Gezi eylemcilerine 'darbe' sorgulaması

Ankara’daki Gezi eylemlerinde gözaltına alınanlara, “Hükümeti yıkmak amacıyla yapılan eylemlere neden katıldınız? Kimden talimat aldınız?” gibi sorular yöneltiliyor.

Ankara’daki Gezi direnişçilerine vahşice saldırına polis, bugüne kadar yüzlerce göstericiyi gözaltına aldı. Ancak, gözaltına alınan eylemcilere sorulan sorular yok artık dedirtti.

Vatan gazetesinden Kemal Göktaş'ın haberine göre, eylemcilere, Türk Ceza Kanunu’nun “Hükümete karşı suç” başlığı altında düzenlenen ve darbeye teşebbüs suçunu düzenleyen 312. maddesindeki suçlama yöneltiliyor.

Polis sorgusunda şüphelilere yöneltilen soru şöyle:

İstanbul İli Beyoğlu ilçesi Taksim Gezi Parkında yapılan yol çalışmasını protesto adı altında ilimizde düzenlenen cebir ve şiddet kullanarak, baskı, korkutma, yıldırma, sindirme ve tehdit yöntemleriyle devlet otoritesini zaafa uğratmak, devletin iç güvenliğini, kamu düzenini bozmak, Başbakanlık, Bakanlıklar ve TBMM binalarının işgal edilmeye çalışıldığı, kamu malına ve özel mülke zarar verilen, mevcut hükümeti yıkmak, uluslararası platformda zor durumda bırakmak amacıyla gerçekleştirilen eylemlere neden katıldınız? Bu eyleme katılma talimatını kimden aldınız? Katılmış olduğunuz eylemleri kim/kimler organize etti?

Bu suçlamanın dayanağı, TCK’nın 312. maddesinde yer alıyor.

Bu da polis fezlekesi...

Cezası müebbet

Maddede, “Cebir ve şiddet kullanarak TC Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs eden kimseye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir” deniyor.

Kim talimatı verdi
Polis serbest bıraktığı protestoculara "Cebir ve şiddet kullanarak devleti zarara uğratmak, Başbakanlık ve TBMM'yi işgal ve hükümeti yıkmak için yapılan eyleme niye katıldınız? Kim talimat verdi? Eylemleri kim organize etti" sorularını yöneltti. Bu suçlamaların karşılığı' ağırlaştırılmış müebbet.'

Yüzünü kapatana 10 yıl

Ayrıca bazı protestocular Başbakanlığı, Bakanlıkları ve Meclis'i işgale teşebbüsle suçlandı. Gazdan korunmak için yüzünü kapatan da terörist sayılabilir. Terörle Mücadele Kanunu'na göre 'kimliğini gizlemek için yüzünü kapatana' 2 yıldan 10 yıla kadar ceza verilebiliyor.