Güler: 1 Mayıs'ta Taksim'e izin veremeyiz

İstanbul Valisi Muammer Güler, Taksim'deki 1 Mayıs kutlamaları için ''Toplu katılımlar için Taksim uygun değil. Kazlıçeşme, Çağlayan veya Kadıköy'ü hangi saatlerde isterlerse vermeye hazırız. Taksim'i isteyen Türk-İş'e taleplerinin yerine getirilemeyeceğini tebliğ ettik" dedi.

soL (HABER MERKEZİ) İstanbul Valisi Muammer Güler, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında İstanbul Valiliği'nde düzenlenen törenin ardından basın mensuplarının 1 Mayıs'ın Taksim Meydanı'nda kutlanmasına ilişkin yapılan başvurular konusundaki sorularını yanıtladı.

Güler, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına açılması için yaptığı başvuruya ilişkin taleplerini reddettiklerini açıkladı.

TBMM'nin 1 Mayıs'ı Emek ve Dayanışma Günü olarak resmi tatil ilan ettiğini belirten Güler "Bunu çok önemsiyoruz. 1 Mayıs'ın artık bir kabus, bir gerginlik, bir çekişme günü olmaktan öte barışın egemen olduğu, hoşgörünün egemen olduğu, emeğin ve dayanışmanın değerlerinin ön plana çıktığı bir gün olarak kutlanmasını istiyoruz. Geçtiğimiz yıl ve daha önce İstanbul'da yaşanan sıkıntıların tekrar gerçekleşmesini istemiyoruz. Elbette Taksim'de bu günle ilgili geçmişteki o acı olayların anılmasını da anlayışla karşılıyoruz. Taksim çok geniş katılımlı toplantıların yapılmasına elverişli değil. Ama aynı gün sendikalarımızın yöneticileri, yurt dışından gelen temsilciler, siyasi partilerimizin temsilcileri orada çelenk koyabilir, saygı duruşunda bulunabilir, mesajlarını ifade edebilirler. Bununla ilgili kendilerine her türlü kolaylık gösterilecektir" dedi.

"2010 için kötü örneklerden uzak duralım"
İstanbul'un artık dünya ve Türkiye'ye kötü görüntülerle yansıtılmasını istemediğini belirten Güler, "1 Mayıs'ın artık yeni kanun çerçevesinde emek değerlerinin, sendikal taleplerin öne çıktığı bir dönem olmasını istiyorum. Gerginliklerden uzak, itişmelerden kakışmalardan uzak ve 2010 Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul'u, Avrupa'da ve dünyada kötü örneklerle yansıtmayacak şekilde kutlanmasını arzu ediyoruz. Güvenlik güçlerimiz bu konuda ellerinden gelen her türlü katkıyı sağlayacak" dedi.