Halk rağbet göstermedi, imam hatipler boş kaldı

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer İstanbul'da 73 imam hatip okulunun kontenjanının boş kaldığını ve bu okulların tekrar eski haline getirileceğini açıkladı. Bu açıklama bütün çabalara rağmen halkın imam hatipleştirmeye rağbet etmediğini kanıtladı.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer yaklaşık 73 imam hatip okulunu kapatacaklarını açıkladı. Bakan imam hatiplere rağbetin düşük olması sebebiyle birçok okulun kontenjanının dolmamasını "Tüm Türkiye’de imam hatip liselerine kayıtla ilgili tahminlerimizde yanlışlık oldu." şeklinde cevap verdi. Fakat 4+4+4 sistemine geçilmesi ile birlikte normal okulların imam-hatip ortaokullarına ve liselerine dönüşmesi ülkenin her yerinde çok sayıda öğrenci ve veli tarafından protesto edilmişti. Bakan'ın yanlış hesapladık açıklamalarına rağmen sürecin başından beri gelen tepkiler ve itirazlar imam hatip okullarına iddia edildiği gibi bir rağbet olmadığının göstergeleri olarak değerlendirildi.

Aslında rağbet yüksekti biz de anlamadık nasıl oldu?
Aynı Ömer Dinçer yakın zaman önce de imam hatip okullarına beklediklerinden yüksek rağbet olduğunu iddia etmişti. Bu sene bin 141 imam hatip ortaokulu açıldığını ve 109 bin öğrencinin kayıt olduğunu söyleyen Dinçer, bunların 411’inin imam hatip liseleri bünyesinde bulunduklarını, kalanların ise bağımsız imam hatip ortaokulu olarak açıldığını söyledi. Aynı şekilde 703 imam hatip lisesi açtıklarını ve beklentilerinin üzerinde 125 bin öğrencinin ek kayıt yaptığını ekledi. Bu açıklamasından kısa süre sonra İstanbul'da 73 okula tek bir öğrencinin bile kayıt yaptırmadığı ortaya çıktı.

Seferberlik çare etmedi
4+4+4 ile beraber imam hatip okullarına kayıt yaptırılmasını sağlamak amacıyla skandallara varan boyutta çalışmalar yürütülmüştü. Bunun en başında imam hatip okulları dışındaki okullarda okuyan öğrencilere yönelik yürütülen karalama kampanyası geliyor. Artık her gün duymaya alıştığımız "Çocuğunuz imam hatipe gitmesin de terörist mi olsun, anarşist mi olsun?" ezberi süreç boyunca birçok AKP'linin ağzından düşmedi.

Tayyip Erdoğan, 2012-2013 Eğitim Öğretim Yılı açılış törenini Denizli Cedide Abalıoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde yaptığı konuşmada ''Ne zarar gördünüz imam hatip okullarından da bunları kapattınız. Ne yaptı imam hatipliler size de bunları kapattınız. İmam hatip okullarından terörist yetişmediği için mi imam hatip okullarını kapattınız. Anarşistler yetişmediği için mi imam hatip okullarını kapattınız. Vatana hizmet aşkıyla yandıkları için mi imam hatip okullarını kapattınız" sözlerini sarf etmişti.

4+4+4 ile birlikte bütün okulları imam-hatip yapma şansı elimize geçti sözleriyle büyük tepki toplayan AKP Muğla Milletvekili Ali Boğa da bu sayede "Memleketin geleceğini satmayan, inancına saygılı diplomatlar, yöneticiler o zaman bu memleketin başına gelecektir" diyerek diğer okulları karaladı.

Adıyaman Valisi Ramazan Sodan da benzer bir açıklama yaparak dindar gençlik yetiştirme hedeflerinin esas amacını ortaya koydu:

"İmam hatiplilerin teröre bulaştığını, devlete taş attığını görmedik. Kat sayı getirilerek engel konuldu yine de isyan etmediler. Herhangi bir olumsuzluk içerisinde olmadılar. Teröre bulaşan gençlere bakalım, devlete taş atan gençlere bakalım. Bunlara Allah inancı verebilseydik bu gençler olumsuzlukla karşılaşmazdı. Halkımızın okulları bunlar. Ben bu olumsuzlukların geçeceğine inanıyorum. Bu olumsuzlukların düzeleceğini sanıyorum."

Özellikle medya aracılığı ile yürütülen bu kapsamlı çalışmaların yanı sıra imam hatipe kayıt yaptırılmasını sağlamak için başvurulan yöntemler pes dedirtti. Ülkenin birçok yerinde cuma hutbelerinde vaaz verilmesi, müftülüklerin bizzat kayıt çalışması yürütmesi, camı önlerinde kayıt masaları kurulması bu skandallardan bazıları.

Bunun dışında tam bir hukuksuzluk örneği de olan ve Sultangazi'de yaşanan skandal imam hatipleşme için ortaya konan zorbalığı açıkça ortaya koydu. Sultangazi'de puanı yetmediği için Anadolu ya da meslek liselerine yerleşemeyen 100’e yakın öğrencinin, bilgileri dışında imam hatip liselerine yerleştirildiği ortaya çıktı. Bu öğrencilerin arasında bir çok Alevi öğrenci olduğu da kaydedilirken veliler durumu protesto ettiler. Oluşan büyük tepkiler sonucunda Sultangazi İlçe Milli Eğitim Müdürü görevden alındı.

"Sen Türkiye değilsin!"
4+4+4 dönüşüm sürecine dair kapsamlı çalışma yürüten TKP'li Eğitimciler yaptıkları çalışma ile imam hatip ortaokullarına beklenen ilginin gösterilmediğini Ağustos ayında ortaya koymuştu. Rağbetin az olması sebebiyle başvurular uzatılmış, zorla kayıtlar alınmaya çalışılmış, hatta daha çok okula öğrenci yayabilmek amacıyla imam hatiplerde kontenjanlar az tutulmuştu.

Yürütülen tüm bu seferberliğe rağmen halk eğitimin imam-hatipler eliyle gericileştirilmesine izin vermedi. Yapılan bütün özendirmeler ve hatta zorlamalar boşa çıktı. Halkın tepkisi ve protestolarıyla bazı okulların imam-hatipe dönüştürülmesi engellenirken bir çok okul da boş kaldı.

(soL - Haber Merkezi)