Haber-Sen olmasa rahat edecekler

TRT Genel Müdürlüğü, kurumdaki yolsuzluk, özelleştirme ve kadrolaşmaları deşifre eden Haber-Sen'den, sendika yöneticilerini sürgün ederek ya da görevden alarak kurtulmaya çalışıyor. Hakkında soruşturma açılan ve usulsüz olarak görevden alınan Haber-Sen MYK üyesi Osman Köse, dava açacak.

soL (HABER MERKEZİ) AKP iktidarının Genel Müdür İbrahim Şahin aracılığıyla TRT'yi fethetme çabaları umduğu kadar pürüzsüz ilerlemiyor. Şahin'in yoluna çıkan engellerden en önemlisi, KESK'e bağlı Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası'nın (Haber-Sen) kurumdaki etkinliği. Üyesi olan emekçilerin haklarını savunmanın yanı sıra, yıllardır kamu yararına aykırı uygulamaları deşifre eden sendika, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 2007 sonunda atanmasından bu yana TRT'yi adeta bitirmeye çalışan İbrahim Şahin ile ilgili de çok sayıda skandalı ortaya çıkardı.

İbrahim Şahin ise, kurumdaki yolsuzlukları, özelleştirmeleri, kurumun zarara uğratıldığı ihaleleri ve liyakatsiz kadrolaşmaları belgeleriyle kamuoyuna açıklayan Haber-Sen'i susturmak için, sendika üye ve yöneticilerini usulsüz şekilde kurumdan uzaklaştırmayı ve cezalandırmayı deniyor. Son olarak, Haber-Sen Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi ve TRT Muhabiri Osman Köse hakkında, TRT raporunun görüşüldüğü 4 Haziran tarihli TBMM KİT Komisyonu toplantısını izlemesi yüzünden soruşturma açıldı. Köse, soruşturma süresince usulsüz şekilde açığa alındı.

Meclisteki TRT konulu toplantıyı izlemesini istemediler
Geçtiğimiz Cuma günü KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek tarafından, Haber-Sen Genel Başkanı Ali Yılbaşı ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay'in da katılımı ile yapılan basın toplantısında AKP yönetiminin faşizan yöneliminin durmaksızın sürdüğüne işaret edilerek, KESK'i yıpratmak, sindirmek ve yıldırmak için sendika yöneticilerinin işten çıkarıldıklarına, sürgüne gönderildiklerine, açığa alındıklarına ve hukuksuz gözaltılar, keyfi tutuklamalarla cezaevlerine konulduklarına değinildi. Daha sonra olayın ayrıntıları aktarıldı.

Buna göre, TRT yönetimi Köse'nin TBMM'deki sözkonusu toplantıları izlemesini engellemek için önce nöbet saatlerini değiştirdi, daha sonra ise 15 yıldır hiçbir yurtdışı görevine göndermediği Osman Köse'yi tam toplantı gününde yurtdışına göndermeye karar verdi. Köse, 4-6 Haziran tarihleri arasında TBMM Başkanı Koksal Toptan'ın Hırvatistan ziyaretini izlemek üzere görevlendirildi.

Ancak, TBMM Başkanı Koksal Toptan'ın ziyareti son anda iptal edildi. Bunun üzerine Köse'yi "atıl bırakmamak" isteyen TRT yönetimi, onu 3-5 Haziran tarihlerinde Karadağ'daki Güneydoğu Avrupa Devlet Başkanları Zirvesi'ne katılan Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın temaslarını izlemekle görevlendirdi. 20 yıllık meslek hayatında sadece 1 kez yurtdışına gönderilen Osman Köse'ye böylece bir haftada iki kere yurtdışı görevlendirmesi yapılmış oldu.

Başbakanlık Genelgesi'ni çiğnediler
Haber-Sen, 2 Haziran 2009 tarihinde TRT Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanlığı ile Yurt Haberleri Müdürlüğü'ne gönderdiği yazı ile Haber-Sen Merkez Yönetim Kurulu'nun o tarihlerde yaşanan bazı olaylar nedeniyle olağanüstü toplanacağını bu nedenle 2005/14 şayili Başbakanlık genelgesine göre Köse'nin izinli sayılması gerektiğini bildirdi. TRT Yönetimi bu yazıya rağmen Osman Köse'nin yerine başka bir muhabir görevlendirmedi. Köse hakkında "göreve gitmediği" için soruşturma acildi ve açığa alındı.

Osman Köse'nin açığa alınması ile ilgili işlemin yürürlüğünün durdurulması ve iptali için dava acildi. Bu davanın sonuçlanmasından sonra bu kararı alan TRT yöneticileri hakkında da maddi ve manevi tazminat davaları da açılacak. İşlemin yargıdan döneceğine kesin gözüyle bakılıyor. Zira TRT genel Müdürlüğü, Başbakanlık genelgesini çiğneyerek Köse'yi cezalandırmaya çalışıyor. Üstelik ayni genelgenin 3. maddesine Gore Kamu görevlisi hakkında görevden uzaklaştırma tedbiri, ancak ilgili personelin yürütmekte olduğu görevin yürütülen soruşturmayı etkileyeceği yönünde açık ve güçlü bir ihtimal bulunması halinde uygulanıyor. Osman Köse yönetici değil, bu nedenle soruşturmayı etkilemesi imkânsız.

Haber-Sen üyelerine sürgün bombardımanı
TRT Genel Müdürlüğü, Haber-Sen üyelerini "cezalandırmak" ve kurumdan ve Ankara'dan uzak tutmak için çok sayıda benzer görevlendirme yapıyor. Bazı örnekler şöyle:

- Ankara 1 no'lu Şube Denetleme Kurulu üyesi Mete Muyan, önce "bir aylık geçici görev" adı altında Diyarbakır'a gönderildi. Sonra görevi ve görev yeri değiştirildi. Şimdi, çalışma arkadaşlarından farklı, kişiye özel bir nöbet çizelgesi ile haftanın 6 günü saat 06.00-15.00 arasında işe gelmek zorunda bırakılıyor.
- Ankara 1 no'lu Şube Başkanı Fatih Eroğlu "geçici görev" adı altında Diyarbakır'a gönderildi.
- Ankara 1 no'lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Korhan Rüzgar'ın, Nisan 2008 - Mayıs 2009 tarihlerinde görev yeri değiştirildi.
- Haber-Sen MYK Üyesi Mehmet Demir 2008 yılında TRT yasası ile ilgili değişiklikler TBMM Genel Kurulu'nda görüşülürken Ankara'da bulunduğu için, kendisi hakkında başka TRT çalışanlarına zorla olumsuz içerikli tutanaklar imzalatıldı.
- 20-21 Mayıs 2008 tarihlerinde Başbakanlık Genelgesi'ne göre izinli sayılan Mehmet Demir, sendika merkez yönetim kurulu toplantısının olağanüstü nedenlerden dolayı uzaması nedeniyle 22 Mayıs 2008 tarihinde de izin talep etmesine rağmen, bu talebi kabul edilmedi. Özellikle bu gün için kendisine görev yazıldı ve daha sonra bu göreve gitmediği gerekçesi ile hakkında soruşturma açıldı ve kınama cezası verildi.