Gezi Parkı'nın 'halka' açılışı polisle oldu

Taksim Dayanışması'nın çağrısıyla bugün 19.00'a kesilen buluşma için binlerce kişi yollara döküldü. Polis Taksim Meydanı'nda toplanmalara izin vermeyerek halka saldırdı.

Güncelleme: 01.28

Saat 21.00 sularında TKP Beyoğlu İlçe binasının da bulunduğu Rumeli Han'ın içine, TKP binası girişine atılan gaz bombası. Fotoğrafta göründüğü gibi bir madde yayarak patladı. Gaz fişeğinin üzerinde hiçbir yazı ve uyarı yer almıyor.


Güncelleme: 01.19

Polis Nevizade'yi bu akşam bu hale getirdi. İşletmelerin içerisinde gaz bombası atıldı.


Güncelleme: 01.00

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ali Özyurt: “Bugün İstanbul’da gönüllü sağlık hizmeti verirken bir hekim ve bir tıp öğrencisi elleri kelepçelenerek gözaltına alınmıştır. Hekimleri gözaltına alma girişimleri konusunda çok sayıda bilgi ulaştırılmaktadır.”

Sendika.org'un haberine göre, Demirören AVM önünde “Hüloğğğ” diye bağıran eylemcilere polis saldırdı. İstikal Caddesi'nde polis küçük gruplara bile müdahale ediyor.


Güncelleme: 00.45

İstiklal Caddesi'ne giriş çıkışlar polis tarafından kapatıldı.


Güncelleme: 23.50

Karaköy'den Kadıköy'e dönen vapurlar "faşizme karşı omuz omuza" sloganlarıyla ilerliyor. Bugünkü polis saldırılarından sonra gözler Kadıköy'de yarın yapılacak büyük festivale çevrilmişe benziyor. Gazdanadam festivalinde 17.00'dan itibaren yüzbinler buluşacak.


Güncelleme: 23.30

Odakule'de Onur Yılmaz adında bir kişi gaz fişeğinin yüzüne gelmesi nedeniyle yaralandı, Yaralı Haseki Hastanesi'ne götürülüyor.

Taksim'de gözaltı sayısı gittikçe artıyor. Baro tarafından açıklanan bilgilere göre 54 kişi gözaltında.


Güncelleme: 22.45

Görgü tanıkları, İstanbul Tarlabaşı'nda iki adet sinek ilaçlama aracının mahallelere gaz sıkarak ilerlediğini ve uzaklaştığını bildiriyor. Polis sinek ilaçlama arabasıyla halka biber gazı sıkıyor.


Güncelleme: 22.20

TKP Beyoğlu İlçe Binası, Ayışığı Kültür Merkezi ve çeşitli devrimci dergilerin bürolarının olduğu Rumeli Han'da 21 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Balık Pazarı'nın içine de gaz atıldı. Demirören AVM'den itibaren Balık Pazarı'na gaz atıyor.

Kadıköy'de toplanmalar devam ediyor. Boğa'da çok sayıda kişi sloganlarla eyleme devam ediyor.


Güncelleme: 22.15

Polis İstiklal Caddesi'nde TKP İlçe binasının da olduğu Rumeli Han'a girdi. Ayışığı Kültür Merkezi'nden çok sayıda kişiyi gözaltına alıyorlar.


Güncelleme: 21.50

Mis Sokak'ta çok sayıda polis mekanlara girip gözaltı yapıyor ve gördüğü eylemcileri darp ediyor.

Cihangir Firuzağa Mahallesi'nde gruplar yeniden toplanıyor. Polis Odakule tarafına ard arda ses bombası atıyor.


Güncelleme: 21.40

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, "Taksim'de izinsiz gösteri sonrasında çıkan olaylara karışan eli satırlı ve sopalı iki kişi yakalanarak gözaltına alındı, işlemi yapılmaktadır" dedi. Oysa eli satırlı kişiler Vali Mutlu'nun polisleriyle birlikte saldırılara katılıyor ve onlarla haberleşerek organize oluyorlardı.


Güncelleme: 21.15

Hisarüstü Mahallesinde halk tencere-tavalarla saldırıları protesto ediyor. Kadıköy Altıyol'da toplanmalar başladı. Halk Taksim'deki müdahaleye tepki gösteriyor.

Şimdiye kadar Taksim'de yaralanan ve saldırıya uğrayan gazeteciler: Dilem Taştan (soL), Onur Erdem (BirGün), Şengül Derin (Ulusal), Tuğçe Tatari, Arif Balkan (Milliyet), Yunus Dalgıç (Milliyet)


Güncelleme: 20.45

soL Gazetesi muhabiri Dilem Taştan plastik mermiyle bacağından yaralandı. Durumu iyi. Şimdiye kadar üç gazeteci benzer şekilde yaralandı. İki gazeteci ise polis tarafından dövüldü.

Ara sokaklarda polis eylemcileri döverek gözaltına alıyor. Polis dayağını görüntülemek isteyen muhabirler ise engelleniyor.


Güncelleme: 20.25

Tophane ve Talimhane'de Tayyip Erdoğan'ın "palalı" kahramanları iş başında. Eylemcilere saldıranların görüntüsü ortaya çıktı. Kadın erkek eylemcilere tekme ve palalarla saldırı gerçekleştirildi:


Güncelleme: 20.10

Sosyal medya üzerinden bazı gazetecilerin yazdıklarına göre, polisler biri numaralı diğeri numarasız olmak üzere iki kask taşıyor ve duruma göre kasklarını değiştiriyor.

Polis İstiklal Caddesi'ndeki İmam Adnan Sokak ve Mis Sokak'ta biber gazıyla en az 4 kişiyi yaraladı. Şimdi sokakların başında TOMA'lar bekliyor. Tarlabaşı'nda Çarşı üyesi bir grup sloganlar atıyor. Engelli bir vatandaş ise polislerin karşısına geçip isyan etti: "Bir yere gitmiyorum. Kalp hastasıyım. Burada öleceğim. Vali buraya gelsin."


Güncelleme: 19.50

ÖDP Beyoğlu İlçe Başkanı Yalçın Köse az once gözaltına alındı. Mis Sokak ve diğer ara sokaklardan sloganlar yükseliyor. Polisin gazla saldırısından çocuklar da ağır bir şekilde etkilendi.


Güncelleme: 19.35

Avukat Aslı Kazan Gilmore Twitter üzerinden şunları yazdı: "Polis bize saldirdi. Tuğçe Tatari'yi iterek yere atti. Kufur etti. Kitchenette'in onundeki turistlerin yuzune gaz sikti. Elimde sicak kahve vardi. Amir kadin memura soyle bagiriyordu: yuzune dok, yuzune dok!!!! Otel musterilerine, coluk cocuk vatandasa, alisveristen donen halka, herkese ama herkese saldiriyorlar."

BirGün gazetesi muhabiri Onur Erem basın kimliğini gösterdikten sonra polis tarafindan dövüldü. Taksim'de yine vahşi bir saldırı var. Bilanço henüz bilinmiyor.


Güncelleme: 19.10

Polis, İstiklal Caddesi'nde toplanan büyük kalabalığın arka tarafından saldırdı. Gözaltına alınanlar var. Kitle ara sokaklarda toplanmaya devam ediyor. Bu sırada taraftar gruplarının katılımı da artıyor.


Güncelleme: 19.05

İstiklal Caddesi'nde binlerce kişi coşkuyla biraraya geldi. İnsanlar polisin saldırısından korkmuyor. İstiklal'den bir fotoğraf:


Güncelleme: 18.55

İkinci TOMA İstiklal'de. Polis saldırıyor, halk sokaklardan "Polis Simit Sat Onurlu Yaşa'' sloganı atıyor.


Güncelleme: 18.50

Polis kitleyi Tünel'den Karaköy'e kadar sürüklemeye çalışıyor. Diğer yandan İstiklal'in Taksim girişine yine yüzlerce kişi yürüdü, polis müdahaleye hazırlanıyor. İstiklal girişinde halk TOMA'lardaki polislere Gezi Parkı'yla ilgili kararı gösteriyor.


Güncelleme: 18.35

Polis kasklarında yine numara yok. Vali Mutlu parkın "halka" açılışına sıkı hazırlanmışa benziyor. Polis ara sokaklara dahi vahşice saldırıyor. Kaslarında numara olmayan polislerin bir fotoğrafı:


Güncelleme: 18.30

TOMA'lar İstiklal Caddesi'nde Galatasaray Lisesi'nin önüne kadar ilerledi. Ara sokaklara gaz bombası ve plastik mermi atılıyor.


Güncelleme: 18.24

Polis İstikal Caddesi girişinde saldırdı. Kadıköy'den gelenlere de gaz bombalı müdahale oldu.


İstanbul'un dört bir yanından Taksim Gezi Parkı'nı açmak için binlerce vatandaş harekete geçti. Taksim Dayanışması'nın çağrısıyla 19.00'da Taksim'de olmak üzere yola çıkan vatandaşlar, Kadıköy, Kabataş, Karaköy gibi iskelelerde yoğunluk oluşturmaya başladı.

Beşiktaşlılar Abbasağa Forumu pankartıyla kartal heykeli etrafında toplanmaya başladı. Kadıköylüler de boğa heykeli etrafından toplanıyor.

Kadıköylüler Altıyol'da buluşarak vapur iskelelerine doğru hareket etmiş durumda. Yüzlerce kişi eylem halinde vapurlara binerek Kabataş ve Karaköy'e hareket ediyor.

Beşiktaş’ta buluşan yüzlerce kişi Maçka’dan Nişantaşı’na doğru ilerledi. Yoldan geçenler ve çevre sakinleri tencere tavalarla ses çıkararak destek veriyor.

Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.