Gül'den YÖK'e maliyeci üye

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bütçe'nin başındaki isim Naci Ağbal'ı YÖK üyeliğine atadı. Eğitimle ilgili bir geçmişi olmayan Ağbal'ın üstlendiği görev, beraberinde birçok soru getiriyor.

soL (HABER MERKEZİ) Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, YÖK üyeliğine, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü Naci Ağbal'ı atadı. Konuyla ilgili Bakanlar Kurulu kararı onaylanarak eğitim alanıyla ilgisi olmayan birinin YÖK üyeliğine atanması, dikkat çekti.

Naci Ağbal'ın hızlı yükselişi

Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'ne asaleten atanması sırasında 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen Naci Ağbal, AKP döneminde yıldızı parlayan bürokratlardan. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın göreve gelir gelmez ilk atamasını yaptığı isimlerden biri olan Ağbal, Maliye Bakanlığı bünyesinde çalışan bir müfettişken, AKP hükümeti sonrası bir anda değişik mevkilerde görev almaya ve hızla yükselmeye başladı.

Maliye müfettişi Naci Ağbal, 2002 yılında Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcılığı görevine atandı. 2003-2005 yıllarında Maliye Bakanlığı Gelirler Yüksek Kurulu'nda daire başkanlığı yaptı. 2005 yılında Gelir İdaresi Başkan Yardımcılığı görevindeydi. Ağbal, AKP iktidarının vergi politikalarını belirleyen Vergi Konseyi'nde de yer almış ve PETKİM ve TÜPRAŞ'a yönetim kurulu üyesi olarak atanmıştı.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın danışmanı olarak bir yıl kadar Kamu İhale Kurumu'nda (KİK) çalışan Naci Ağbal, bu kurumun başına atanmak istenmiş, ancak 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmişti. Ağbal'ın Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'ne asaleten atanması, Cumhurbaşkanı Sezer'in görev süresi dolana kadar beklemiş, Gül Cumhurbaşkanı olur olmaz gerçekleşmişti. Şimdi de, şu anda bu görevi yürüten ve "Bütçe'nin başındaki adam" olarak anılan, halen THY denetleme kurulunda çalışan Naci Ağbal'ın, neden YÖK kurumunda görevlendirildiği sorusuna yanıt aranıyor.

Eğitim alanıyla ilgisi yok
Akademik kariyeri Exeter Üniversitesi İş İdaresi Genel İşletme Yönetimi'yle sınırlı olan Naci Akbağ, halen Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Doktora Programı'na devam ediyor. Akbağ'ın üniversitelerle bir bağı da, 8 Şubat 2008'de Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyeliğine atanması. Daha önceki Mütevelli Heyeti Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, uygulamalarının özelikle İslamcı basın tarafından eleştirilmesi sonrası, süresi dolmadan görevden uzaklaştırılmış ve yerini Cumhurbaşkanı Gül'ün atadığı başkan ve mütevelli heyeti almıştı.