Günay: Darbeciyi ressam yaptık

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, "Bir darbeci generale dünyanın başka ülkesinde katil muamelesi yapılırken, ülkemizde ressam-sanatçı muamelesi yapıldığını yaşadık biz" dedi. Bakan'a bir kişi tepki göstererek "Senin Cumhurbaşkanın da kabul etti" diye bağırınca Günay, "Kimler kabul etmedi ki ben burada bir gerçeği söylüyorum sadece" diye açıklamada bulundu.

soL (HABER MERKEZİ) Bu yıl 12'ncisi düzenlenen "Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali"nin açılış töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay , festivalde 80'lerin konu edinilmesinin çok anlamlı olduğu belirterek, "Çünkü, gerçekten 80'leri hiç aklımızdan çıkarmamalıyız. 80'li yıllar Türkiye'nin bir büyük tuzaktan geçerek bir büyük çukura düştüğü ve hala içinden çıkmak için çırpındığı en karanlık yıllarıdır" dedi.

Herkesin o dönem "nice acılar yaşadığını" belirten Günay, festival kapsamında yarın açılacak "12 Eylül" temalı mektup sergisine, kendisi ve eşinin "görülmüştür" imzalı mektupları ile çocuklarının kartpostallarını getirebileceğini söyledi. 12 Mart'ta, 12 Eylül'de "çok büyük tuzaklar yaşandığını ve halk iradesinin önüne inanılmaz engeller konulduğunu ve bundan hep halkın zararlı çıktığını" ifade eden Günay "Bu ülkede insanlar ne kadar akılsız olmalı ki bunca darbe yaşandıktan sonra ve biraz önce sevgili Rojin söyledi bir darbeci generale dünyanın başka ülkesinde katil muamelesi yapılırken, ülkemizde ressam-sanatçı muamelesi yapıldığını yaşadık biz. Başka ülkelerde yargıdan kurtulmak için bunak rolünü yaptılar, bizim ülkemizde hala alkışlanabiliyorlar. Bununla Türkiye kendi içinde, yüreğinde mutlaka hesaplaşmalıdır" dedi.

Günay'ın konuşmasına salondan tepkiler gelmeye başladı. Bu sırada salondan bir kişi "Senin Cumhurbaşkanın da kabul etti" diye bağırınca Günay, "Kimler kabul etmedi ki ben burada bir gerçeği söylüyorum sadece" diye açıklamada bulundu.

Konuşmasını sürdüren Günay, "Bu ülkede insanlar demokrasiden, insan haklarından, halk oyunun her şeyin üstünde olduğundan hiçbir zaman ödün vermezse, Türkiye kültürle, sanatla, bilimle Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyine ancak yürüyebilir. Yolumuzu demokrasi aydınlatabilir, insan hakları aydınlatabilir. Bu ülkede insanlara, ölen çocuklarına ağlayan annelere 'Türkçe ağla' diye dipçikle vurulduğu yılları hafızamızdan çıkarıp da nasıl bu ülkede insanlar hala ilericilik adına darbe kışkırtıcılığı ve 'ordu göreve' pankartları açabilirler ve yapabilirler, bunu akılla tarif etmek mümkün değil. Bu ülkede demokrasi var ve sadece demokrasi var" dedi.

CHP ve MHP evet dedi, AKP çekimser kaldı
Muğla İl Genel Meclisi'ndeki CHP grubu önerge vererek, Kenan Evren isminin sokak, cadde, çeşme ve okullardan kaldırılması için tavsiye kararı alınmasını istedi. Önergede '12 Eylül darbesinin mimarı Evren'in Marmaris'teki birçok cadde, okul ve sokakta ismi bulunmaktadır. Sokak ve cadde isim değişiklikleri belediyelerin, okullardaki isim değişikliği İçişleri ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın yetkisindedir. İl genel meclisimizin temenni kararı almasını ve bakanlıklara bildirilmesini arz ederiz' denildi. Önerge CHP ve MHP'lilerin 29 evet oyuna karşılık AKP'nin 14 çekimser oyuyla gündeme alındı.