Gül için yasa değişikliği

Geçen yıl "Cumhurbaşkanını halk seçsin" kampanyası yürüten AKP, şimdi Abdullah Gül'ün görev süresini uzatmak için özel yasa hazırlıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Abdullah Gül'ün yasanın eski halinde olduğu gibi 7 yıl görevde kalması için yeni bir yasa değişikliği planlanıyor. Abdullah Gül de, geçenlerde ABD'ye giderken gazetecilerin yönelttiği "İkinci kez cumhurbaşkanlığına aday olacak mısınız" sorusuna "Bunun için yasa hazırlanıyor, o yasa ile bu belirlenecek" demişti. AKP'deki hazırlıkların içeriği tam olarak bilinmese de son aşamaya gelindiği söyleniyor. Buna göre Abdullah Gül 7 yıl görev yapacak, yeniden Köşk'e aday olamayacak.

Bu durumda Gül'ün görev süresinin dolacağı 2014'de Türkiye'nin 12. cumhurbaşkanı için sandığa gidilecek. 12. cumhurbaşkanı ise 5 yıllığına seçilecek ve aynı kişi ikinci kez aday olabilecek. İki turlu olarak yapılacak seçimin sonunda cumhurbaşkanı belirlenecek.

21 Ekim 2007'de yapılan referandum sonucu kabul edilen Anayasa değişikliğine göre cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıla indirilmiş, Abdullah Gül'ün görev süresi dolduktan sonra gelecek cumhurbaşkanının ise halk oylaması ile seçileceği belirlenmişti. Yasa değişikliğinin kabul edildiği dönemde, 7 yıldan 5 yıla indirilen görev süresinin Gül için de geçerli olacağı konuşulmuştu. TBMM Başkanı Köksal Toptan da bu yönde görüş bildirmiş, "Bir hukukçu olarak kişisel görüşüm Sayın Gül'ün, aday olduğu takdirde ikinci 5 yıl için seçilebileceği" demişti.