Gülen cemaati Amerikan üssünde

Gülenciler, Atlantik ötesi okullarına bir yenisini eklemeye hazırlanıyor. Bu kez, yönetimini almak istedikleri okul bir Amerikan üssünde... Üstelik, iddialar doğru ise, bu, bir Amerikan üssünde açılan ilk ‘Gülen okulu’ olmayacak.

ABD’nin eğitim sisteminde, “charter school”, ya da “sözleşmeli okullar” denilen bir kategori var. Bu okullar devlet kaynaklarıyla finanse ediliyor, ancak klasik devlet okullarının tâbi oldukları birçok kurala bağlı kalmak zorunda olmuyorlar. Bunun yerine, her okulun aldığı para karşılığında sözleşmesinde belirtilen birtakım hedefleri tutturması bekleniyor.

Öğrencilere buralarda ücretsiz eğitim veriliyor yatırımcılarsa okuldaki öğrenci sayısına göre kamu fonlarından pay alıyor.

Bu okullar, iç işleyişlerinde bağımsız olduklarından, örneğin çalıştıracakları öğretmenleri ve müfredatlarını büyük ölçüde kendileri belirleyebildiklerinden, cemaat örgütlenmelerine büyük fırsatlar sunuyor.

ABD’deki vizesini uzatmak için -sonradan hakimler bunu ‘yutmayınca’ CIA referansıyla kurtulsa da- kendini “eğitim uzmanı” olarak gösteren Fethullah Gülen de bu okulların sağladığı fırsatı sonuna kadar kullanıyor. Bugün, yalnızca Amerika’da, Gülen'den ilham alan 'diyalog' grupları tarafından açılan ya da yönetilen okul sayısının 150 olduğu söyleniyor.

ABD’de tepki doğmaya başladı
Amerika’nın Gülen hareketine gösterdiği “hoşgörü” bir sır değil. Ancak hareketin etkisinin ve okulların sayısının giderek artması, Amerika içinde de kimi tepkilere neden olmaya başladı. USA Today, Foreign Policy, New Republic gibi yayın organları, geçtiğimiz yıl içinde hareketin pek de gizli olmayan gündemiyle ve harekete bağlı okullarda nasıl bir “eğitim” verildiğiyle ilgili haberler yaptı. Daha önemlisi, bu okullarda çocuklarını okutan ya da öğretmen olarak çalışan birçok kişi, seslerini duyurmak üzere internette bloglar açıyor, bu okullara dair gerçekleri anlatmaya çalışıyor.

“Hocaefendi ‘Kutba git’ dese giderler”
New Republic’te yayınlanacak yazısı için Pensilvanya’daki Gülen kompleksini gezen Suzy Hansen şunları aktarıyor: “Turun sonunda... [Bekir Aksoy’a] Gülen’in insanlara ne yapmaları gerektiğini söyleyip söylemediğini sordum. Aksoy, ‘O ne yapılacağını söylemez, öneride bulunur,’ diye yanıt verdi... ‘Doktorası ve başarılı bir kariyeri olan biri Hoca Efendi’yi görmeye gelse, Hoca Efendi de ona Kuzey Kutbu’nda bir köy kurmanın iyi bir fikir olduğunu düşündüğünü söylese, o doktoralı adam ertesi sabah çantasını topladığı gibi kapımıza gelir’.”

Öyle görünüyor ki, Fethullah Gülen henüz Kuzey Kutbu’nda bir köy kurmanın iyi bir fikir olduğunu düşünmüyor. Gene öyle görünüyor ki, iyi bir fikir olduğunu düşündüğü, Amerikan üslerinde okullar açmak.

Cemaatin Hawai’de ne işi var?
Hawai, Kaneohe’deki Amerikan Donanma Üssü’nde halihazırda, Mokapu İlköğretim Okulu adında bir devlet okulu bulunuyor. Yakın zamanda bu okulun bir “charter” okuluna dönüştürülmesi için teklifte bulunuldu. Teklifte bulunanlar, projelerini Mokapu STEM School olarak adlandırmış. Mokapu STEM’in web sitesinde, kurulması düşünülen “charter” okulda, Arizona, Tucson’da bulunan ve bir ‘Gülen okulu’ olarak bilinen Sonoran Science Academy’nin model olarak alınacağı ve müfredatın oluşturulmasında Accord Institute for Education Research ile ortak çalışılacağı belirtiliyor.

Tucson Weekly 31 Aralık 2009’da Sonoran Science Academy’nin Gülen hareketi ile ilişkisi üzerine bir haber yaptı. Habere göre, bazı akademi öğrencilerinin velileri, okulun Gülen hareketine bağlı olduğuna inanıyor. Akademinin ortaokul müdürü Fatih Karakaş bu iddiaları yalanlasa da, haberde, velilerden birinin, “Bu ‘charter’ okulların amaçlarıyla ilgili Türkçe bir metin bulduk,” dediği belirtiliyor, “Bu okullardan, açıkça, kendi okulları, hareketin okulları diye bahsediyorlar.”

Accord Institute for Education Research ise hem Sonoran Science Academy ve ona bağlı kuruluşlarla, hem de Gülenci olduğunu açıkça dile getirmiş Beehive Science Technology Academy ile mali ilişkilere sahip.

Son olarak, Mokapu STEM School broşüründe şu ibare dikkat çekiyor: “SSA (Sonoran Science Academy) aynı zamanda bir Amerikan Hava Üssü’nde ilk ve tek ‘charter okulu’ olma ayrıcalığını taşımaktadır”.

Cemaatin “Amerika’nın askeri” olduğu hep söylenirdi ancak, Amerikan askerlerini eğitmeye gönüllü olduğu daha önce bilinmiyordu.

(soL - Dış Haberler)