Gazi Üniversitesi’nde eleştiriye tahammül yok

Gazi Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi Tahir Çalgüner’e soruşturma açıldı. Çalgüner, üniversitenin çeşitli projelerini eleştiriyordu. Daha önce de yöneticiler hakkında mobbing davası açan Çalgüner, Rektör ve Dekan hakkında suç duyurusunda bulundu.

Nurettin Öztatar - soL
Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü araştırma görevlilerinden Tahir Çalgüner hakkında soruşturma açıldı. Rektörlüğün 12 Aralık 2013 tarihli talebine dayanılarak açılan soruşturmayla ilgili önceki gün savunmasını yapan Çalgüner, savcılığa da suç duyurusunda bulundu. Çalgüner, dava dilekçesinde soruşturmanın somut bir nedene dayanmadığını ve kendisine mobbing uygulandığını söyledi.

Çalgüner Gazi Üniversitesi tarafından hazırlıkları sürdürülen Ankara Ulaşım Ana Planı’na ilişkin bilimsel değerlendirmeleri nedeniyle Rektörlüğün hedefi haline gelmişti. Çalgüner, bir şehir ve bölge planlamacısı olarak, plana ilişkin eleştirilerde bulunuyordu.

İşe geç gelme iddiası

Soruşturmacı olarak atanan Yrd. Doç. Dr. Yusuf Usta, 3 Ocak’ta Çalgüner’e bildirimde bulunarak, 13 Ocak’ta savunma yapmasını istedi. Usta da Ankara Ulaşım Ana Planı’nı hazırlayan akademisyenler arasında bulunuyor. Çalgüner’e yapılan bildirimde soruşturma nedeni olarak ise “mesaiye geç geldiğiniz ya da gelmediğiniz ve verilen işi zamanında gelmediğiniz için yapmadığınız iddiasıyla hakkınızda disiplin soruşturması başlatılmıştır” ifadeleri yer aldı.

Gerekçeler muğlak

Önceki gün savunmasını yapan Çalgüner, soruşturma nedeni olarak gösterilen gerekçelerin muğlak olduğuna ve bir soruna ya da olguya dayanmadığına dikkat çekti. Bu nedenle detaylı savunma yapamadığını söyleyen Çalgüner, “Yeteri kadar inceleme ve değerlendirme yapılmadan kaleme alınan ve ‘psikolojik taciz’ amaçlı olarak gördüğüm ‘soruşturma’ yazınıza ilişkin başta mevcut belgelerin güvenliği ve sonra da şahitlerin ifade güvenliği açısından, sözkonusu bu son idari tasarrufunuz da dahil, diğer belge ve bilgiler de adli yargıya tarafımdan intikal ettirilmiş ve hukuki süreç başlatılmıştır” dedi.

Suç duyurusunda bulundu

Çalgüner ayrıca, hakkında açılan soruşturmayla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulundu. Gazi Üniversitesi Rektörü Süleyman Büyükberber ile Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Mahmut Özbay hakkında yapılan suç duyurusunda, soruşturma evrakının ve sicil belgesinin Rektörlük makamından delil güvenliği açısından istenmesini talep eden Çalgüner, “mobbing-görevi kötüye kullanma, garezli davranış” nedeniyle de kamu davası açılmasını istedi.

Mobbing davası açmıştı

Soruşturmanın, 2010 yılında Asliye Hukuk Mahkemesi’nde idareciler aleyhine açtığı mobbing tazminat davasının kurumsallaşmış bir devamı olduğunu söyleyen Çalgüner, söz konusu davanın devam ettiği bilgisini verdi. Dava nedeniyle yapılan bilirkişi incelemesinde, Çalgüner’e mobbing uygulandığı belirtilmişti. Suç duyurusunda, buna rağmen üç yıldır sonuç alınamadığını vurgulayan Çalgüner, üniversite yönetiminin mahkemeye belgeleri göndermediğini, gönderse bile eksik gönderdiğini kaydetti. Çalgüner dava dilekçesinde, açılan bu yeni soruşturmanın kasıtlı olduğuna ve hakkında “sorunlu kişi” imajı ve algısı yaratmaya yönelik olduğuna dikkat çekti.

AKP politikalarının aklayıcısı

Gazi Üniversitesi yönetimi, geçtiğimiz yılın Eylül ayında Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan’ın sözleşmesini yenilemeyerek, eleştirilere tahammülsüzlüğünü göstermişti. Gazi Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak derslere giren Hakkan’ın, sözleşmesinin Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Gazi Üniversitesi’nin bilimsellikten uzak yaklaşımlarını eleştirmesi nedeniyle yenilenmediği iddia edilmişti. Oda tarafından yapılan açıklamada, Gazi Üniversitesi’nin giderek bilimden uzaklaştığına dikkat çekilerek, “Üniversite yönetimi siyasallaşmıştır. Gazi Üniversitesi, yürüttüğümüz kent mücadelesinde, her yerde bir şekliyle karşımıza çıktı. AOÇ arazisinin hülle yolu ile devrinde de karşımızdaydı, Selçuklu Cephesi diye Mimarlık Fakültesi’nde ilk uygulamaları yapan da Gazi Üniversitesi’ydi. Kilise maketlerinin parçalandığı, Mimarlar Odası’nın açıklama yaptığı, mimarlık öğrencileriyle beraber tepki koyduğu süreçte de Gazi Üniversitesi karşımıza çıktı. Bugün Gazi Üniversitesi, hükümetin genel mimarlık ve kentsel politikalarının aklayıcısı durumunda olan bir üniversite haline gelmiştir” denmişti.