'Gezi' operasyonu mahkeme kararında neler var?

Haziran Direnişi’ne dönük bu sabah yapılan operasyonda 56 kişi hakkında "halkı isyana teşvik, kamu malına zarar verme" gerekçesiyle arama kararı çıkartıldı, dosyaya gizlilik kararı getirildi ve gözaltına alınanların 24 saat avukatlarıyla görüştürülmemesi, tükürük örneklerinin alınmasına karar verildi.

Selin Asker/soL

Bu sabah birçok eve baskınlarla gerçekleşen “Gezi” operasyonuna ilişkin mahkeme kararında 56 isim hakkında arama kararı çıkartıldı. Karara göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi 72 saat boyunca arama ve el koyma yapabilecek. Gizlilik kararı getirilen soruşturmada, gözaltına alınanlar 24 saat avukatlarıyla görüştürülmeyecek ve tükürük örnekleri alınacak.

TMK 10. Madde ile görevli İstanbul 2 no.lu Hakimliği operasyona ilişkin verdiği kararda gerekçe olarak, “Halkı isyana teşvik, güvenlik güçlerine ve araçlarına saldırıda bulunma, kamuya ve vatandaşa ait mallara zarar verme eylemlerine katılma şüphesi” ifadesine yer verdi.

Mahkeme kararında arama ve el koyma işlemleriyle ilgili şu ifadeler yer aldı:

“Taksim Gezi Parkını yayalaştırma projesini protesto etmek amacıyla başlayan gösterilen terör örgütlerinin ve marjinal grupların yönlendirmesiyle demokratik tepkilerin ötesine geçerek terör örgütlerinin ve mensuplarının propagandasına, güvenlik güçlerine ve araçlarına saldırıda bulunma, kamu ve vatandaşa ait mala zarar verme eylemine dönüşmüştür. Meydana gelen olaylara ilişkin görüntülerin yapılan incelemelerinde olaylara katıldıkları tespit edilen şahıslar ile diğer şüphelilerin suç delilleri ile birlikte yakalanabilmeleri amacıyla arama ve el koyma işlemine ihtiyaç duyulmuştur.”

Soruşturmaya gizlilik kararı getirilmesi şu şekilde gerekçelendirildi:

“Soruşturma dosyasında diğer şüphelilerle alakalı teşhis ve tespit tutanakları bulunmakta olup müdafiler aracılığıyla bu bilgi ve belgelerin şüphelilerin eline geçebileceği, delillerin karatılabileceği ve kaçırabileceği, şüphelilerin kaçabilecekleri değerlendirildiğinden kısıtlama tedbirlerine ihtiyaç duyulmaktadır” denildi. Bu kararla gözaltına alınanların 24 saat boyunca avukatlarıyla görüştürülmemesine, soruşturma dosyasının gözaltına alınan şüpheli ve avukatı tarafından incelenmemesine karar verildi.”

Arama işlemlerinin 72 saat olarak belirlenmesi şu şekilde yer aldı:

“Anayasa’nın 20. ve 21. Maddelerine, CMK 116. 117. 119. ve 120. Maddelerine göre şüphelilerin yakalanmaları, adı geçen şahıslar ile diğer şüphelilerin suç ve suç delilleri birlikte yakalanabilmeleri amacıyla belirtilen adreslerde ve eklentilerinde, şüphelilerin ve içeride bulunan diğer şahısların üzerlerinde, çantalarında, plakası yazılı bulunan ve tespit edilen araçlarında 16 Temmuz 2013 günü saat 04:00’den itibaren bir defaya mahsus 72 saat süreyle gündüz vakti arama yapılmasına karar verildi."

Aramalarda el koyma kararı da şu şekilde:

“CMK’nın 123. 127. ve 134/2 maddeleri uyarınca aramalar sonucunda, adreslerden, şahısların üzerlerinden çantalarından, araçlarından elde edilebilecek silah, mühimmat, bomba ve bomba yapımında kullanılan malzemelere, dökümanlara, neşriyata, kıymetli evraka, paralara, yerinde kopyaları bulunamaması halinde iletişim ve bilişim malzemeleri ile veri depolama cihazları ile suç olabileceği değerlendirilen diğer malzemelere el konulmasına karar verildi.”

Gözaltına alınanlardan tükürük örneğinin alınmasına da şöyle karar verildi:

"CMK’nın 75. 78. 79. 122 ve 134/1 maddeleri uyarınca el konulan malzemeler üzerinde Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü, Bomba İmha ve İnceleme ile Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüklerince ve ilgili birimlerce inceleme yapılması, iletişim ve bilişim malzemeleri ile veri depolama cihazlarının imajlarının alınarak kütüklerinde arama yapılarak, çözümlerinin metin haline getirilebilmesi, herhangi bir sağlık kuruluşunda hekim veya sağlık çalışanı tarafından şüphelilerden yeteri kadar tükürük örneği alınarak tükürük örnekleri ve biyolojik deliller üzerinde Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğünce genotip moleküler inceleme yapılmasına karar verildi.”