Hakimden ilginç “Adalet heykeli” yorumu

Yazar Temel Demirer’in, kendisinin 301. Maddeden yargılanmasına izin veren Adalet Bakanlığı’nın yargıya müdahalede bulunduğu iddiasıyla açtığı davanın hakimi, “Bizim kızın gözleri hâlâ bağlı” dedi.

soL (HABER MERKEZİ) Yazar Temel Demirer hakkında, Hrant Dink'in öldürülmesinin protesto edildiği eylemda yaptığı konuşma nedeniyle 301. Maddeden "Türklüğü aşağılamak" suçlamasıyla dava açılmıştı. Daha sonra 301. Maddede yapılan değişiklikle, bu maddeden suçlanan kişilerin yargılanması Adalet Bakanı'nın iznine tabi kılınınca dönemin Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, "Ben devletime hakaret ettirmem" diyerek Demirer'in yargılanmasının yolunu açmıştı.

Demirer, Şahin'in bu kararıyla peşin hüküm vermek suretiyle yargıyı etkilediğini savunarak kararın iptali için Ankara 4. İdare Mahkemesi'ne dava açmıştı. Yazar Demirer, duruşma esnasında "Adalet Bakanı verdiği 'olur'la tarafsızlığını yitirmiştir. Bu yargıya müdahaledir, bu açıklama Anayasa'nın ve TCK'nın yargı bağımsızlığını düzenleyen maddelerine aykırıdır. Dönemin bakanı baştan benim suç işlediğimi kanatine varmıştır. Bu aynı zamanda yargı bağımsızlığını savunanların da davası" dedi.

Demirer'in sözleri üzerine Hakim Kadir Kavas, "Cumhurbaşkanı, Başbakan'ın yaptığı açıklamaları ihsası rey anlamına gelmez. Ayrıca Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın açıklamaları yargıyı etki altına almaz. Ağababaları bile söylese yargı etki altında kalmaz" dedi.

Kavas, "Bu davada iptal çıkabilir, ret çıkabilir, başka sonuç çıkabilir. Ama netice itibarıyla biz geçerli mevzuatı uygularız. Yapılan açıklamalar bizi etkilemez. Her ne kadar Anayasa Mahkemesi'nin önündeki kızın gözleri açılmış olsa da bizim önümüzdeki kızın gözleri hâlâ bağlı, elinde terazi adalet dağıtıyor, adalet dağıtıyoruz" diye konuştu.

Adalet gözünü neden açtı?