Halk Erdoğan'a güvenmiyor

Bir araştırmaya göre, Başbakan Tayyip Erdoğan ve AKP, özellikle Deniz Feneri skandalı nedeniyle güven kaybına uğradı.

soL (HABER MERKEZİ) Political Researcher Strateji Geliştirme Merkezi'nin Eylül ayı içinde yaptığı "Toplumun Medya-Siyaset İlişkilerine Bakışı ve Yerel Yönetimler" araştırması, AKP hükümetine ve Başbakan Tayyip Erdoğan'a olan güvenin önemli ölçüde azaldığını gösterdi. 16 büyükşehir belediyesi ve 23 metropol ilçede yapılan araştırmaya 2 bin 420'si kadın, 2 bin 448'i erkek toplam 4 bin 868 kişi katıldı.

Erdoğan'ın yolsuzluğa bulaştığı düşünülüyor
Ankete göre, Türkiye halkının yüzde 78,3 gibi büyük bir oranı, Deniz Feneri e.V'de yolsuzluk yapıldığı iddialarının doğru olduğuna inanıyor. Olaya Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da dahil olduğunu düşünenlerin oranı, yüzde 47,8. Yüzde 34,4'lük bir kesim buna ihtimal vermezken, kararsızlar yüzde 17,8.

Anket sonuçları, AKP hükümetinin yolsuzlukların üzerine gittiğine ilişkin kanının da ortadan kalktığını gösteriyor. "Adalet ve Kalkınma Partisi'nin yolsuzlukların üzerine gittiğine inanıyor musunuz?" sorusuna, ankete katılanların yüzde 64,9 gibi büyük bir kısmı "hayır inanmıyorum" yanıtını verdi. AKP'nin yolsuzlukların üzerine gittiğine inananların oranı ise yüzde 21,3'te kaldı.

AKP kendi zenginini yaratıyor
Ankette, AKP'nin kendi zenginlerini yaratma çabası içinde olduğuna inananların oranı yüzde 57,5'i bulurken, inanmayanların oranı yüzde 24,8'de kaldı.

Toplumun büyük çoğunluğunun iktidar partisinin yolsuzlukların üzerine gitmediğini, kendi zenginlerini yarattığını ve dolayısıyla kendi taraftarlarına imtiyazlar sağladığını düşündüğünü ortaya koyan anket sonuçlarına göre, Başbakan'ın sert söylemlerinin yolsuzluklarla ilgili haber yapacak diğer medya mensuplarını korkutacağını ve medyanın asli görevi olan siyaseti izleme işini yapamayacak hale gelmesine sebep olacağını düşünenlerin oranı da çok yükseldi.

Gündem, Deniz Feneri skandalı
Ankete göre, Türkiye'nin son dönemdeki en önemli olayı yüzde 29,9 ile Deniz Feneri yolsuzluğu olarak belirlenirken, ikinci sırada yüzde 24,1 ile "medya-Başbakan tartışması" geliyor. Bu iki olayı yüzde 9,3 ile Rus-Gürcü savaşı, yüzde 7,2 ile Cumhurbaşkanı Gül'ün Erivan gezisi, yüzde 6,9 ile de diğer yolsuzluk iddiaları izliyor.