Gül'ün gezisi AB'yi mutlu etti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün gezisinin tarihi bir adım ve cesaret örneği olarak değerlendirileceğini söylemesinin ardından, Avrupa Birliği de Gül'ün attığı adımdan memnuniyet duyduğunu açıkladı.

soL (HABER MERKEZİ) Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermenistan'a ziyareti Avrupa Birliği'ni ve Ortadoğu ile birlikte Kafkasya'ya etki etmek isteyen Fransa'yı memnun etti. Gün içinde AB Dönem Başkanı Bernard Koucher, AB Komisyonu genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ve Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy geziyi memnuniyetle karşıladıklarını açıklarken Gül, gezisinin Kafkasya'da Türkiye'nin rol üstlenmesini kolaylaştıracak bir imaj yarattığını belirtti.

Gezi AB'yi memnun etti
Gül'ün "böylece olumlu bir görüntü sergiledik, dünya gözünde olumlu bir imaj çizdik. Bu ziyaretim takdirle karşılanacak ve cesaret olarak görülecektir. Türkiye negatif imajı hak etmiyor. Ben Türkiye'nin imajına çok önem veriyorum" demesinin ardından AB'nin "memnuniyet" açıklaması ve Sarkozy'nin "tarihi adım, cesaret örneği" açıklamaları geldi.

Avrupa Birliği Dönem Başkanı Fransa'nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün milli futbol maçı için Erivan'a gitmesinin, iki ülke arasında yeniden temas sağlanması açısından önemli olduğunu söyledi. Fransa'nın Avignon kentinde düzenlenen AB Dışişleri Bakanları gayri resmi toplantısının ardından açıklama yapan Koucher, gezinin "bir futbol maçının izlenmesinin ötesinde" görülmesi gerektiğini belirtti ve AB olarak ziyaretten büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn de "Türkiye, Kafkasya krizi ve Suriye konusunda olumlu ve yapıcı bir rol oynuyor. Ben, dünyanın en istikrarsız bölgesinde barış ve istikrar için motor rolü oynayan Türkiye'nin AB ile yürüttüğü tam üyelik müzakerelerinin daha da güçleneceğine inanıyorum" dedi. Olli Rehn olumlu adımların üyelik ile ödüllendirilebileceğini ima etti.

Paris'te yazılı bir açıklama yapan Nicholas Sarkozy, ''Bölgenin ciddi bunalımdan geçtiği bir sırada yapılan bu ziyaret, Türk-Ermeni ilişkileri açısından cesur ve tarihi bir davranış olmuştur'' dedi. Sarkozy, Gül'ün ziyaretinin, Türkiye ile Ermenistan arasında normal ilişki kurulması yolunda ilerleme kaydedilmesini sağlayacağını umduğunu bildirdi.

Sarkozy, ''Türkiye'nin, bölgede istikrar ve barış uğrundaki çabalarını selamladığını'', Ankara'nın Kafkas işbirliği ve istikrar platformu önerisinin de ilgi çekici olduğunu vurguladı. Kafkas platformuna yönelik olumlu açıklamaların bölge ülkelerinden ziyade ABD ve AB ülkelerinden gelmesi dikkat çekiyor.

"Psikolojik duvarı yıktım"
Ermenistan'a yaptığı ziyaretin ardından cumhurbaşkanlığı uçağında beraberindeki gazetecilerle sohbet eden Gül geziyi değerlendirdi. Gül Ermenistan ziyareti için Sarkisyan'ın kendisini aylar öncesinde davet etmesine atıfla "bizim sahamızda bir top vardı. Top bizim sahamızda kalmamalıydı" dedi. Türkiye'nin imajına çok önem verdiğini söyleyen Gül gezisiyle birlikte Kafkasya'daki psikolojik duvarı kırdıklarını iddia etti. AKP'nin son dış politika açılımı olan Kafkas İttifakı'nın çökmesine rağmen Gül, Kafkasya'daki durumun Türkiye'ye fırsatlar sunduğunu savunmaya devam etti.

Gül gezisinde bizzat Sarkisyan'ın Karabağ Sorunu'nu gündeme getirdiğini ve konunun son derece açık biçimde konuşulduğunu sözlerine ekledi. Konunun bu kadar açık konuşulacağını tahmin etmediğini kaydeden Gül Ermenistan'ın kara sınırları ile ilgili ilişkilerin bu seyirde gitmesi durumunda, sorunun gündeme getirilmeyeceğinin sinyallerini verdi. Gül'e göre gezisi Karabağ Sorunun çözümünde katkı sağlayabilir.

NATO'nun bölgede gücünü arttırması için Türkiye'nin Kafkas ülkeleri olan Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan'a yönelik "ağabeylik" rolünün AB ve ABD tarafından teşvik edildiği biliniyor. NATO'nun bölgedeki en önemli üyesi Türkiye'nin Ermenistan ile diplomatik ilişkilerinin bulunmaması ve iki ülke arasındaki sınırın kapalı olması nedeniyle Türkiye Ermenistan'ın kapsanmasında etkili olamıyordu. Gül'ün Ermenistan gezisi ise Ermenistan'ın NATO kampına katılması için bir fırsat olarak yorumlanıyor.