Gül Irak'tan sonra Brüksel'de

Cumhurbaşkanı Gül, Irak ziyaretinin ardından bu kez resmi temaslarda bulunmak için Brüksel'e gidiyor.

soL (HABER MERKEZİ) Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Irak ziyaretinin hemen ardından bu kez resmi temaslarda bulunmak için Brüksel'e gidiyor.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre Gül, Brüksel'de AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile görüşecek ve Barroso tarafından verilecek çalışma yemeğine katılacak.

Gül, Türkiye'den AB Komisyonu'na Cumhurbaşkanı düzeyindeki ilk ziyareti gerçekleştirmiş olacak. AKP hükümetinin AB ile ilişkileri askıya almakla eleştirildiği döneme denk gelen ziyarette Türkiye'nin birliğe üyeliğinin gündeme geleceği tahmin ediliyor.

Brüksel'deki temasları çerçevesinde yarın Belçika Kralı II. Albert ile bir görüşme yapacak olan Gül, Belçika Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Karel De Gucht'u kabul edecek.

Gül, Brüksel'de ayrıca, Avrupa'daki özel sektör çatı kuruluşlarını bir araya getiren ve Avrupa İş Konfederasyonu (Eurobusiness) ile Belçika Girişimciler Federasyonu tarafından, AB Komisyonu ve Çek Cumhuriyeti Dönem Başkanlığının desteğiyle 7. düzenlenen Avrupa İş Zirvesi'ne şeref konuğu olarak katılacak ve bir konuşma yapacak.

Cumhurbaşkanı Gül'ün Brüksel ziyaretine, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış ve diğer yetkililerden oluşan bir heyet eşlik edecek. Cumhurbaşkanı Gül, 27 Mart Cuma günü Türkiye'ye dönecek. Açıklamada, Gül'ün ziyaretinin, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinin ve Belçika ile ikili ilişkilerin en üst düzeyde ele alınmasına olanak vereceği belirtildi.

Ziyaretin aynı zamanda AB'nin önde gelen şirketlerinin temsilcileri ile üyelik konusunda lobi yapılmasını öngördüğü belirtiliyor.