye gaz bombaları atıldı. Peşinden de silahlarla üzerimize ateş edildi.

Şefinur Tezgel ile Seyhan Doğan o kadar yanmıştı ki, aileleri teşhis dahi edemedi. 10 yıl sonra bugün gerçekleşen duruşmaya ise sadece erler katılıyor. Asıl sorumlu olan komutanlar, dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün de yargılanmasını istiyoruz" dedi. Operasyonlarda Ümraniye Cezaevi'nde yatan Cengiz Karataş da "Burada yargılananlar figüran, bu davanın asıl sorumlularının yargılanması gerekir" diye konuştu. Öte yandan polis adliye çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 39 er yargılanıyor.

Erlere operasyon emrini verenler ve Başta dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk olmak üzere operasyonun siyasi sorumluları ise hesap vermiyor.

(soL-Haber Merkezi)