Gül: Çok popüleriz!

BM Genel Kurul toplantısı için New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, uzun süredir yürütülen Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği çalışmalarının amacına ulaşmak üzerine olduğunu ifade etti. Ermenistan, Irak ve Kıbrıs konularına da değinen Gül, "Kafkasya bizim bölgemizdir" dedi.

soL (HABER MERKEZİ) BM Genel Kurulu toplantısı için New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, burada düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği için diğer ülkelerin desteğini aldığını belirtti. Gül görüştüğü muhataplarının, 50 yıldır konsey üyesi olmayan Türkiye'nin seçilmesi halinde ciddi katkılar sunacağına inandıklarını aktardı.

Geçici Üyelik çabaları
Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği için uzun zamandır uğraşan Türkiye, bunun için Avusturya ve İzlanda ile çekişiyor. Bu üyelik için, katıldığı BM toplantısında kendini anlatmaya çalışan Türk Dışişleri, bir yandan da geçtiğimiz aylarda düzenlediği uluslararası toplantıların da yardımıyla dünyanın diğer coğrafyaları ile temas kurmasının meyvelerini toplamaya çalışıyor.

Temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Gül, üyelik yarışında rakiplerin de aktif bir kampanya içerisinde olduğunu ve oylamanın gizli yapılması sebebiyle işi son güne kadar bırakmamak gerektiğini belirtti. Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği ile ilgili çalışmaların aynı zamanda önümüzdeki dönemde diğer devletlerle ilişkilerin sağlamlaştırılmasına da hizmet edeceğini ifade eden Abdullah Gül, konsey üyeliğinin sadece iki sene süreceğini, Türkiye'nin dış politikalarının ise çok uzun vadeli ve sürekli olduğunu vurguladı.

"Kafkasya bizim bölgemiz"
Türkiye'nin fikir babalığını yaptığı Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu'nun ilgi topladığını belirten Gül, "Kafkasya'nın Türkiye'nin bir bölgesi olduğu"nu belirtirken, Platform'un özellikle Avrupa'dan büyük ilgi gördüğünü belirtti. Platform'un içerisinde Rusya, Ermenistan, Azerbaycan ve Türkiye'nin yer almasını düşündüklerini belirten Gül, Ermenistan'la ilişkiler üzerine sorulan bir soruya, Ermenistan ile problemlerin çözülmesi ile birlikte sınır kapısının da açılacağı yanıtını verdi.

Ermenistan'dan beklentisinin bu olumlu havaya destek vermesi olduğunu söyleyen Gül, temasları takip eden Ermeni Diasporası'na da seslendi. "Diaspora burada rahat yaşarken kendi yurttaşlarının orada kötü durumlarda yaşamalarını istemezler herhalde" diyerek Ermenistan ekonomisinin kötülüğüne değinen Gül, problemleri ortadan kaldıracak ve diyalog sürecini başlatacak bir görüşme hayal ettiğini belirtti.

"Talat'ın arkasındayız"

Basın toplantısında Kıbrıs sorununa da değinen Gül, Türkiye'nin Kıbrıs çözümünü güçlü biçimde desteklediğini, "Türkiye istemiyor", "TSK barışa karşı" ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını öne sürdü. BM kuralları gereği, iki eşit devlet ve eşit güç paylaşımı olacağını belirten Gül, Türkiye'nin Mehmet Ali Talat'ın arkasında durduğunu ifade etti.

"Irak'a gitmek istiyorum"

Abdullah Gül, Irak'a yapacağı ziyaret üzerine gelen bir soruya, Bağdat'a gitmeyi çok istediğini ve Türkiye'nin niyetinin Irak'ın istikrarsızlaşması değil PKK ile mücadele olduğu yanıtını verdi.