Genelkurmay'dan Taraf'a gece mesaisi

Taraf gazetesinde 20 Haziran günü yayınlanan "Bilgi Destek Planı" belgesiyle ilgili haber konusunda sert bir açıklama yapıldı.

soL (HABER MERKEZİ) Genelkurmay Başkanlığı, Taraf gazetesinde son günlerde yer alan "TSK yeni bir iç siyasi mücadele planını yürülüğe koydu" haberlerine gece yanıtı verdi. "Bilgi Destek Planı" başlıklı bir belgenin Taraf'ta yayınlanmasının ardından Genelkurmay Başkanlığı'nca bir açıklama yapılmış ve Yaşar Büyükanıt Taraf gazetesi için "finansörü kim" diye bir soru ortaya atmıştı. Gazete adına Genelkurmay'a yanıt veren Ahmet Altan ise "sayın Büyükanıt biliyorsunuz ki bu belge gerçek" demişti.

Genelkurmay'ın bu seferki açıklaması daha kesin bir üslup taşıyor. Aynı açıklamada Dağlıca baskını ile ilgili ortaya atılan belgenin "gerçek" olduğu kabul ediliyor. Belgeyi sızdıranların tespit edildiği de Genelkurmay açıklamasında yer alan iddialar arasında.

Genelkurmay Başkanlığı'nca yayınlanan basın açıklamasında konuyla ilgili şu görüşlete yer verildi:

"SİLAHLI KUVVETLERİNDE BÖYLE BİR PLAN KESİNLİKLE MEVCUT DEĞİLDİR. Bu sözde planı üreten, Genelkurmay Başkanlığına mal eden veya kendilerine ulaşan her belgeyi doğru kabul ederek yayımlayan anlayışın ne kadar etik, demokratik ve yasal olduğu ortadadır. Diğer taraftan, başka bir gazetenin 25 Haziran 2008 tarihli haberinde yer alan "Yoksa bu plan Genelkurmay Başkanı'nın bilgisi dışında Kara Kuvvetleri tarafından mı hazırlandı?" şeklindeki soru, tam bir sorumsuzluk örneğidir ve TSK'ne ve onun komutanlarına karşı mesnetsiz bir saldırı özelliği taşımaktadır. Konunun dayanakları ile açıklığa kavuşturulmadan yayına konulmasının, basın etiği ile ne kadar uyuştuğu kamuoyunun takdirine bırakılmaktadır.

Sözde Bilgi Destek Planını gündeme getiren gazete, ayrıca 25 Haziran 2008 tarihli nüshasında, bir komutanlığın PKK-KONGRA-GEL terör örgütünün olası eylemlerine ilişkin "GİZLİ" gizlilik dereceli mesajını yayımlamış ve Dağlıca'ya yapılacak saldırının bu mesaj ile bildirilmesine rağmen tedbir alınmadığı yönünde bir iddiada bulunmuştur. Yayımlanan mesaj gerçek bir belge olup, tehdide maruz tüm birimleri uyarma amacı taşımaktadır. Alınan duyumların değerlendirilerek istihbarat haline getirilmesi ve eylem ikazı olarak yayımlanması, Türk Silahlı Kuvvetlerinde kullanılan standart bir uygulamadır. Nitekim, söz konusu ikazla birlikte, bölgedeki birliklerde emniyet tedbirleri artırılmış ve Dağlıca'da konuşlu unsurlarımız gerekli tepkiyi göstererek, hain saldırının asıl amacına ulaşmasını engellemişlerdir. Konu ile ilgili yargı süreci devam ederken, bu tür kışkırtıcı yaklaşımlar sergilenmesi kaygı verici bir durumdur.

"GİZLİ" gizlilik dereceli askeri evrakın sızdırılması ve basın yoluyla yayımlanması tamamen yasa dışı bir eylem olup, konu yargıya intikal ettirilmiştir. Kurum içinde yapılan araştırmada, mesajın nereden ve kimler tarafından dışarıya sızdırıldığı tespit edilmiş ve sorumlular hakkında gerekli yasal işlem başlatılmıştır."