Gizem'e "Kürt açılımı" yetmedi!

Başbakan ile AKP'li bakanların Doğu ve Güneydoğu illerine yaptıkları ziyaret ve açılışlarda, düzenlenen seçim mitinglerinde, AKP'nin "hizmet" anlayışından, bölgeye yapılan yatırımların yüksekliğinden, TRT Şeş'ten bahsedilip duruldu. Fakat "Kürt açılımları"yla Kürtlerin oyunu almaya çalışan AKP'nin sağlık alanındaki politikası, iki yaşındaki Bitlisli Gizem…

soL (HABER MERKEZİ) Bitlisli bir işçi ailesinin pnömoni (zatürre) hastalığına yakalanan iki yaşındaki çocukları Gizem Yeşilağaç, Güneydoğu'daki dört şehrin toplam 20 hastanesinde, hastanelerin "olmazsa olmazı" solunum cihazı bulunmadığı için helikopter ambulansla Diyarbakır'a giderken, solunum yetersizliği nedeniyle yaşamını yitirdi.

Soğuk algınlığı şikayeti nedeniyle ailesi tarafından geçtiğimiz pazartesi günü Bitlis Devlet Hastanesi'ne götürülen Gizem Yeşilağaç'ın muayenesinde, pnömoni olduğu belirlendi. "Ventilatör" adlı solunum cihazına bağlanması gerektiği halde, hastanedeki tek solunum cihazının da erişkin tipi olması nedeniyle, Bitlis'in diğer hastanelerini ve Van, Elazığ, Batman'daki tüm devlet ve üniversite hastanelerini arayan sağlık görevlileri, "cihaz yok" yanıtı ile karşılaştılar.

Sonunda Diyarbakır Bölge Hastanesi'ndeki yetkililerin, ellerinde bulunan erişkin tipi solunum cihazını hem Gizem'e hem de yoğun bakım koşullarına uygun hale getirebileceklerini söylemeleriyle, ambulans helikopter talebinde bulunuldu. Sağlık ekiplerinin gözetiminde Bitlis'ten Diyarbakır'a doğru yola çıkan Gizem Yeşilağaç, inişe kısa bir süre kala öldü.

Çocuğunun cenazesini almak için Diyarbakır'a giden Tekel işçisi baba Cemalettin Yeşilağaç, kızının ölümüne Sağlık Bakanlığı'nın neden olduğunu söyledi. Yeşilağaç, "Gizem solunum cihazı olmadığı için öldü. Bari başka Gizemler ölmesin. Gerekli tedbirler alınsın. Bölgede helikopter bulunduran bakanlık, hastanelerde bu cihazı bulunduramıyor mu? İçimiz yanıyor. Ama elden ne gelir? Gizem artık yok..." sözleriyle duyduğu acıyı ve çaresizliği dile getirdi.