Hacılar Türkiş Helal Gıda ihaleyi kazandı

Bugün yapılan et ihalesi en düşük teklifi veren Berlin merkezli Hacılar Türkiş Helal Gıda'ya kaldı. Şartname alarak ihaleye katılmayanlar, 10 günlük teslimat süresinin çok kısa olduğunu, bu süre içerisinde ithalatın mümkün olmadığını savundular.

Et fiyatlarındaki artış gerekçesiyle 4 bin 25 ton kasaplık sığır alımı için düzenlenen ihaleye yurtdışından Türk sermayesine ait 3 firma teklif verdi. En düşük teklif 1 milyon 299 bin 950 avro ile Hacılar Türkiş Helal Gıda'dan geldi. İhale bu firmaya kalırken, EBK'nın kararını birkaç gün içinde açıklaması bekleniyor.

EBK Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen ihaleye, yine yurtdışından 2 Türk firması şartname almasına karşın, 10 günlük teslim süresini kısa bularak teklif vermedi.

Basının yoğun ilgi gösterdiği ihaleye Berlin merkezli Hacılar Helal Et, Dituria Sro, Sc. Agro Hilal Srl firmaları teklif verdi.

İhale basına kapalı gerçekleştirildi.

"İhalede oluşan fiyat çok düşük"

CHP'li Öğüt, ihaleye katılan 3 firmadan biri olan Sc. Agrohilal Srl'nin, evrakında eksiklik bulunduğu için ihaleden elendiğini belirtti.

Diğer firma Dituria Sro'nun da Ankara'ya 500 ton kasaplık sığır için 1 milyon 340 bin avro teklif verdiğini ifade eden Öğüt, en düşük teklifi 1 milyon 299 bin 950 avro ile Hacılar Türkiş Helal Gıda'nın sunduğunu açıkladı.

Öğüt, Adapazarı ve Adana için teslim süresi kısa olduğu gerekçesiyle firmaların teklif vermediğini söyledi.

Hayvanlar 10 gün içinde Türkiye'ye gelemez iddiası
İhalede teklif veren Berlin merkezli Hacılar Helal Et firmasının sahibi Rıfat Kazancıoğlu, Türkiye'deki et fiyatlarının Almanya'ya göre yarı yarıya yüksek olduğunu belirtirken, Avrupa ülkelerinden getirecekleri canlı hayvanları Türkiye'de kesmeyi planladıklarını söyledi.

Şartname almasına karşın ihaleye katılmayan Avusturya menşeli Köseoğlu firmasının sahibi Mustafa Köseoğlu, akreditif açıldıktan sonra hayvanların 10 gün içinde tesliminin istendiğini, ancak bu sürede 4 bin 25 ton hayvanın tesliminin mümkün olmadığını kaydetti.

İhaleyi "göstermelik" olarak nitelendiren Köseoğlu, "Bir günde ancak 300 hayvanı yükleyebilirsiniz. 10 günde de 3 bin hayvan gelir. 4 bin 25 ton hayvanın bu kadar sürede yüklenip getirilmesi mümkün değil. İhale göstermelik. Ya hayvanlar geldi bir yerde bekliyor, ya da hazır" diye konuştu.

Avusturya merkezli Altın Stern adına şartname alan Halil Bilici de, teslim süresinin çok kısa olması nedeniyle şartname almalarına karşın ihaleye teklif vermediklerini, hayvanların bu kadar kısa sürede nakledilmesinin mümkün olmadığını ve AB kuralları gereği bir hayvanın sadece 24 saat süreyle karayoluyla taşınabildiğini de vurguladı.

Bu arada 4 bin 25 tonun yaklaşık 8 bin 500 civarında hayvan anlamına geldiği de belirtildi.

Üreticiler: İthalat yapılacağına inanamıyoruz
Bu arada kırmızı et üreticileri ve besiciler, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı önünde kırmızı et ithal edilmesini protesto etmek için eylem başlattı. Sabah saatlerinden itibaren Ankara'ya ulaşmaya çalışan bazı üreticilerin kente girişine polis tarafından izin verilmedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı önünde toplanmaya başlayan üreticiler ithalata karşı olduklarını belirttiler.

Sakarya Kırmızı Et Yetiştiriciler Birliği yöneticilerinden Mehmet Adıgüzel, "Hükümet 'Türkiye'deki mevcut hayvan sayısının yeterli olduğunu' ifade ediyor. Yeterli hayvan varsa ithalata da gerek yok. Tarım ve Köy İşleri Bakanı Eker'le görüşmek istiyoruz" dedi.

İthalat yapılacağına inanmadıklarını savunan Adıgüzel, kemikli sığır etinin fiyatı 15 TL olmasına karşılık, vatandaşların 35 TL'ye et yemesinin sorumlusunun hayvan üreticilerinde olmadığını savundu.

(soL - Haber Merkezi)