Genelkurmay ABD askeri varlığını ikinci kez yalanladı ama...

Genelkurmay Başkanlığı, Türkiye- Suriye sınırında ABD askeri varlığını ikinci kez yalanladı. Açıklamada, “Suriye'de meydana gelen gelişmeler kapsamında ülkemizde görevlendirilen ABD askerî personeli ve birliği bulunmamaktadır" denildi. Daha önce ABD’li yetkililer Türkiye’ye asker gönderdiklerini açıklamıştı.

Genelkurmay Başkanlığı Türkiye- Suriye sınırında ABD askeri varlığını ikinci kez yalanladı. Genelkurmay daha önce The Times Gazetesi’nin “ABD'nin Türkiye'nin Suriye sınırına yakın bölgelerine özel birlikler konuşlandırdığını” iddiasını da yalanlamıştı.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklama şöyle denildi:

"Bazı basın yayın organlarında, Türkiye-Suriye sınırında yaşanan gelişmeler kapsamında, Türkiye'ye ABD tarafından asker yollandığı ifade edilmektedir. Dost ve Müttefikimiz ABD Silahlı Kuvvetlerinin 11 Aralık 1980 tarihinde imzalanan Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması (SEİA) kapsamında İncirlik/Adana'da, 14 Eylül 2011 tarihinde imzalanan protokole göre Kürecik/Malatya'da ve ABD'nin Ankara Büyükelçiliği nezdinde faaliyet gösteren Savunma İşbirliği Ofisi (ODC) Başkanlığında askerî personeli görev yapmaktadır. Yukarıda belirtilen askerî personelin dışında, Suriye'de meydana gelen gelişmeler kapsamında ülkemizde görevlendirilen ABD askerî personeli ve birliği bulunmamaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

ABD'li yetkililer: "Türkiye'ye asker gönderdik"
Genelkurmay, Türkiye’deki ABD askeri varlığını "bazı basın yayın kuruluşlarının ifadesi" olarak niteledi. Ancak haberlerin kaynağı bu sefer medya değil, bizzat ABD'li yetkililer.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey Pentagon’da düzenlediği basın toplantısında Suriye-Türkiye sınırındaki ABD askeri varlığını doğrulamış, "Türkiye'ye ekipler gönderdiğimiz zamanlar oldu" demişti.

Avrupa'daki ABD güçlerinin komutanı Mark Hertling de Suriye'deki olayların ardından son dönemde Türkiye'ye "az sayıda" asker gönderdiklerini açıklamıştı.

(soL-Haber Merkezi)