Gençlerin kafası epey karışık!

Bahçeşehir Üniversitesi'nde konuk olarak görev yapan New York Üniversitesi öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Selçuk Şirin'in yürüttüğü çalışma, gençlerin siyasi görüşleri ile alakasız partilere oy verdiklerini gösteriyor. Ancak Şirin'e göre bu çalışma, gençlerin siyasi kimliklerini açıklamakta yaratıcı olduklarını ve bir önceki kuşağın korkularıyla büyümediğini ortaya koymuş!

Türkiye’deki genç nüfusun siyasi kimliği ile ilgili yürütülen "Genç Kimlikler Araştırması" adlı bir çalışmanın sonuçları, Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampusü'nde düzenlenen bir toplantı ile basına açıklandı. Çalışma, New York Üniversitesi’nde (NYU) uygulamalı psikoloji alanında çalışmalarını sürdüren ve bir süredir Bahçeşehir Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak görev yapan Yrd. Doç. Dr. Selçuk Şirin’in yürütücülüğünde psikoloji ve sosyoloji bölümlerinden öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Çalışmanın amacı, “Türkiye'deki 18-25 yaş arası gençlerin siyasal, kültürel, ve sosyal kimliklerini ortaya çıkaran süreçleri anlamak ve gençlerin kimlik arayış sürecinde karşılaştıkları zorlukların dökümünü yapmak” olarak belirtildi. Anket görüşmeleri 15 Nisan - 30 Haziran 2009 tarihleri arasında 52 il merkezi ve 253 ilçe merkezi ile sınırlı sayıda köyde, % 60'ı üniversite öğrencisi olan 1403 gençle yapıldı.
Araştırmada, önceden belirlenen 8 kategori üzerinden gençlerin kendi siyasal çizgilerini tanımlamaları istendi. Katılımcıların birden çok kategoriye aidiyet göstermesine izin verildi. Bu kategoriler, "Kemalist-Atatürkçü, İslami kesim, Muhafazakâr, Milliyetçi, Ulusalcı, Ülkücü, Solcu (Sosyal Demokrat) ve Sosyalist-Komünist" olarak belirlendi.

Kemalist AKP’liler, İslamcı CHP’liler sosyalist AKP'liler...
Anket katılımcılarının son seçimlerde kullandıkları oy ile aidiyet bildirdikleri siyasi kategoriler “ilginç” bir tablo oluşturdu. Buna göre AKP'ye oy veren gençlerin % 38'i kendilerini "Atatürkçü-Kemalist" olarak, CHP'ye oy verenlerin % 14,4'ü de kendilerini "İslami kesime" ait görüyor. Daha da ilginci, AKP'ye oy verenlerin % 9,1'i kendilerini solcu olarak, % 4,4'ü de sosyalist olarak ifade ediyor!

Kimliklere dayalı kategorizasyonun yarattığı ilginç verilerden biri de, örneğin DTP'ye oy verenlerin kendilerini ifade ettikleri kimliklerin sırasıyla Müslüman kimliğe, Laik kimlik ve son olarak da Türk kimliği şeklide sıralanmasıyla ortaya çıktı.

Yorum: “Gençler korkusuz ve yaratıcı” imiş
Çalışmayı yürüten Selçuk Şirin, araştırma sonuçlarını değerlendirirken “Gençlerin siyasal kimliklerini açıklamakta yaratıcı olduklarına işaret ederek, gençlerin bir önceki kuşağın korkularıyla büyümediğinin görüldüğü"nü söyledi. Şirin’in bu sözleri, anketle ilgili bazı haber başlıklarına, “Gençler korkusuz ve yaratıcı” şeklinde taşındı. Şirin, araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye'nin geleceğini umutlu gördüğünü de ifade etti.

Newsweek: Beyoğlu'ndaki mekânlarda gençler kol kola dans ediyor
Newsweek Türkiye dergisinde araştırmaya istinaden Selçuk Tepeli imzasıyla çıkan haberde de aynı hava hakim. Haberde, Şirin’in araştırmasının sonuçları şu ifadelerle özetlendi: "Siyasal kimlikler açısından gençler umut veriyor, zira farklı kimlikleri aynı anda kendilerine yakıştırabiliyorlar. Bu, kamuoyundaki mevcut Türkiye halkı imajıyla çelişkili gibi görünebilir. Ama bunun sorumlusu gençler değil. Artık bu ülkedeki kimlikleri bu kadar sert çizgilerle ayırmayıp, gençleri rahatlatmak gerekiyor." Yazar, bu görüşü desteklemek için de, İstiklâl Caddesi'ndeki müzikli mekânlarda toplanan, “tek bir taşkınlık yaşanmadan kol kola dans eden, şarkı söyleyen envai çeşit genç insanın çizdiği tablo”yu gösterdi.

Türkiye gazetesi ise haberi “Kemalist gençlerin tercihi de AK Parti” başlığıyla verdi. Araştırmadan edinilen diğer veriler ise şöyle:

Hangi kesim kime oy verecek?
Araştırmaya göre bugün bir seçim olsa gençlerin tercihi CHP olacak. Gençlerin yüzde 31,7'si oyunu CHP'ye, yüzde 24,7'si AK Parti'ye, yüzde 11,7'si MHP'ye oy verecek. Kararsızların oranı ise yüzde 18.

Kendilerini Kemalist-Atatürkçü olarak görenler arasından, bugün seçim yapılsa oyunu CHP'ye vereceğini söyleyenler % 56,4'ü, vermeyeceğini söyleyenler % 43,6’yı oluşturdu. Kemalist-Atatürkçü görüştekilerin %19'u AKP’ye oy vereceklerini söyledi.

Kendini İslami kesime ait hissedenler arasından ise, bugün seçim yapılsa oyunu AKP'ye vereceğini söyleyenler % 56'yı, vermeyeceğini söyleyenler % 44’ü oluşturdu. Bu kesimden CHP’ye % 13 oy çıkıyor.

Kendilerini muhafazakar olarak ifade edenlerin ise % 63,2'si AKP'ye, % 7’si CHP’ye oy vereceklerini belirtiyor. Kendilerini milliyetçi olarak gören gençlerin % 35'i CHP'ye, % 32'si AKP'ye, % 22.5'i MHP'ye oy vereceklerini ifade ediyor.

Kendilerini ulusalcı olarak ifade eden gençlerin yüzde 46'si bugün seçim olsa CHP'ye oy vereceğini söylüyor. Ulusalcı gençlerin yüzde 24.8'i AK Parti'ye oy vereceğini dile getiriyor. MHP'ye vereceğini söyleyenler ise yüzde 19 oranında.

Kendilerini ülkücü olarak tarif edenlerin % 49.5'i MHP'ye, % 28'i AKP'ye, % 14’ü CHP'ye, % 1'i DTP'ye oy vereceğini belirtiyor. oy vereceğini belirtiyor. Araştırmaya göre MHP ülkücü gençlerin yarısından oy alamıyor.

Kendilerini solcu-sosyal demokrat olarak niteleyen gençlerin % 61'i CHP'ye, % 7'si AKP'ye, % 14'ü DTP'ye, % 5'i MHP'ye oy vereceklerini dile getiriyor.
(soL - Haber Merkezi)