Halit Çelenk İstanbul Barosu’nda anıldı

Devrimci hukukçu, “Deniz’lerin avukatı” Halit Çelenk, ölümünün birinci yıl dönümünde İstanbul Barosu ve Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Geçtiğimiz yıl 5 Mayıs’ta 89 yaşında hayata gözlerini yuman Halit Çelenk, Orhan Adli Apaydın Konferans Salonu’nda yapılan bir etkinlikle anıldı. İstanbul Barosu ve Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’nca düzenlenen etkinlikte Çelenk’in dostları ve mücadele arkadaşlarının yanı sıra çok sayıda genç hukukçunun katılımı dikkat çekti.

Vakıf adına konuşan oyuncu Rutkay Aziz, Çelenk’in sadece emekçilerin ve devrimcilerin avukatı olmadığını, aynı zamanda ilerici sanatın da savunucusu olduğunu belirterek, 12 Mart cuntasının baskılarına karşı devrimci sanatçılarla dayanışmasına örnekler verdi.

Ardından söz alan Prof. Dr. Ferda Çelenk, babasının önce insan, sonra hukukçu olduğunu, hukuk felsefesinin de buna dayandığını söyleyerek “insancıl hukuk” yaklaşımının altını çizdi. “Halit Çelenk bir insan hakları savunucusuydu, insan hakları ise sınıf mücadeleleriyle kazanılmış haklardır ve sınıf mücadelelerinin bir ürünüdür” diyen Ferda Çelenk, babasının özel yaşamında da inançlarına ve dünya görüşüne uygun yaşayan, “özü sözü bir” bir insan olduğunu belirtti.

‘Emekçilerin iktidarını savunan bir avukat’
Serpil Çelenk ise sözlerine bugün Türkiye’de sivil bir darbe rejiminin yaşandığını belirterek başladı. Halit Çelenk’in sosyalist bir hukukçu olarak darbe dönemlerinde görüşlerinden dolayı sanık sandalyesine oturtulduğunu, işçi sınıfının iktidarını savunduğu için burjuvazi tarafından cezalandırıldığını söyledi. Halit Çelenk’in Deniz’ler ile özdeşleştiğini, Çelenk’in onları savunurken sadece oğullarını ve yoldaşlarını değil, sosyalizmi de savunduğunu, çünkü faşist cuntanın Deniz’lerin şahsında sosyalizmi idam etmek istediğini söyleyerek, “Halit Çelenk Deniz’leri son nefesine kadar savunmaya devam etti” dedi. Çelenk’in hukuku emekçilerin mücadelesinin hizmetine sunduğunu vurgulayan Serpil Çelenk, bunu emekçi halkın iktidarına ve sınıfsız sömürüsüz bir dünyaya olan inancı ile yaptığını ve bu nedenle de defalarca sanık sandalyesine oturtulduğunu belirtti.

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Av. Taylan Tanay, konuşmasında Halit Çelenk, Niyazi Ağırnaslı, İbrahim Açan gibi devrimci avukatların geleneğine sahip çıktıklarını belirterek, mücadelelerinde Halit Çelenk’i örnek aldıklarını söyledi. Son sözü alan İstanbul Barosu Başkanı Başkanı Av. Doç. Dr. Ümit Kocasakal, Türkiye’de bugünkü rejimi “ileri faşizm” olarak niteledi ve Özel Görevli Mahkemelerde yaşanan hukuksuzluklara dikkat çekti. “Savunmayı savunmak sadece sözle olmaz, eyleme geçmek ve bedel ödemek gerekir” diyen Kocasakal, Halit Çelenk gibi dik duracaklarını belirterek, adil yargılanma hakkına yönelik saldırıların yenileceğine olan inancını dile getirdi.

(soL - İstanbul)