Görev anlaşılmıştır amirim!

Washington yönetiminin Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell Hamas'ın birlik hükümetine katılması ve Annapolis'te ilan edilen yol haritasına uyumlu hale getirilmesi görevini Türkiye'ye iletti.

soL (HABER MERKEZİ) ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell'in Ankara'ya gerçekleştirdiği ziyaret ve Başbakan Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşme, Filistin Halkına hiçbir şey vadetmeyen Annapolis Planı'nın yeniden devreye sokulmak istendiği dönemde, Türkiye'nin Hamas'ı ikna etme görevini üstlenmesini hedefliyor.

Türkiye'nin Annapolis'i Hamas'a kabul ettirmesi isteniyor
Mitchell, Erdoğan ile yaptığı görüşme sonası, Türkiye'nin Ortadoğu Barışı için gösterdiği çabalar nedeniyle Obama'nın müteşekkir olduğunu söyledi. Barışın sağlanması için Türkiye'den "liderlik" beklediklerini açıkladı. Ortadoğu barışı söz konusu olduğunda Türkiye'nin "oynayacağı özgün bir rol" olduğunu kaydeden Mitchell'in barıştan kastı ise, Ankara'nın ardından gerçekleştirdiği İsrail ziyaretinde görüştüğü yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Netanyahu'ya açıkladığı Annapolis'te tanımlanan yol haritasında ısrar.

Mitchell, Netanyahu'yla buluşmasında, ABD'nin "iki halka iki devlet" politikasında ısrarcı oldu ve 2001 yılından bu yana Batı Şeria'da kurulan yerleşimlerin boşaltılması talebini iletti.

Birlik hükümetine katılması için Hamas'ı ikna da Türkiye'nin görevi
Hamas ile Fetih yönetimleri arasında Kahire'de Mısır İstihbarat Şefi Ömer Şerif aracılığıyla devam eden görüşmelerde, Mart ayında birlik hükümetinin kurulması kesinlik kazanmaya başladı. ABD, uluslararası hukuk tarafından "işgal" olarak tanımlanan İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşimlerinin 2001'den sonra yapılanlarının boşaltılmasını talep ederken, planı tehlikeye sokan yegane durum, pozisyonunu güçlendiren Hamas'ın Annapolis'te çizilen yol haritasına yönelik itirazları ve İsrail işgallerine karşı silahlı eylemlerle yanıt vermesi ihtimali. ABD yönetimi bu nedenle Hamas'tan "terörist eylemler"den vazgeçmesini istiyor, karşılığında da uluslarası kamuoyu tarafından tanınmayı ve Gazze'nin yeniden inşası için 900 milyon dolarlık bir kaynak aktarmayı taahüt ediyor.

Hamas'ın ABD planlarına karşı çıkması ve söz konusu politikaya zarar verecek adımlar atmasının önlenmesi, Mitchell'in işaret ettiği üzere, Türkiye'ye düşüyor. Ankara ziyaretinin ardından Netanyahu ile görüşen Mitchell'e, sağcı lider, uluslararası kararlara, kurulması beklenen hükümeti döneminde uyulacağını söyledi. Netahyahu, Mitchell'e kaygılarının Hamas'ın silahlı mücadeleye devam etmesi olduğunu aktardı. "Hamas'ın silaha başvurması barışı sabote edebilir" diyen Netanyahu, seçimden önceki vaatlerinin aksine, iki devletli çözüme katkı sunabileceklerini söyledi. Netanyahu ve Vaşington yönetimini kaygılandıran Hamas'ın sürece taş koyması ihtimalini ortadan kaldırmak ise Türkiye'nin görevi olacak.

Erdoğan ikna turlarına başlamış
Başbakan Erdoğan, Mitchell'e üzerlerine düşeni yapacakları sözü verirken, Hamas'ın dışlanmaması gerektiğini de belirtti. Erdoğan "Seçimleri kazandıktan sonra Hamas'a barış sürecine katkıda bulunması için Türkiye olarak sürekli telkinde bulunduk ve bu telkinler sonrasında Hamas'ta olumlu değişimler gözlendi" dedi. Görüşmede, Erdoğan, İsrail'in öne sürdüğü ateşkes şartlarından olan Oslo barış sürecinde imzalanan anlaşmaların Hamas tarafından kabul edilmesi konusunda da yardımda bulunduklarını aktardı. Erdoğan, "Daha önce Oslo'da yürütülen barış görüşmelerini Hamas'ın tanıması gerektiğini ben Hamas'a söyledim. Devlet politikalarında süreklilik önemli. Bu sürekliliği de Hamas'ın hesaba katması gerektiğini Hamas'a sürekli telkin ediyoruz" dedi.

Mitchell'in ziyaretinin bir diğer amacı, Türkiye-İsrail ilişkilerinin yeniden tesisi. Türkiye'nin desteğinden mahrum bir İsrail'in bölgede yalnızlaşma tehlikesi yaşayacağı yorumları yapılırken, Mitchell, Netanyahu'ya, bölgedeki iki önemli müttefiklerinin ilişkilerinin olumlu yönde seyretmesini istediklerini aktardı.

Türkiye'ye düşen rolün önümüzdeki günlerde Mısır, İsrail, Filistin ve Türkiye temaslarında bulunacağı duyurulan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton tarafından daha net olarak tanımlanması bekleniyor. 2 Mart'ta Türkiye'nin de katılacağı "Hamas'a rüşvet" toplantısında, Gazze'nin yeniden inşası için maddi yardımın karara bağlanmasının amaçlandığı duyruldu.

Türkiye'nin resmi cevabı MGK'dan geldi: Görev anlaşılmıştır!
Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında, "Ortadoğu'da barış ve istikrarın tesis edilmesi ve Filistin meselesinin bir an önce çözüme kavuşturulması için, bölge ülkeleri başta olmak üzere, uluslararası topluma büyük sorumluluklar düştüğü, Türkiye'nin Ortadoğu'da kalıcı barış ve istikrarın sağlanması çabalarına katkıda bulunmaya devam edeceği" belirtildi.