Gezi Parkı'nı sordu, üniversiteden atıldı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde öğrencilerine Gezi Parkı ve Taksim eylemleriyle ilgili soru soran öğretim görevlisi Ömer Faruk Kırnıç, üniversiteden atıldı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Ömer Faruk Kırnıç, 2012-2013 öğretim yılı bahar dönemi bütünleme sınavında öğrencilerine, “Gezi ve Taksim olaylarının türevlerini inceleyerek minimum ve maksimum noktalarını belirleyiniz” şeklinde soru sordu.

İddiaya göre, bir öğrencinin durumu şikayeti üzerine Kırnıç’a YÖK tarafından soruşturma açıldı. YÖK’ün, “Öğrenciyi kendisi gibi düşünmeye zorlamak, yasaklanmış her türlü yayını veya siyasi amaçlı bildiri, afiş, pankart, bant ve benzerlerini basmak, sözlü ideolojik propaganda yapmak” suçlamalarıyla açtığı soruşturmanın sonunda Kırnıç’ın üniversitedeki görevine son verildi.

Gezi Direnişi sırasında da soruşturma açılmıştı
Ömer Faruk Kırnıç hakkında 2013 yılı Kasım ayında da, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlük binası önünde, Gezi Parkı olayları sırasında “Duran İnsan” eylemini kitap okuyarak gerçekleştiren 5 öğretim üyesi arasında olduğu için soruşturma başlatılmıştı. Soruşturmanın gerekçesi öğretim üyelerine “Rektörlük Binası A Blok önünde izinsiz kitap okuma eylemi" olarak tebliği edilirken, üniversiteden bugün yapılan açıklamada ise “mesai saatinde izinsiz olarak görevlerini terketmek” olduğu belirtilmişti.

Eğitim-Sen’den açıklama
Kırnıç’ın görevine geri dönmesi için hukuki yollardan mücadele edeceklerini söyleyen Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi konuya ilişkin açıklamasında, “3-5 öğrencinin satır, paragraf, içerik açısından ifadelerinin bir örnek olması -ki bu ifadelerin soruşturma açıldıktan, üyemizin soruşturma konusunu öğrenmek için yaptığı başvurudan sonra alındığı bilinmektedir- dikkat çekicidir. Soruşturma açıldıktan sonra dilekçe alınan öğrencilerden o gün o sınava girmeyen öğrencilerin de olması manidardır. Bu korku Gezi isyanının sorgulanmasını isteyen üyemizin ihracının istenmesine neden olmuştur. Aynı korku daha önce Gezi isyanını destek amacıyla kitap okuyan üyelerimizi cezalandırmaya çalışmıştır. Sendika olarak üyemize, üyelerimize yapılan her türlü hukuksuzluğa karşı üyelerimizin yanında olmaya onlara destek vermeye devam edeceğiz. Üyemizle ilgili olarak Sendika Genel Merkezimiz hukuk yoluna başvurmuş olup, yapılan tüm usulsüzlükler yargı önünde ispatlanacaktır” ifadeleri yer aldı.