Hatay'da İHH'ya ait silah dolu tır yakalandı iddiası!

Hatay İl Jandarma Komutanlığı'na gelen ihbarı değerlendiren jandarma ekiplerinin durdurduğu ve İHH'ya ait olduğu belirtilen bir yardım tırında silah ve mühimmat bulunduğu iddia ediliyor.

(soL - Haber Merkezi) Radikal'den Fatih Yağmur'un haberine göre, Kırıkhan-Reyhanlı yolu üzerinde (Özova Tarım civarı) Hatay İl Jandarma Komutanlığı'na gelen ihbarı değerlendiren jandarma ekipleri, İnsani Yardım Vakfı (İHH)'ya ait bir yardım tırını durdurdu. Durdurulan tırda silah ve mühimmat olduğu iddia ediliyor.

MİT arama yaptırmıyor iddiası
Hatay'da silah yüklü olduğu şüphesiyle durdurulan TIR'da iddiaya göre İHH Bölge Müdürü ve bir MİT elemanı da bulunuyor. Jandarmanın durdurduğu TIR için MİT mensubunun arama yaptırmamakta direttiği ve aracın kendi kontrollerinde olduğunu söylediği iddia ediliyor.

Jandarma noktasından kaçırılmak mı istendi?
Edinilen bilgiye göre Jandarma İmdat hattını arayan bir şahıs, silah yüklü bir TIR’ın Hatay’dan Kilis istikametine gideceğini ihbar etti. İddiaya göre bir ihbarı değerlendiren jandarma, Kilis Öncüpınar sınır kapısı istikametine giden TIR'ı, Cumhuriyet Savcısının talimatıyla yol kontrol noktasında durdurdu. Jandarmanın Suriye’ye sevk edilmek üzere depolanan silahları tespit ettiği iddia edilen TIR’da bir MİT görevlisinin de bulunduğu öne sürülüyor.

Ayrıca iddiaya göre Hatay Valisi Celalettin Lekesiz’in aracı Jandarmanın elinden almaya çalıştığı savcının ise arama kararında direndiği ifade ediliyor.

O ihbar tutanakta şu şekilde yer alıyor:

“01 Ocak 2014 günü saat 16.00 sıralarında insani yardım malzemesi taşıdığı kılıfıyla içi silah dolu bir TIR Hatay’ın Reyhanlı ilçesinden Kilis iline doğru yola çıkacağı, Sevkiyatın yapılacağı aracın plakasının 06 BR 8860 olduğu, dorsesinin ise 06 DE 3290 olduğu...”

İHH yalanladı
İHH İnsani Yardım Vakfı Basın Koordinatörü Serkan Nergis, "silah dolu TIR" iddiasını Twitter hesabından yalanladı. Nergis, "Bölgedeki arkadaşlarımızın bildirdiğine göre durdurulmuş bir İHH yardım tırı yok. Arkadaşlar şu an konu ile alakalı bilgi edinmeye çalışıyor. İHH'ya geldiği ve içerisinde mühimmat bulunduğu iddia edilen aracın vakfımız ile herhangi bir ilgisi yoktur." dedi.

Aracın kaydı
Öte yandan, silah taşıdığı iddia edilen aracın plaka kaydını Emniyet'ten sorgulatınca, şu sonuç çıkıyor:

'TIR Güzelce Karakolu'nda'
Olay hakkında soL'a bilgi veren CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, bilgileri henüz teyit edemediklerini, ancak TIR'ın Güzelce Karakolu'na çekildiğine dair iddiaların bulunduğunu söyledi.

Bir iddia daha!
Hürriyet'ten Fevzi Kızılkoyun'un haberine göre, Hatay İl Jandarma Komutanlığı ekipleri Kırıkhan-Reyhanlı yolu üzerinde Suriye’ye geçmekte olan bir TIR’ı durdurdu. İnsani yardım malzemesi götürdüğü belirtilen TIR’da yapılan aramada mühimmat, hücum yelekleri ve yaşamsal malzemeler ele geçirildi. TIR detaylı incelenmek üzere jandarma karakoluna çekildi. TIR’ın sürücüsü ile biri Suriye uyruklu, biri Türk toplam 3 kişi gözaltına alındı. TIR’ın İnsani Yardım Vakfı’na (İHH) ait olduğu ileri sürüldü. Vakıf yetkilileri ise TIR’ın kendilerine ait olmadığını ve TIR’la ilgili bir bilgilerinin bulunmadığını belirtti. Jandarma yetkilileri TIR’ın durdurulduğunu belirtirken, içindeki malzemelerle ilgili herhangi bir bilgi vermedi. Jandarma yetkilileri mühimmat bilgisini doğrulamazken, TIR’da arama yapıldığını belirttiler. Olayla ilgili inceleme devam ediyor. TIR’ın geçtiğimiz ay Adana’da yakalanan TIR’la aynı güzergahı kullandığı ileri sürülürken, Adana’da yakalanan mühimmat yüklü TIR’ın da İHH’ya ait olduğu iddia edilmişti.

İHH'den açıklama
İHH, silah ve mühimmat yüklü TIR iddiaları ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

"Radikal Gazetesi sitesinde Fatih Yağmur isimli muhabir imzasıyla çıkan karalama, suç oluşturma ve isnat etme amaçlı yayılan haber İHH'ya yönelik bir iftiradır.

İHH'nın merkezine de bölgedeki ekiplerine de böyle bir yardım gönderildiğine dair bir bilgi olmadığı gibi, bölge ekiplerimiz Kırıkhan Jandarma birimine giderek olay yerinde İHH ile alakalı herhangi bir aracın söz konusu olmadığını teyit etmiştir.

Hatay İl Jandarma Komutanlığı avukatlarımıza İHH ile ilgili bir bilgi olmadığını bildirmiştir. Radikal Gazetesinin İHH adını vererek bu haberi karalama amaçlı yapması manidardır.

Her türlü hukuki yola başvuracağımızı ve dava hakkımızı saklı tutarak şimdilik bu kadar açıklama ile kamu oyunu aydınlatmak istiyoruz.

17 Aralık operasyonu ile beraber oldukça sıklaşan bir şekilde kurumumuza yönelik iftira, karalama, tuzak oyunlar oynandığına dikkat çekerek, medya kurumlarını da tüm ilgili yetkili kurumları da mensubiyetlerine binaen değil dürüstçe ve ahlaki/etik ve hukuka uygun davranmaya davet ediyoruz."

'Silah yüklü araç doğru'
Hayat TV'ye konuşan CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz şunları söyledi: "Refik Eryılmaz: Yetkililerle görüştük. Akşam 16:00 sıralarında kamyonun durdurulup içinde silah bulundu iddiaları doğru. Kamyonun nerede olduğu bilinmiyor. Yetkililer bu konuda bilgi vermiyor. Vali telefonlara cevap vermiyor."

İHH'nin TIR'ları Ankara'dan yola çıkmış
Haber medyaya yansıdığında, İHH'den Serkan Nergis, İHH^'nin bölgede aracının olmadığını söylemişti. İHA'nın 1 Ocak 2014 tarihli haberinde ise şunlar yazıyor:

"İnsan Hakları ve Hizmet Derneği'nin (İHH) yetimlere düzenli destek sağlanan projesi kapsamında sınır ötesindeki Suriyelilere gönderilecek yardım TIR'ları Ankara'dan yola çıktı.

İHH'nin sponsorluğunda dünyada 47 farklı ülkede, Türkiye'de 55 farklı şehirde 34 bin yetime düzenli destek sağlanan proje kapsamında Ankara'da 150 yetim düzenli, 400 yetim çocuk ve ailesi de düzenli olarak destekleniyor. Her yıl 1 Ocak'ta düzenlenen istişare programında biraraya gelen Ankaralı destekçi aileler, kahvaltıda buluştu. Programa katılan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, yeniden kampanyaların başlatılacağını belirterek, "İHH, Suriye'nin içerisinde yardım yapmada en önde giden kuruluşumuz. Bundan sonra daha duyarlı olmamız gerektiğini düşünüyorum. Yetimlere sahip çıkmamanın altını çizmek istiyorum. Sahip çıkmamanın vebal olduğunu, sahip çıkmanın da kendimizi yeniden diriltmek olduğunu, bu yetimleri Allah bize fırsat olarak gönderdi. Kendimize iyilik yapıyoruz demeliyiz ve bu iyilikleri arttırmalıyız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından yardım TIR'ları Suriye'ye gitmek üzere yola çıktı. Burada bir konuşma yapan İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Aydın, İHH olarak şuana kadar Suriye ile ilgili 2011 Mart ayından bu zamana kadar 100 milyon doların üzerinde yardım yapıldığını kaydederek, "Suriye'deki kriz 2011 Mart ayından beri devam ediyor ve bu kriz gün geçtikçe de özellikle bu mevsimde kış şartlarının ağırlaşmasıyla daha da kötü hale gelmiş vaziyette. İnşallah bu yardımlar sayesinde hem Suriye içerisinde hem de sınır bölgelerinde bulunan Suriyelilere yönelik yardımlarımız onların bir nebze olsun hayata tutunmaları için vesile olacak. Ankara İHH'nin yapmış olduğu bu 35'inci TIR. Bugün olarak toplamda 5 TIR daha gönderilecek, 250 bin TL değerinde un, şeker, Bebek mamasından oluşan bu TIR'lar muhteviyatı inşallah oradaki insanlar kısa sürede dağıtılacak. İHH olarak hem Türkiye'de hem de dünya kamuoyuna Suriye'de olup bitenleri hem insani hem de insani diplomasi anlamında tüm dünyaya ve Türkiye'ye duyurmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu."